Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) VMI ir N. Numos prašymu antradienį nutarė padaryti pertrauką.

„Informuojame, kad N. Numa yra pateikęs VMI pasiūlymą pasirašyti susitarimą dėl mokesčio ir su juo susijusio dydžio. Šiuo metu yra derinamas susitarimo projektas“, – teismo posėdyje sakė teisėja Ina Kirkutienė.

N. Numai atstovaujantis kontoros „Noor“ advokatas Dainius Daugirda posėdyje teigė, kad yra galimybė taikiai susitarti.

„Susitarimo procedūra yra pradėta, taikinimo procesas visą laiką yra pripažįstamas bet kokiuose ginčuose kaip prioritetinis, prašome daugiau laiko, šiek tiek užtruko viskas, bet matome galimybę taikiai susitarti“, – sakė D. Daugirda.

VMI atstovo Igorio Janavičiaus teigimu, derybos vyksta „teigiama kryptimi“: „Vyksta derybos, kaip suprantu, teigiama kryptimi, tai prašymas irgi būtų atidėti“.

Teisėjos I. Kirkutienės teigimu, byla jau pradėta nagrinėti iš esmės, išklausyti abiejų šalių paaiškinimai, liko pagarsinti bylos medžiagą ir išklausyti baigiamųjų kalbų.

VAAT, dar gegužę pasiūlęs šalims taikiai susitarti, kitą posėdį paskyrė gruodžio 1-ąją.

BNS rugsėjo pradžioje rašė, kad VMI ir N. Numa derasi dėl milijoninės GPM skolos sumokėjimo. N. Numos šeimos biuro atstovas Lukas Radžiūnas BNS tuomet patvirtino, kad vyksta pokalbiai su VMI dėl taikos susitarimo, tačiau jų turinio neatskleidė.

Jis taip pat nepatvirtino neoficialių BNS žinių, kad skolos suma su delspinigiais ir bauda siekia apie 5 mln. eurų.

L. Radžiūnas vz.lt yra sakęs, jog VMI mokestinį tyrimą pradėjo dar 2017-aisiais dėl N. Numos verslo sandorių ir apėmė 2013–2015 metus. Pradinį VMI sprendimą verslininko atstovai apskundė Mokestinių ginčų komisijai, šios išvada taip pat nebuvo palanki N. Numai.

BNS žiniomis, ginčas vyksta dėl daugiau nei 19 mln. eurų, išmokėtų N. Numai sumažinus jo valdomos Kipro bendrovės „Amarentio Holdings Limited“ įstatinį kapitalą.

Bylą dėl su šia išmoka susijusių sandorių nagrinėja Nyderlandų teismas – Amsterdamo apeliacinis teismas balandį atmetė prašymą nutraukti jo pradėtą tyrimą.

BNS rašė, kad tyrimas vyksta dėl 2014 metais bendrovės „TAF Asset 11“ suteiktos 25,8 mln. eurų paskolos N. Numos kontroliuojamai Kipro įmonei „Bertona Holdings Limited“. Po šio sandorio buvo sudaryti akcijų ir reikalavimų perleidimo sandoriai, kurių pagrindu 19,783 mln. eurų skolos dalis buvo perleista išmokant tokią sumą N. Numos įmonei „Miglione Investments“, o ši tokia pat suma sumažino įstatinį kapitalą ir laisvas lėšas išmokėjo privilegijuotų akcijų savininkei – Kipro bendrovei „Amarentio Holdings Limited“, kuri savo ruožtu sumažinusi kapitalą 19,264 mln. eurų išmokėjo jos akcininkui N. Numai.

Maždaug 26 mln. eurų, anot Nyderlandų teismo, į „TAF Asset 11“ sąskaitą iš N. Numos ir trijų brolių Marcinkevičių įmonių 2009 metais buvo pervesti „dėl mokestinių priežasčių“.

N. Numos atstovai anksčiau tvirtino, kad šiais sandoriais verslininkas pats paskolino įmonėms pinigų, įsigydamas išperkamų akcijų, o po metų paskola jam buvo grąžinta išpirkus akcijas.

L. Radžiūnas BNS yra sakęs, kad verslininkas „TAF Asset 11“ veiklos tyrime nedalyvauja ir nebuvo jame apklaustas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją