Apie 50 km nuo Vilniaus nutolęs Šalčininkų rajono centras grožio paslaugas ir gėles siūlo 2-3 kartus pigiau.

Kodėl čia tiek gėlių salonų? Na, vienas atsidarė, pamatė, kad perka ir kitam reikia. Mes esame pirmieji, kurie atsidarėme Eišiškėse. Atsiprašau, bet turiu dirbti“, - trumpai atrėžia Eišiškėse plušanti gėlininkė, kuri skuba atiduoti ką tik atėjusį užsakymą.

„Kiekvienas žmogus renkasi, kas jam patinka, - šiek tiek daugiau kalba jos konkurentė Elvyra, įsikūrusi „Gėlių saloną“ kitoje miestelio gatvės pusėje. - Negali gi kirpėja būti kepyklos vadove. Kiekviena pardavėja turi savo klientes, o puokštes perka vestuvėms, gimtadieniams, vainikus – laidotuvėms. Tie, kurie turi pinigų ir gali sau leisti, gėlių perka be progos. Pavasarį – vasarą jų perka sodinimui.“

Ji sako, kad pirkėjai Eišiškėse, kur gyventojų apie 3 tūkst., gėles renkasi labai skirtingai, tačiau kai kurios - iki 2 kartų pigesnės nei Vilniuje.

„Pas mus perka visokias gėles, ne tik rožes: ir egzotines, ir vazonines. Bet turime ne tik gėlių salonų, yra nemažai drabužių parduotuvių bei grožio paslaugų“, - pastebi ji.

Tai, kad Eišiškėje netrūksta kirpėjų, sutinka grožio paslaugų kabinetą įkūrusi Marina.

„Pas mus kirpėjų daug: čia dvi, netoliese kirpykla, kur dirba 3 moterys, kitos gatvės pusėje – irgi kirpykla su 3 kirpėjomis. Viena šukuosenas daro namie. Pamenu, kad suskaičiavome 13 grožio paslaugas teikiančių žmonių, nes dabar madinga ir nagus prisiauginti“, - kalbėjo ji.

Pašnekovė sako, kad klienčių netrūksta, nes žmonės atvažiuoja ne tik aplinkinių kaimelių, bet ir iš Vilniaus, Trakų. Tai lemia mažesnės kainos: moteriškas kirpimas kainuoja apie 5 eurus, vyriškas – 4, vaikiškas – 3,5 euro. Dažyti plaukus kainuoja nuo 6 eurų, priklausomai nuo jų ilgio.

„Dėl to žmonės ir atvažiuoja. Jei Vilniuje sumoka 40-60 eurų, pas mus užtenka ir 15-os už kelias paslaugas“, - sako Marina.

Vietinės gyventojos, pasak jos, kirptis mėgsta, bet lankosi palyginti retai: viskas priklauso nuo to, ar yra atliekamų pinigų.

„Moterys kirpykloje lankosi įvairiai, jei kirpimas yra trumpas, ji lankysis kartą per mėnesį, jeigu plaukas ilgesnis ir reikia dažyti plaukų šaknis, gali atvykti ir tik prieš didžiąsias metų šventes: Kalėdas ir Didįjį penktadienį. Vyrai ateina dažniau, kartą per mėnesį. Daugiausiai atvažiuojančių yra šeštadieniais iš kaimų, nes atvažiuoti kad ir į mūsų nedidelį miestą yra pramoga vyresnio amžiaus moterims, močiutėms. Jaunimas moka vienas kitam ir plaukus nudažyti, ir nagus priauginti, taip yra pigiau“, - papasakojo Marina.

Kirpėja Ira Šalčininkuose
Šalčininkų miestelyje kirpimo paslaugos – brangesnės, bet ne tiek, kad miesto gyventojams apsimokėtų važiuoti į Eišiškes. Kirpėja Ira vardija, kad moteriškas kirpimas kainuoja 6 eurus, vyriškas – 5, o šukuosenų kainos yra nuo 6 iki 17 eurų, kai didžiausia kaina imama už šukuoseną vestuvėms.

„Į Šalčininkus atvažiuoja žmonės iš kaimų, bet atvažiuoja ir Vilniaus. Pas mus kirpyklų daug, kokių 15, ir kiekvienoje dirba mažiausiai po du žmones. Pasakysiu, kad pas mus žmonės mėgsta kirpyklas, į jas ateina, rūpinasi savimi. Kartais būna dienų, kad net pavalgyti nespėju, labiausiai užimta esu vasaros mėnesiais“, - atvirauja pašnekovė.

Ji skaičiuoja, kad kirpėja dirba 15-us metus, šioje srityje įsitvirtino po Darbo biržos organizuotų mokymų.

„Pas mus ne tik daug kirpyklų, bet ir gėlių parduotuvių, nes Šalčininkai – rajono centras. Čia žmonės įpratę į svečius eiti susišukavę, su gėlėmis, saldainiais, o kai kurie ir kokiu putojančiu gėrimu, kitaip – nepatogu“, - šypteli Ira.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (202)