Kaip portalui DELFI teigė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėja Elena Martinonienė ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl dviejų Baudžiamojo kodekso straipsnių – sukčiavimu stambiu mastu ir nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimas.

„Tyrimas atliekamas jau kuris laikas, nuo vasaros“, – teigė ji.

Kiek tyrimas galėtų užtrukti, E. Martinonienė nesiryžo vertinti: „Tai labai neprognozuojamas tyrimas, nes tokios bylos paprastai labai imlios laiko sąnaudomis ir yra labai sudėtingos. Šiuo metu galime tik patvirtinti, kad tokio pobūdžio tyrimas yra“.

E. Martinonienė taip pat pabrėžė, kad įtarimai konkretiems asmenims nėra pareikšti – nei juridiniams, nei fiziniams. Naujienų agentūrai BNS Generalinės prokuratūros atstovė teigė negalinti komentuoti, ar tyrimas yra susijęs su ir su N. Numavičiumi. Pasak jos, tai, kad yra atliekamas tyrimas, nereiškia, jog su VP grupe susijusios įmonės ir jų akcininkai užsiėmė neteisėta veikla, o byla pasieks teismą.

DELFI primena, kad pernai rugpjūtį visuomenėje žinomos VP grupės akcininkai sulaukė nemalonios staigmenos iš Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI), kai po mokestinio tikrinimo akcininkams iš viso apskaičiuota beveik 2 mln. eurų mokesčių, baudų ir delspinigių.

Taip pat praėjusių metų vasaros pabaigoje į viešumą iškilo nesutarimas tarp „Vilniaus prekybos“ grupės akcininkų, kai smulkusis akcininkas Mindaugas Marcinkevičius pradėjo viešai mėtyti kaltinimus VP grupei dėl vykdomos veiklos.

„Vilniaus prekyba“ atsiųstame komentare dėl pradėto tyrimo nurodoma, kad praėjusiųjų metų vasarą verslininkas Mindaugas Marcinkevičius didžiausiai verslo grupei Baltijos šalyse bei pagrindiniam šios grupės akcininkui Nerijui Numavičiui metė kaltinimus mokesčių vengimu bei neskaidriomis verslo praktikomis.

„Tiek „Vilniaus prekyba“ ir su ja susijusios įmonės, tiek Nerijus Numavičius asmeniškai ėmėsi visų įmanomų priemonių veiklos skaidrumui įrodyti – prašant mokestinio patikrinimo kreiptasi į Valstybinę mokesčių inspekciją, valstybės institucijoms pateikta visa jas dominanti informacija, buvo atsakyta į Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narių klausimus, o M. Marcinkevičius dėl paskleistos tikrovės neatitinkančios informacijos buvo paduotas į teismą. Be to, visos verslo grupės mastu pradėta precedento neturinti atvirumo kampanija, išleista „VP baltoji knyga“. Labai vertiname visų valstybės institucijų darbą ir tikime, kad dar praėjusią vasarą Prokuratūros pradėtas tyrimas padės galutinai išsklaidyti bet kokius įtarimus neteisėta ar neskaidria „Vilniaus prekybos“ grupės ir Nerijaus Numavičiaus veikla, – rašome grupės komentare. – Taip pat tikimės, kad pasibaigus minėtam tyrimui, valstybės institucijos pasinaudos teisės aktų joms numatyta galimybe baudžiamojon atsakomybėn patraukti melagingus kaltinimus metusius asmenis“.

Tuo metu M. Marcinkevičius, reaguodamas į pasirodžiusią informaciją apie Generalinės prokuratūros tyrimą, teigė neturintis informacijos apie pradėtą tyrimą.

„Tačiau, mano manymu, jis gali apimti veikas, susijusias su VP grupės kontroliuojančio asmens bei jo statytinių veikimu organizuotoje grupėje, pasisavinant bendrovių nekilnojamąjį turtą ir iššvaistant finansinį turtą bei taikant įvairias mokestines vengimo schemas. Tikiuosi, kad šio tyrimo metu surinkta informacija padės atskleisti tikruosius VP grupės kontroliuojančių asmenų veiklos metodus ir priežastis, dėl kurių akcininkams eilę metų nebuvo teikiama informacija“, - teigė jis.

„Vilniaus prekyba“ kaltinimus neigia

Bendrovė „Vilniaus prekyba“ penktadienį išplatino pareiškimą pabrėždama, kad „nei pati bendrovė, nei didžiausias jos akcininkas Nerijus Numavičius nėra sulaukę jokių kaltinimų ar kreipimųsi ir kad jokie įtarimai nei bendrovei „Vilniaus prekyba“, nei N.Numavičiui nėra pareikšti“.

„Tik šiandien iš žiniasklaidos tapo žinoma, kad šis tyrimas pradėtas dar po to, kai smulkusis UAB „Vilniaus prekyba“ akcininkas Mindaugas Marcinkevičius prieš bendrovę bei kitus jos akcininkus pradėjo precedento neturinčią šmeižto kampaniją“,- rašoma „VP“ pranešime spaudai.

„Tikimės, kad pasibaigus tyrimui ir išsisklaidžius suinteresuotų asmenų specialiai kurstomoms abejonėms dėl „Vilniaus prekybos“ veiklos skaidrumo, bus pasinaudota įstatymuose numatyta galimybe pradėti baudžiamąją bylą prieš melagingą įskundimą atlikusį asmenį“, – teigia UAB „Vilniaus prekyba“ generalinė direktorė Raimonda Kižienė.

Dėl tikrovės neatitinkančių teiginių ir padarytos žalos bendrovės ir kitų asmenų reputacijai jau yra kreiptasi į teismą, kurio procesas tebevyksta. „Belieka tik apgailestauti, kad neatsakingai skleidžiama panašaus pobūdžio informacija ir toliau menkina UAB „Vilniaus prekyba“ ir jos akcininkų reputaciją“, - sako R. Kižienė.

Galimas mokesčių vengimo schemas VP grupėje nuo praėjusių metų vasaros pabaigos tiria ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) suburta ekspertų komanda, kuri bendradarbiauja ir su Latvijos bei Estijos mokesčių inspekcijomis.

Pernai vasarą VP grupės įmonių smulkusis akcininkas Mindaugas Marcinkevičius pareiškė, kad jam pasitraukus iš „Akropolius“ valdančios įmonės vadovo pareigų, prasidėjo pokyčiai pačioje grupėje – pradėjo kurtis dešimtys holdingų, kurie buvo skirti tam, kad realią veiklą vykdančios bendrovės būtų atribotos nuo grupės akcininkų.

VP grupės atstovai kaltinimus mokesčių slėpimu neigia ir tvirtina, kad taip M.Marcinkevičius jam naudingomis sąlygomis siekia agresyviai pasitraukti iš grupės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)