Darius Buta BNS patvirtino, kad VMI yra gavusi ir informacijos apie vieno didžiausių pasaulio bankų HSBC Šveicarijos padalinio klientus, susijusius su Lietuva.

Mokesčių inspekcija praėjusiais metais gavo informacijos iš kolegų Prancūzijos mokesčių inspekcijoje oficialią informaciją apie duomenis iš Šveicarijoje buvusio HSBC padalinio. Apie konkretų skaičių mokesčių mokėtojų šiuo metu nėra tikslinga kalbėti, nes ten yra įvairių pavardžių, įvairių sąskaitų, vieni duomenys yra rizikingi, kiti - ne“, - BNS sakė D.Buta.

Pasak jo, ši informacija yra tiek VMI, tiek teisėsaugos institucijų duomenų bazėse.

„Detaliau turimų duomenų nekomentuojame, nes tai yra jautri informacija, liečianti esamus arba buvusius Lietuvos mokesčių mokėtojus. Atskleisti vieną ar kitą pavardę būtų netaktiška ir neteisėta“, - teigė D. Buta.

D. Buta pabrėžė, kad VMI nuo praėjusių metų gauna labai daug informacijos iš kitų valstybių apie Lietuvos mokesčių mokėtojų turimą nekilnojamąjį turtą, gaunamas pinigines lėšas.

„Tai jau tampa norma ir įprastine veikla tiek Lietuvoje, tiek tarptautiniu mastu, kad mokesčių inspekcijos gauna duomenis apie jų piliečių sandorius, sąskaitas, pinigus kitose valstybėse“, - tvirtino D. Buta.

Opozicinio Liberalų sąjūdžio lyderis ir Seimo frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis antradienį vykusiame susitikime teiravosi premjero Algirdo Butkevičiaus, ar jam žinoma, kad VMI yra gavusi duomenis apie 150 Lietuvos piliečius, turinčius sąskaitas Šveicarijos bankuose, tarp kurių yra ir politikų.

A. Butkevičius atsakė, kad tokios informacijos neturi ir nėra tikras, kad tokia informacija jam turėtų būti teikiama.

Tarptautinis tiriamosios žurnalistikos konsorciumas ICIJ 2015 metų pradžioje paskelbė medžiagą apie HSBC Šveicarijos padalinio duomenis.

Dokumentai, kuriuos pavyko gauti ICIJ, buvo paremti bylomis, kurias 2008 metais slapta iš banko išgabeno buvęs HSBC darbuotojas Herve Falciani ir perdavė Prancūzijos pareigūnams. Tuomet teigta, kad banke yra atidarytos 67 klientų iš Lietuvos sąskaitos.

DELFI jau rašė, kad VMI duomenimis, Italijoje 113 Lietuvos gyventojų turi 353 NT objektus, Estijoje – 29 tautiečiai valdo 110 objektų, o Belgijoje – 40 lietuvių priklauso 41 objektas.

Įsigytų objektų vertė – nuo keliasdešimt tūkstančių iki pusės milijono eurų. Šie duomenys neatspindi emigravusių ir užsienyje nuolat gyvenančių lietuvių turimo turto.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (247)