Į priežiūros instancijų akiratį pateko ir tokie finansų sektoriaus milžinai kaip "Deutsche Bank" ir "Portigon", praneša "Deutsche Welle".

BaFin ekspertai įtaria, kad bankai manipuliavo Europos tarpbankinės rinkos palūkanų norma EURIBOR.

EURIBOR - tai vidutinė Europos tarpbankinės rinkos palūkanų norma, kuria bankai pasiruošę paskolinti lėšų eurais kitiems bankams.

Priežiūros institucijos atstovai neatmeta galimybės, kad bankai galėjo vykdyti manipuliacijas ir su Londono tarpbankinės rinkos palūkanų norma LIBOR, kuri naudojama kaip orientyras išduodant paskolas įmonėms ir privatiems asmenims.

Primenama, kad kompetentingos JAV ir Didžiosios Britanijos institucijos atlieka metinius patikrinimus, kurių metu tiriami manipuliavimo LIBOR norma atvejai. Tyrimas dėl manipuliavimo LIBOR norma per 2008 m. krizės laikotarpį tapo viena garsiausių metų byla. Pirmasis su valdžios institucijomis susitarė britų bankas "Barclays" - pagal susitarimą jis gavo nuolaidą ir išmokėjo JAV bei Didžiosios Britanijos priežiūros institucijoms 450 mln. svarų sterlingų.

Likus savaitei iki 2012 m. Kalėdų už savo manipuliacijas LIBOR norma susimokėjo ir Šveicarijos bankas UBS, kurį priežiūros tarnybos vadina visos pasaulinės aferos koordinatoriumi. Bankas sumokėjo JAV, Didžiajai Britanijai ir Šveicarijai apie 1,5 mlrd. dolerių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)