Vilniečiui tam, kad užsidirbtų sumuštiniui „BigMac”, reikia dirbti 41 minutę, tuo tarpu niujorkiečiui – 14 min. Dėl kilogramo duonos vilnietis lenks nugarą 29 min., amerikietis – 12 min. Dėl kilogramo ryžių lietuviui irgi teks ilgiau paplušėti – bent 35 min., tuo tarpu Niujorko gyventojas jau po aštuonių minučių darbo gali traukti į parduotuvę.

Išryškėja dar įspūdingesnės disproporcijos, jei lygintume, kiek reikia dirbti, kad įsigytum 8 GB „iPod nano” grotuvą. Niujorko gyventojui užtektų padirbėti 9 val., tuo tarpu vilnietis turėtų dirbti pusantros savaitės.

Tyrimas parodė, kad pasauliniu mastu darbuotojai vidutiniškai turi dirbti 37 min., kad galėtų nusipirkti „Big Mac“ mėsainį, 22 min. – kilogramą ryžių ir 25 min. – kilogramą duonos.

Darbuotojai Mumbajuje (Indija) turi dirbti 20 devynias valandas trunkančių darbo dienų, kad įsigytų „iPod“ grotuvą.

Pigiausia gyventi Vilniuje, dirbti - Taline

UBS atlikto „Kainų ir pajamų“ tyrimo, kurio metu buvo lyginamos standartinio 122 prekių ir paslaugų krepšelio kainos įvairiuose pasaulio miestuose, rezultatai byloja, kad Taline (Estija) pragyvenimas, jei skaičiuotumėme kartu su išlaidomis būsto nuomai, šiek tiek brangesnis nei Vilniuje. Tarp Baltijos šalių pagal išlaidas, tenkančias asmeniui, lyderiauja Ryga (Latvija).

Jei lygintumėme pajamas prieš mokesčius Baltijos šalyse, situacija truputi pasikeistų. Daugiausiai uždirba Talino gyventojas, už jo išsirikiuoja vilnietis ir rygietis. Po mokesčių estas uždirbs dar daugiau nei lietuvis ar latvis. Deja, bet vilniečių pajamos tampa mažiausios iš visų trijų miestų gyventojų.

Nepaisant 2004 m. Europos Sąjungos plėtros ir to, kad Slovėnija 2007 m. ir Slovakija 2009 m. įsivedė eurą, kainos Rytų ir Vakarų Europoje susilygino labai nedaug. Rytų Europos valstybių miestuose 95 prekių ir 27 paslaugų krepšelis buvo 35 proc. pigesnis, nei Vakarų Europos didmiesčiuose.

Palyginimui, UBS 2006 m. atliktas tyrimas parodė, kad kainų skirtumas Rytų ir Vakarų Europoje yra apie 38 proc. Vidutiniškai darbuotojai Vakarų Europos miestuose gauna daugiau nei tris kartus didesnius atlyginimus, nei jų kolegos Rytų Europos miestuose.

Mažiausius atlyginimus gauna darbuotojai Bulgarijoje (Sofija) ir Rumunijoje (Bukareštas). Atlyginimų lygis šiose dvejose, 2007 m. sauso mėn. į ES įstojusiose valstybėse yra panašus kaip Kolumbijoje ir Tailande.

Brangiausi miestai – Oslas ir Ciurichas

Oslas (Norvegija), Ciurichas (Šveicacija), Kopenhaga (Danija), Ženeva (Šveicarija), Tokijas (Japonija) ir Niujorkas yra patys brangiausi pasaulio miestai. Pridėjus nuomos kainas, Niujorkas, Oslas, Ženeva ir Tokijas tampa ypač brangiomis vietomis gyventi. Mažiausiai prekių ir paslaugų krepšelis kainuoja Kuala Lumpure (Malaizija), Maniloje (Filipinai), Delyje (Indija) ir Mumbajuje (Indija).

Didžiausi atlyginimai yra Šveicarijoje, Danijoje ir JAV. Tyrimo rezultatai rodo, kad darbuotojai Kopenhagoje, Ciuriche, Ženevoje ir Niujorke gauna didžiausius darbo užmokesčius prieš mokesčius.

Lyginant atlyginimus į „rankas”, pirmauja du Šveicarijos miestai, kurių duomenys buvo naudojami tyrime - Ciurichas ir Ženeva. Tuo tarpu vidutinis darbuotojas Delyje, Maniloje, Džakartoje (Indonezija) ir Mumbajuje uždirba mažiau nei 1/15 Šveicarijoje mokamo valandinio darbo užmokesčio.

Tyrimo metu buvo naudojami 73 pasaulio miestuose nuo š.m. kovo mėn. iki balandžio mėn. surinkti duomenys. Kaip palyginamieji dydžiai buvo naudojami vidutinės Niujorko gyventojo pajamos ir pragyvenimui skirtos išlaidos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją