Į bylą įtrauktas ir balandžio mėnesį Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) raštas, kuriuo teismas informuotas, kad 2017 m. kovo 9 d. pradėtas Nerijaus Numavičiaus tyrimas, apimantis laikotarpį nuo 2013 m. pradžios iki 2015 m. pabaigos.

Esą tyrimo metu analizuojama, kaip įvykdžius kelis paskolų, reikalavimų perleidimo sandorius tarp Olandijos, Kipro ir Lenkijos bendrovių ir sumažinus vienos įstatinį kapitalą turtingiausiu lietuviu laikomam verslininkui buvo išmokėta 19,26 mln. Eur.

VMI atsisako patvirtinti arba paneigti informaciją apie tyrimą, ar jis dar tęsiasi, ar jau baigtas. VMI atstovė Rūta Asadauskaitė DELFI persiuntė tik tokią žinią:

„Apie fizinių asmenų atžvilgiu vykdomus kontrolės veiksmus VMI komentaro neteikia.“

N. Numavičiaus šeimos biuro „Talka LT“ atstovė Diana Dominienė situaciją DELFI pakomentavo taip:

„VMI patikrinimą Nerijaus atžvilgiu vertiname teigiamai, kadangi jis yra svarbus šiuo metu vykstančiai reputacijos gynimo bylai ir padėtų išsklaidyti abejones dėl N. Numavičiaus sąžiningo mokestinių prievolių vykdymo.

Mes aktyviai bendradarbiaujame su VMI, operatyviai pateikiame visus patikrinimui reikalingus dokumentus, informaciją ir esame suinteresuoti kaip įmanoma greičiau gauti galutinę patikrinimo išvadą – ji išsklaidytų visas abejones ir faktiškai patvirtintų, kad mūsų oponentai skleidžia tikrovės neatitinkančią informaciją.

Deja, balandį pradėtas VMI mokestinis patikrinimas už 2013–2015 m. šiuo metu yra sustabdytas iki tol, kol bus surinkta ir įvertinta informacija iš susijusių juridinių asmenų. Sustabdytas patikrinimas gali būti naudingas tik mūsų oponentams, kurie galėtų ir toliau mus viešai kaltinti prasimanytais dalykais, taip klaidindami visuomenę, teisėjus ir menkindami mūsų bei susijusių įmonių reputaciją. Pabaigtas patikrinimas atsakytų į daugelį M. Marcinkevičiaus viešai keliamų tariamų faktinių klausimų ir užkirstų kelią interpretacijoms, tačiau kol kas teks laukti, kol bus pabaigtas patikrinimas.“

Kitai ginčo šaliai atstovaujantis M. Marcinkevičius situaciją DELFI pakomentavo taip:

„Valstybinėje mokesčių inspekcijoje pradėto naujo tyrimo jo atžvilgiu kol kas negaliu komentuoti, tačiau noriu tikėtis, kad jį vykdantys pareigūnai tyrimą atliks nepriekaištingai, išsamiai, nieko neveikiami.“

Broliui priskaičiavo pusę milijono

Liepos pradžioje Vyriausiasis administracinis teismas paskelbė galutinę nutartį dėl N. Numavičiaus brolio Juliaus nesumokėtų mokesčių.

VMI tąkart informavo, kad J. Numavičiui iš viso priskaičiavo 305 925 Eur mokesčių, 167 370 Eur delspinigių ir 30 592 Eur delspinigių, bendra priskaičiuota suma 503 887 Eur.

„VMI šią teismo praktiką laiko itin svarbia, padėjusia galutinį tašką diskusijose ir įtvirtinusią nuostatą, jog mokestis nuo gautų pajamų turi būti išskaičiuotas ir sumokėtas tiesioginio naudos gavėjo“, – pranešime komentavo inspekcija.

VMI priminė, jog mokestinis ginčas šioje byloje vyko dėl to, ar mokesčių administratorius, taikydamas turinio viršenybės prieš formą principą, pagrįstai teigia, jog J. Numavičiaus su UAB „Vilniaus prekyba“, UAB „NDX energija“ ir UAB „Eva Grupė“ sudarytų paskolos sandorių tikslas buvo išmokėti J. Numavičiui GPM neapmokestinamas pajamas, t.y. siekė formaliai pasinaudoti lengvata, pagal kurią GPM neapmokestinamos palūkanos, gautos už suteiktas paskolas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas konstatavo, jog minėtos paskolų sutartys buvo sudarytos iš esmės išimtinai siekiant tenkinti akcininko interesus, todėl mokesčių administratorius bei mokestinį ginčą nagrinėjusios institucijos pagrįstai pripažino, kad už ginčo mokestinių prievolių įvykdymą atsakingas pareiškėjas.

Bylos ir procesai

N. Numavičiaus atstovai skaičiavo, kad skirtingų instancijų ir valstybių teismuose buvo „neutralizuotos“ šios M. Marcinkevičiaus iškeltos bylos: „Leksita“ valdybai dėl padarytos žalos bendrovei ir akcininkui; „Klarus Group Holdings Ou“ valdybos nariams dėl padarytos žalos bendrovei ir akcininkui; civiliniai ieškiniai dėl „Relvit LTD“ ir „Vilniaus prekyba“ dėl „Akropolių“ pardavimo sandorių; mokestinis tyrimas Estijoje dėl „Franmax“ akcijų pardavimo; mokestiniai tyrimai Lietuvoje dėl „Leksita“ ir „Maxima grupė“ vykdytų reorganizacijų bei franšizės įdiegimo „Franmax“.

N. Numavičiaus atstovų teigimu, nuo 2015 m. pradžios M. Marcinkevičius parašė daugiau kaip 20 skundų įvairioms Lietuvos institucijoms – Generalinei prokuratūrai, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai, Finansų ministerijai, VMI, taip pat Estijos prokurorams. Tačiau šie irgi buvę atmesti.

M. Marcinkevičiaus atstovų teigimu, jis yra pareiškęs ieškinių N. Numavičiui ir jo aplinkai už daugiau nei 480 mln. Eur sumą, o šio ir jo atstovų ieškovai iš M. Marcinkevičiaus bandė prisiteisti daugiau nei 300 mln. Eur.

Bendra visų abiejų pusių reikalavimų suma esą siekia 1 mlrd. Eur. Esą pritaikius laikinąsias apsaugos priemones šiuo metu yra areštuota N. Numavičiaus bendrovių akcijų, kurių vertė 372 milijonai eurų. M. Marcinkevičius ir N. Numavičius kartu su atstovais per 2 metus 26 kartus santykius turėjo aiškintis skirtinguose teismuose. Bylinėjimuisi abi šalys esą jau išleido daugiau nei 10 mln. Eur.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)