Bundestago deputatai palaikė pasiūlymą tęsti derybas dėl 86 mlrd. eurų pagalbos programos 439 balsais prieš 119. 40 įstatymų leidėjų per balsavimą susilaikė.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį sakė parlamentui, kad sutartis dėl jau trečiojo finansinės pagalbos Graikijai paketo yra sunki visoms šalims, tačiau tai geriausia ir paskutinė galimybė išspręsti tą krizę.

A.Merkel stengėsi įtikinti įstatymų leidėjus, kad turi būti atnaujintos oficialios derybos tarp Graikijos ir Europos Sąjungos bei Tarptautinio valiutos fondo po to, kai praėjusį savaitgalį Briuselyje vykusiame viršūnių susitikime buvo pasiektas kompromisas dėl Atėnų reformų mainais į finansinę pagalbą.

Kanclerė sakė, jog „neabejotina, kad pirmadienį paryčiais (priimta) sutartis yra sunki“, bet ragino Vokietijos deputatus palaikyti derybų atnaujinimą, suteikiant „paskutinį mėginimą“ išspręsti tą dramą.

Nepadėti Graikijai būtų „aplaidu, tai būtų neatsakinga“ ir gali sukelti chaosą, pridūrė A.Merkel.

„Būtume itin nerūpestingi, išties elgtumėmės neatsakingai, nepamėginę eiti šiuo keliu“, - sakė ji.

Pasak kanclerės, jei būtų nepavykę pasiekti kompromiso, rezultatas būtų toks, kad turėtume „stebėti, kaip šalis faktiškai nukraujuoja, žmonės nebegauna pinigų, o tai galėtų sukelti chaosą ir išprovokuoti smurtą“.

„Taisyklių laužymas, kol jos tampa bevertės“, taip pat nebuvo pasirinkimas, pabrėžė kanclerė, teigdama, jog išsukimas iš fiskalinio sąžiningumo kelio „būtų reiškęs bendruomenės, saistomos teisinių normų, galą, o mes negalėtume su tuo sutikti“.

Pasak A.Merkel, dėl šios priežasties „imamės paskutinio bandymo per sunkią, atkaklią diskusiją“ sudaryti susitarimą dėl trečio pagalbos paketo nepaisant „visų pastarojo pusmečio nesėkmių ir pagrįsto skepticizmo“.

Schaeuble žada padaryti viską, kad „paskutinis bandymas“ dėl Graikijos būtų sėkmingas

Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble (Volfgangas Šoiblė) penktadienį paragino įstatymų leidėjus paremti finansinės pagalbos Graikijai planą ir sakė, jog „padarys viską, kas yra mūsų galioje, kad šis paskutinis bandymas būtų sėkmingas“.

W.Schaeuble, kuris laikėsi griežtos linijos derybos su Graikijos kairiųjų vyriausybe ir pasisakė už „Grexit“ - Graikijos pasitraukimo iš euro zonos - scenarijų, kalbėdamas apie naująjį finansinės pagalbos planą sakė, jog „mes tikime, kad esama galimybės visa tai sėkmingai užbaigti“.

ES pritarė trumpalaikei paskolai

Europos Sąjunga (ES) penktadienį pritarė trumpalaikei 7 mlrd. eurų paskolai Graikijai. Apie tai praneša naujienų agentūra AFP.

Graikijoje bręsta vyriausybės pertvarkymas

Graikijos premjeras Alexis Tsipras tikriausiai pertvarkys savo kabinetą, kilus maištui jo partijoje dėl parlamento balsavimo, kuriame buvo pritarta skausmingoms taupymo priemonėms, turinčioms atverti kelią deryboms dėl naujo finansinės pagalbos paketo.

Tikėtina, kad premjeras gali paskelbti tokį pertvarkymą penktadienį arba savaitgalį.

Anksti ketvirtadienį 38 A. Tsipro radikaliosios kairiosios partijos „Syriza“ nariai sukilo ir balsavo prieš siūlomą skausmingų reformų planą. Tarp maištininkų buvo energetikos ir socialinių reikalų ministrai, taip pat parlamento pirmininkė ir buvęs finansų reikalų ministras Yanis Varoufakis.

Tų priemonių, įskaitant pridėtinės vertės mokesčio didinimą ir pensijų apkarpymus, pareikalavo Graikijos skolintojai euro zonoje, sakydami, kad tik ėmusis šių reformų bus galima pradėtis derybas dėl jau trečiosios Atėnų finansinio gelbėjimo programos, kurios vertė – apie 85 mlrd. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)