Pats D. Bradauskas tvirtina sprendimą skųsiantis teismui, jis neigia nutekinęs informaciją apie „Vilniaus prekybos“ patikrinimą ar gavęs iš koncerno „MG Baltic“ atlygį.

„Pasirašiau įsakymą, kuriuo D. Bradauskas atleidžiamas iš VMI viršininko pareigų. Esu įsitikinęs, kai valstybės tarnyba bus išvalyta nuo korupciniais ryšiais, valstybės interesų nepaisymu „pasižymėjusių“ valstybės tarnautojų – Lietuva turės geresnę ateitį“, – kalbėjo ministras apie sprendimą, kurį grindė komisijos išvadomis.

Griežčiausia tarnybinė nuobauda skirta esą atsižvelgus į D. Bradausko užimamų pareigų statusą, svarbą ir įtaką ugdant ir formuojant visuomenės požiūrį į mokesčių sumokėjimą, į VMI misiją ir paskirtį valstybėje, į padarytų pažeidimų pobūdį, trukmę, formą, pavojingumą, sistemingumą, kilusias pasekmes, kaltės formą, į rezonansą visuomenėje dėl padaryto tarnybinio nusižengimo.

V. Šapoka žadėjo, kad visos komisijos išvados bus atskleistos visa apimtimi, esą bus atskleistas pokalbių turinys „bendrąja prasme“, tačiau visos pokalbių išklotinės nebus paviešintos.

„Stulbina ne tik atvirai valstybės interesus menkinantys tokios svarbios įstaigos vadovo veiksmai, pataikaujant tyrime minėtoms verslo grupėms, bet ir pokalbiuose su jų atstovais naudojamas valstybės vadovus niekinantis kriminaliniam pasauliui būdingas žargonas. Nemažiau stebina ir pono Bradausko gynybinė pozicija, viešai meluojant apie komisijos tirtų jo kontaktų su minėtomis verslo struktūromis pobūdį“, ‒ komentavo ministras.

V. Šapokos teigimu, tarnybinio tyrimo metu nustatyta, kad VMI viršininkas vykdydamas tarnybines pareigas, ne darbo vietoje darbo dienomis ir darbo metu sistemingai ir kryptingai susitikinėjo su koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu, aptarinėjo mokesčių vengimo schemas ir kitus su mokestiniais patikrinimais susijusius klausimus, nors tuo pat metu VMI vykdė „MG Baltic“ ir jos akcininkų patikrinimus.

Viename iš susitikimų aptarinėti VMI atlikti ir atliekami UAB „Vilniaus prekyba“ ir jų akcininkų kontrolės veiksmai, D. Bradauskas atskleidė tik mokesčių administratoriui žinomą informaciją apie minėtos įmonės akcininkus, informavo apie dar vienos pageidautos įmonės mokestinio tyrimo eigą.

„Visi pokalbiai (su R. Kurlianskiu) ir informavimas apie tyrimus, schemų aptarimas vyko šių dviejų verslo grupių naudai“, – kalbėjo ministras.

„Jokių abejonių neturiu, neapleidžia svetimos gėdos jausmas. Atleidimu šita situacija nesibaigė. Finansų ministerija inicijuos VMI mokestinių analizę ir įvertinimą“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, D. Bradausko atskleista informacija gali pakenkti pradėtiems ir vykdomiems minėtų įmonių mokestiniams tyrimams.

Žada kreiptis į teismą

Pats D. Bradauskas portalui DELFI teigė visiškai nesutinkantis su jam mestais kaltinimais.

„Nesijaučiu nieko padaręs blogo, nesu niekam daręs įtakos, jokiais veiksmais prie nieko neprisidėjęs. Pokalbiai yra pokalbiai, o faktiniai veiksmai yra faktai. Todėl aš ginsiu savo garbę ir orumą teisme“, - komentavo jis.

D. Bradauskas susitikimo su R. Kurlianskiu fakto neneigė, bet pridėjo, kad dėl kaltinimų, jog jis darė kažkokį poveikį, padarė kažką neteisėto ar pažadėjo, jis kategoriškai nesutinka.

„Vienas dalykas yra gyvas pokalbis, kitas dalykas yra pokalbių išklotinės ir dažnai būna, kad kažkokie dalykai gali neatitikti turinio ir esmės“, – pridėjo jis.

D. Bradauskas teigė dabar dėl susidariusios situacijos tarsis su teisininkais: „Nežinau, gal pas mus yra įstatymai pasikeitę, gal dabar galima atleisti žmogų už kažkokius pokalbius. Jei įstatymai nepasikeitę ir mes gyvename teisinėje valstybėje, spręsime klausimą teisiniu keliu“.

Be to, D. Bradauskas teigė, kad jį stebina faktas, kad apie tarnybinį tyrimą jis sužinojo iš žiniasklaidos tuo metu pats sirgdamas ir būdamas namuose.

„Šiaip normalioje teisinėje praktikoje, žmogus, kuriam atliekamas tarnybinis tyrimas, yra supažindinamas pats, o paskui viešumas. Dabar aš sužinojau apie tyrimą iš viešos erdvės ir apie rezultatus – taip pat iš viešos erdvės“, – pridėjo jis.

Atleidžiamas VMI vadovas taip pat teigė, kad tyrimo metu pateikė atsakymus į visus jam užduotus klausimus, o detalių komentuoti nenori, nes klausimas, pasak jo, tikriausiai persikels į teisminę aplinką.

Vėliau penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje jis teigė žinantis, kokios interesų grupės surengė jo atleidimą, tačiau sakė to neatskleisiąs.

„Žinau, kas tą organizuoja, kodėl tai vyksta, bet neturiu tiesioginių įrodymų, todėl nieko dabar nepasakysiu“, - aiškino D. Bradauskas.

Anot jo, įrašyti pokalbiai, apie kuriuos kalba finansų ministras Vilius Šapoka, yra ištraukti iš konteksto: „Iš konteksto bet kokios ištraukos iš pokalbių ar dalis pokalbių dažniausiai neatitinka tikrojo turinio ar prasmės, gal ir esu pasakęs kažką apie kažkokį vadovą“.

Tačiau jis neneigė su koncerno „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu kalbėjęs kalėjimo žargonu.

„Kalbėjimas viena ar kita maniera ar kad ir pasisakymas apie kažkokius vadovus, tai nėra pagrindas atleisti“, - tikino D. Bradauskas.

V. Šapoka penktadienį teigė, kad D. Bradauskas susitikimuose su R. Kurlianskiu nutekino informaciją apie „Vilniaus prekybą“. Paklaustas, ar tokie veiksmai galėjo daryti įtakos „Vilniaus prekybos“ akcininkų ginčui, D. Bradauskas neigė apskritai tekinęs informaciją arba gavęs iš „MG Baltic“ atlygį.

„Visų pirma nebuvau susitikęs su jokiais „VP Market“ atstovais, nedaviau jokių pažadų ir neveikiau vienai ar kitai pusei. (...) Nepamenu, kad aš būčiau teikęs kokios nors informacijos (R. Kurlianskiui - BNS). Tarnybinės informacijos aš tikrai neteikiau (...) Netekinau jokios informacijos, neperdaviau jokių dokumentų“, - sakė D. Bradauskas.

Finansų ministerija nurodo, kad D. Bradausko susitikimai buvo slapti. Tačiau pats D.Bradauskas tikina, kad susitikimai vykdavo viešose vietose.

„Aš pamenu du susitikimus, jokios sistemos nebuvo, kaip teigiama. Kitas dalykas, aš darbo metu, mano darbas toks ir yra, kad susitikinėti su įvairių asocijuotų grupių atstovais, su žiniasklaidos vadovais ir taip toliau. Tuo pat metu, aš minėjau, buvau susitikęs ne su vienu žiniasklaidos ir medijos vadovu, visiems buvo įdomios tos pačios temos, kurias aptarinėjome. Tačiau dar kartą kartoju, aš nenutekinau jokios informacijos, kuri pakenkė mūsų vykdomiems tyrimams“, - teigė D. Bradauskas.

DELFI turimomis žiniomis, D. Bradauskas su „MG Baltic“ viceprezidentu Raimondu Kurlianskiu buvo susitikę viename prabangiame restorane Vokiečių g. Įtariama, kad R. Kurlianskis bandė „sutvarkyti“ N. Numavičiaus klausimus, susijusius su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI).

Taip pat, kaip teigia DELFI šaltiniai, D. Bradauskas pasakė R. Kurlianskiui, kad „jūsų priešai yra mano asmeniniai priešai“.

Pokalbyje buvo kalbama apie pažymą, kurią turi surašyti VMI. Tuomet D. Bradauskas neva pasiūlė patiems parašyti pažymą, kokios jiems reikia.

Pats R. Kurlianskis komentuoja, kad neturi supratimo, kas užfiksuota pokalbio išklotinėse.

„Neturiu supratimo, kas tose išklotinėse, kaip jos sukarpytos, kokios atskiros frazės ištrauktos iš konteksto ir kaip sudėliotos, kad įspūdingiau atrodytų. Galiu pridurti nebent tai, kad tikrai nesirūpinau kažkokia reorganizacija. O akcininkų konfliktas ir pasirinkti būdai jį spręsti, žinoma, įdomu. To tiesiog nepastebėti neįmanoma“, – DELFI komentavo R. Kurlianskis.
Raimondas Kurlianskis

DELFI primena, kad 2015 m. vasarą Generalinė prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba pradėjo tyrimą dėl su VP grupe, kurios pagrindinis akcininkas yra Nerijus Numavičius, susijusių įmonių veiklos.

Tiesa, po metų, pernai rugpjūtį, buvo pranešta, kad tyrimas nutrauktas. Prokuratūra argumentavo, kad sprendimas priimtas įvertinus FNTT tarnybos duomenis ir VMI specialistų išvadas.

VMI: tai neturės jokios neigiamos įtakos

VMI informavo aktyviai bendradarbiavusi su Finansų ministerija, vykdant buvusio vadovo tarnybinio nusižengimo tyrimą. Visa informacija, surinkta tyrimo metu, gauta iš Finansų ministerijos bus išsamiai įvertinta, kad neliktų vietos jokioms interpretacijoms dėl pačios institucijos ir jos darbuotojų veiklos skaidrumo.

„Valstybine mokesčių inspekcija, kaip rodo 2016 m. pabaigoje atliktas tyrimas, pasitiki 72 proc. įmonių vadovų. Institucijos užduotis – savo principingais veiksmais įrodyti, kad pasitikėjimas nebuvo gautas avansu. Įvertinsime visą gautą tyrimo metu surinktą informaciją, ir, jei bus nustatytos rizikos, kompetentingi VMI ekspertai peržiūrės sprendimus, susijusius su istorijoje minimais mokesčių mokėtojais“, – komentavo laikinai VMI vadovaujantis viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

VMI pabrėžia, kad, ši istorija neturi ir neturės jokios neigiamos įtakos mokesčių administravimui ar mokesčių mokėtojams teikiamų paslaugų kokybei.

2015 m. VMI nacionalinio biudžeto planą viršijo 2 procentais – surinkta apie 130 mln. eurų daugiau nei planuota, 2016 m. planas viršytas 3,4 proc., mokesčių surinkta beveik 233 mln. eurų daugiau.

26 metus trukusi karjera VMI

DELFI primena, kad sausio 4 d., prieš pat 17 val. vakaro Finansų ministerija pranešė gavusi STT raštą dėl galimai korupcinės VMI vadovo veiklos ir pradėjo tarnybinio nusižengimo tyrimą.

Sausio 9 d. Finansų ministerijos pranešė, kad komisija D Bradauskui klausimus dėl informacijos, pateiktos STT rašte, kurio pagrindu pradėtas tarnybinio nusižengimo tyrimas. Laikinai paskirtas vadovauti VMI tada buvo paskirtas viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Ministerija tada taip pat pranešė, kad vadovaudamasi Kriminalinės žvalgybos įstatymu, STT pateikė informaciją dėl D. Bradausko galimo tam tikrų verslo grupių protegavimo, naudojimosi tarnybine padėtimi tam tikriems verslo subjektams teikiant neviešą informaciją apie kitus verslo subjektus bei fizinius asmenis, su tam tikrų verslo grupių atstovais aptariant VMI ir teisėsaugos institucijų atliekamas tyrimus jų atžvilgiu bei konkrečius veiksmus tam tikrų verslo subjektų naudai.

Oficialioje biografijoje nurodoma, kad įtakingo socialdemokrato Broniaus Bradausko sūnus D. Bradauskas gimė 1965 m. gruodžio 16 d. Telšiuose. 1989 m. baigė Vilniaus universitetą, įgijo ekonomisto kvalifikaciją.

1990 m. jis pradėjo dirbo Vilniaus miesto VMI Kitų įmonių mokesčių skyriaus, vyresnysiuoju mokesčių inspektoriumi, vėliau užėmė skirtingas pareigas Vilniaus AVMI. 2015 m. balandžio 13 d. jis buvo paskirtas VMI viršininku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (701)