Pirmadienį, įvertinęs konkurso dėl VMI viršininko rezultatus bei gavęs šalies specialiųjų tarnybų išvadas, finansų ministras Rimantas Šadžius pasirašė tai numatantį įsakymą.

Finansų ministras vienu iš pagrindinių uždavinių naujajam vadovui įvardijo mokesčių surinkimo gerinimą.

„Iš naujojo VMI vadovo pirmiausiai laukčiau konkrečių priemonių, kurios iš esmės pagerintų mokesčių, ypač PVM, kuris sudaro daugiau kaip pusę visų biudžeto pajamų, surinkimą. Ne mažiau svarbi bus ir nuosekliai nepakanti VMI pozicija dėl „vokeliuose“ mokamo darbo užmokesčio. Tikiuosi, kad, planingai diegiant išmanųjį mokesčių administravimą, efektyviau bus kovojama ir su vis labiau Lietuvoje plintančiu agresyviu mokesčiu planavimu, kuomet naudojant įvairias schemas išvengiama pelno mokesčio mokėjimo“, − teigė finansų ministras.

D. Bradauskas sako, kad turįs planų, kaip pagerinti mokesčių surinkimą.

„Esame numatę priemonių šiems tikslams pasiekti. Vieną iš jų galiu paminėti. Nuo gegužės pradedame taikyti PVM sąskaitų faktūrų registrų modelį, kai rizikingiems mokesčių mokėtojams teiksime nurodymus pateiktu sąskaitų faktūrų registrus. Jų duomenys bus analizuojami. Tai padės verslui sąžiningoje konkurencijoje, skatins mokesčių mokėtojų savireguliacija. Tai padės sumažinti negatyvius reiškinius, kai dirbtinai mažinama PVM atskaita ir vengiama mokėti šį mokestį“, - trumpoje spaudos konferencijoje pirmadienį sakė jis.

Taip pat planuojama, kad išmanioji mokesčių administravimo sistema padės pagerinti mokesčių surinkimą.

PVM sąskaitų faktūrų registro gali būti prašoma iš įvairių sektorių įmonėms. Taip pat jis pripažino, kad reikės apdoroti daugiau naujos informacijos, kuri VMI pasieks iš užsienio šalių.

„Mūsų laukia nauji iššūkiai. Nuo šių metų gausime didelius kiekius informacijos iš kitų užsienio šalių apie mokesčių mokėtojų turimą turtą, gaunamas pajamas, kitas išmokas. Turime sukurti bazę tai informacijai apdoroti, kad užtikrintumėm mokesčių administravimą“, -
sakė D. Bradauskas, pridūręs, kad institucijoje steigs analitikos centrą.

Jis tvirtina sieksiąs, kad VMI taptų moderniausia viešojo sektoriaus įstaiga šalyje.

Naujasis VMI vadovas kol kas neįvardija, kas bus jo pavaduotojai.

„Kandidatai yra, bet kol kas aš to nekomentuosiu", - sakė jis.

Naujasis VMI viršininkas yra įtakingo socialdemokrato Broniaus Bradausko sūnus, kuriam dėl sūnaus pasikeitusių pareigų turėtų tekti palikti Seimo Biudžeto ir finansų komiteto vadovo postą ir tapti Seimo Ekonomikos komiteto pirmininku.

DELFI primena, kad D. Bradauskas VMI dirba daugiau nei 24-erius metus, prieš laimėdamas vadovo konkursą jis buvo viršininko pavaduotojas.

VMI vadovo kėdė atsilaisvino, kai finansų ministras Rimantas Šadžius nusprendė antrajai kadencijai nebeskirti Modesto Kaseliausko, kurio darbui turėjo priekaištų. VMI viršininko kadencija trunka ketverius metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)