Pirmąjį praėjusių metų pusmetį visiems, pamiršusiems praeityje sumokėti mokesčius ir pasinaudojusiems vienintele galimybe atsiskleisti be jokių pasekmių, mokesčių mokėtojai prisiminė 42 mln. eurų.

„Atitinkamai, kai minėtas langas užsidarė, antrajame šių metų pusmetyje VMI ėmėsi vykdyti savo įsipareigojimus, kad tie, kurie nepasinaudos galimybe, neišvengtų atitinkamų sankcijų už paslėptų mokesčių sumas. Antrąjį pusmetį pradėjome apie 650 valstybinių patikrinimų ir tai gerokai daugiau nei per visus 2018 metus. Tai leido pasiekti apie 69 mln. eurų nuslėptų mokesčių“, – antradienį sakė VMI viršininko pavaduotojas Artūras Klerauskas.

Viešojo maitinimo, statybų, naudotų automobilių prekybos ir remonto bei autodetalių prekybos, mėsos ir jos gaminių gamybos bei prekybos, PVM prievolė augo 42 proc. (apie 25 mln. eurų). Šiuose sektoriuose mokesčių administratoriaus dėmesio sulaukę verslininkai sparčiau didino ir vidutinį darbo užmokestį, jis pakilo 4,4 proc. daugiau nei kitų mokesčių mokėtojų, paskelbė VMI.

2020 m. kontrolės išteklius VMI toliau skirs statybų, viešojo maitinimo, naudotų automobilių prekybos ir remonto bei autodetalių prekybos sektoriams, tačiau juos arba išplės, arba pritaikys naujas kontrolės priemones.

„Šiemet tarp prioritetinių kontrolės sektorių ir odontologijos paslaugas teikiantys asmenys“, – sakė A. Klerauskas.

Jo teigimu, išanalizavus odontologijos praktika užsiimančių mokesčių mokėtojų teikiamus duomenis, pagrįstų klausimų kelia šiame sektoriuje mokamas mažas vidutinis darbo užmokestis, kaip ir tai, jog 30 proc. dirbančiųjų deklaruoja neuždirbantys minimalaus atlyginimo. Įvertinus odontologijos paslaugų kainas, kyla abejonių, ar tikrai visos pajamos bei mokamas darbo užmokestis šiame versle yra oficialiai apskaitomi.

„Apie 8 proc. odontologų šeimų, jų turto ir išlaidų santykis yra neigiamas“, – pridūrė A. Klerauskas.

Iš 676 odontologų, kurių šeimos balansas neigiamas, 248 draudžiamosios pajamos per mėnesį yra iki 400 eurų.

Šiemet mokesčių administratoriaus dėmesio sulauks asmenys, veikiantys dalijimosi platformose („AirBnb“, „Booking“), perkantys ir parduodantys virtualias valiutas, teikiantys elektronines bei telekomunikacijų paslaugas tarptautinėse platformose, jei jų veikloje mokesčių administratorius įžvelgs galimų mokesčių vengimo rizikų.

Taip pat šiemet įvedama nauja gyventojų pajamų mokesčio (GPM) deklaravimo sistema „EDS Vedlys“. Užpildžius visus duomenis, automatizuotai apskaičiuojami mokesčiai su automatizuotu nukreipimu į „Sodrą“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (192)