Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius prieš posėdį teigė, kad dar neapsisprendė ar pritaria socialdemokratų siūlomam pagalvės mokesčiui sostinėje.

„Aš, kaip meras, su tuo galiu sutikti tik tuo atveju, jei tai netampa kažkokių politinių intrigų ir diskusijų objektu. Jeigu verslo struktūros ir politinės partijos tam pritaria, tada galime pagalvės mokestį įvesti“, – trečiadienio rytą sakė jis.

R. Šimašius taip pat sakė, kad nereikėtų tikėti, jog naująjį mokestį mokės tik užsieniečiai.

„Tai ne visai tikslu: mokės užsieniečiai ir viešbučiuose gyvenantys lietuviai. Tik mūsų šalis yra tokio dydžio, kad dauguma žmonių nakvoti grįžta namo“, – sakė jis.

DELFI jau anksčiau rašė, kad prie svarstymų apie „pagalvės mokestį“ sugrįžti paragino socialdemokratai.

Savivaldybės tarybai pateiktame projekte buvo numatyta, kad nuo 2016-ųjų liepos būtų nustatyta 50 centų rinkliava asmeniui už vieną nakvynę, o nuo 2017-ųjų – 1 euro.

Skaičiuojama, kad iš jos būtų galima surinkti apie 0,3 mln. eurų šiemet, 2017 metais – iki 1,6 mln. eurų, 2018 metais – iki 2,1 mln. eurų pajamų.

„Pagalvės“ rinkliava būtų tikslinė, t.y. tiek kiek iš turistų surenki, tiek jiems atgal ir nukeliauja per visokias turizmo skatinimo programas. Niekas į tas lėšas rankų tiesti negalėtų. Ši rinkliava yra fantastiška dar ir tuo, kad absoliučiai didžiąją jos dalį sumokėtų užsieniečiai. Paprastai tariant, milijonas eurų iš „pagalvės“ yra gerokai geriau, nei milijonas iš biudžeto“, – savaitės pradžioje socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Vilniaus vicemeras socialdemokratas Gintautas Paluckas.

Seimas pernai gegužę pritarė, kad rinkliavas iš turistų galėtų rinkti visos Lietuvos savivaldybės, anksčiau tai buvo leidžiama tik kurortams. Druskininkuose ir Birštone šis mokestis siekia 1 eurą, Palangoje – 30 euro centų ir nuo balandžio kils iki 1 euro, Kaune – 50 euro centų.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusių metų sausio – rugsėjo mėnesiais Vilniaus apgyvendinimo įstaigos sulaukė beveik 800 tūkst. svečių, kurie praleido Vilniuje apie 1,5 mln. naktų. Svečių skaičius išaugo 6 proc. Skaičiuojama, kad 2016 metais pagalvės mokesčio būtų surinkta iki 0,3 mln. eurų, 2017 – iki 1,6 mln. eurų, 2018 m. – iki 2,1 mln. eurų pajamų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)