Planuojama, kad nekilnojamojo turto (NT) mokestį turėtų mokėti brangių būstų savininkai, tačiau kol kas neaišku, kokios vertės turtas bus laikomas prabangiu.

„Vyrauja nuomonė, kad itališkas modelis, kai automobilio mokestis priklauso nuo jo galios arba variklio darbinio tūrio, Lietuvai būtų priimtiniausias. Mano nuomone, greičiausiai mokestis turėtų galioti ne senesniems nei dvejų metų automobiliams, kurių variklio darbinis tūris didesnis nei 3 litrai. Manau, kad už naują penktos klasės BMW jau reikėtų mokėti“, – DELFI sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pavaduotas ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Vitas Matuzas.

Jo teigimu, automobilio amžius yra irgi labai svarbus.

„Žiūrėti į metus irgi yra svarbu, nes jeigu automobilio variklio darbinis tūris 3 l, o jis pagamintas 1984 m., tai koks čia prabangos automobilis. Svarbu pabrėžti, kad kalbama apie prabangos automobilių, o ne visų apmokestinimą“, – kalbėjo Seimo narys.

Pašnekovo nuomone, greičiausiai prabangus NT būtų apmokestinamas nuo konkretaus būsto vertės. Tikslios sumos, nuo kurios galėtų būti skaičiuojamas mokestis, jis neatskleidė.

V. Matuzo nuomone, mokestis turėtų sudaryti 0,3-1 proc. turto vertės per metus. Tikslią sumą galėtų nustatyti kiekviena savivaldybė.

Taip pat planuojama apmokestinti pajamas, gautas už parduotas akcijas. Gali būti, kad mokėti teks ir už indėlius gautas bankų palūkanas, tačiau bus numatyta minimali suma, nuo kurios mokestis nebus renkamas.

„Dabar diskutuojama, kad tai tikrai negaliotų pajamoms už Vyriausybės vertybinius popierius. Dėl viso kito dar diskutuojama“, – teigė V. Matuzas.

Jo teigimu, iš prabangos mokesčių per metus tikimasi surinkti 100 mln. Lt.

Seimo pirmininkė Irena Degutienė antradienį buvo žadėjusi, kad prabangos mokesčių projektus gali parengti ir per parą, tačiau kol kas jų dar nėra.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją