Deklaracijoje pabrėžiama Europos Sąjungos valstybių narių investicijų į mokslinius tyrimus ir inovacijas svarba ir konstatuojama – jeigu jos neprilygs inovatyviausių pasaulio šalių investicijoms į šią sritį, Europa negalės būti patraukli kitų regionų partnerė ir lygiavertiškai konkuruoti tyrimų ir inovacijų srityje. Europos šalys turi ir toliau dėti bendras pastangas kurdamos vieningą inovacijų sistemą. Viešojo ir privataus sektoriaus investicijos į tyrimus ir inovacijas skatina produktyvumą, ekonomikos plėtrą ir naujų darbo vietų kūrimą. Deklaracija bus pateikta Europos Komisijai, rašom vienos iš forumo organizatorės – Ūkio ministerijos – pranešime spaudai.

Naujoji programa „Horizontas 2020“ yra viena svarbiausių finansinių priemonių. Drauge su kitomis Inovacijų sąjungos priemonėmis, tokiomis kaip Įmonių konkurencingumo ir MVĮ programa COSME, bus skatinamas Europos konkurencingumas, užtikrinamas tarptautinis bendradarbiavimas.

Europos inovacijų politikos kūrimas susiduria su iššūkiais, todėl būtina atkreipti daugiau dėmesio į atvirų inovacijų skatinimą, žaliąsias inovacijas, ikiprekybinius viešuosius pirkimus ir pirkimus, susijusius su inovatyviais sprendimais.

Forumo deklaracija skatina klasterizaciją ir smulkiojo ir vidutinio verslo tarpusavio ryšių stiprinimą, taip pat pabrėžia verslumo, naujų inovatyvių įmonių kūrimo svarbą. Smulkusis ir vidutinis verslas yra ekonomikos augimo variklis ir pagrindinis naujų darbo vietų kūrimo šaltinis, todėl šio sektoriaus tarptautiškumas ir plėtra yra labai reikalingi.

Kadangi Europoje esama didelio mokslinių tyrimų ir rinkos poreikių atotrūkio, būtina skatinti greitesnį idėjų patekimą į rinką, padėti inovatyvioms įmonėms vystyti naujas technologijas, produktus ir paslaugas, o kartu skatinti mokslinių tyrimų komercinimą.

Deklaracija taip pat pabrėžia kūrybiškumo, netechnologinių inovacijų ir pramonės konkurencingumo standartų svarbą bei kultūrinių, kūrybinių ir tradicinių industrijų sinergijos būtinybę.

Ūkio ministerijos ir Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) surengtame forume daugiau nei 600 dalyvių dvi dienas diskutavo apie naujovių reikšmę visos Europos ekonomikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)