Vilniaus savivaldybės Investicinių projektų skyriaus vedėjos Rūtos Matonienės teigimu, pora sklypų kempingams suformuota Verkių ir Pavilnių regioninio parko teritorijoje. Dar vienas kempingas numatomas prie Kairėnų botanikos sodo. Dėl kitų kempingų vietų patvirtintos savivaldybės strategijos nėra.

Turizmo organizatoriai ne pirmus metus kartoja, kad kempingų stygius - didžiulė problema. Pasiteiravus, kaip ji sprendžiama, R.Matonienė sakė: „Gali būti, kad atvažiuojantys turistai neturi kur apsistoti, tačiau įmonės, kurios organizuoja turizmo paslaugas, tokios problemos nekelia - nei intensyviai ieško tokių vietų, nei kreipiasi“.

Verkių ir Pavilnių regioninių parkų direkcijos vadovės Vidos Laurukėnienės nuomonė priešinga.

„Ypatingai vasarą mus nuolat atakuoja turistai su taip vadinamais “kemperiais”, klausdami, kur galima apsistoti, kur rasti kempingų. Jiems tai - savaime suprantamas dalykas. Juk kur vystomas turizmas visur pasaulyje yra kempingai“, - sakė DELFI pašnekovė.

Parko direkcijos vadovė mano, jog šia prasme Vilnius atrodo net ne liūdnai, o archaiškai.

Vienas kempingas - S.Batoro gatvėje, kitas - Minsko plente

Šiuo metu baigiamuose rengti Verkių ir Pavilnių regioninių parkų planuose numatytos vietos 2 kempingams. Vieną jų - miesto ribose planuojamą įrengti kempingą - turistai ras važiuodami Stepono Batoro gatve link Naujosios Vilnios, pakilę į kalną, dešinėje pusėje.

„Dabar toje teritorijoje - metalinių garažų masyvai. Plane numatoma galimybė panaikinti tarybinių laikų palikimą ir įrengti nebrangias nakvynės vietas“, - pasakojo V.Laurukėnienė.

Kita vieta mini kempingui numatyta Pavilnių regioniniame parke Minsko ir Gurių gatvių kampe. Jei turistai į sostinę važiuos nuo Minsko pusės, kempingą pamatys vos kirtę Vilniaus ribą. Šio kempingo teritorijai jau parengtas detalusis planas.

„Dabar svarstome galimybę per savivaldybę skelbti konkursą detaliojo plano sprendiniams įgyvendinti. Jo laimėtojai galėtų įrengti mini kempingą su vietomis palapinėms, „kemperiams“, netgi mažiukais rastiniais namukais“, - sakė DELFI pašnekovė.

V.Laurukėnienė vengė kalbėti apie terminus, tačiau pripažino, jog mini kempingą yra vilties pradėti įrenginėti jau kitais metais.

Botanikos sodas investuotojo ieškos 2009 m.

Mintį priešais Kairėnų botanikos sodą esančią teritoriją skirti kempingui brandina ir Vilniaus universiteto botanikos sodas.

Kaip DELFI pasakojo mokslo darbuotojas Darius Ryliškis, per pora metų sutvarkius infrastruktūrą ir komunikacijas, kempingui skirtą 17 hektarų plotą ruošiamasi patikėti privačiam investuotojui.

Numatomą kempingą turistai galės rasti nuo Antakalnio žiedo važiuodami Plytinės gatve, dar nekirtę miesto ribos.

„Savo didžiuosius projektus planuojame baigti 2008 metų gruodyje. Per tą laiką bus nutiesti inžineriniai tinklai, tad apie 2009 metus bus galima kempingui skirtą teritoriją siūlyti investuotojui“, - sakė Vilniaus universiteto botanikos sodo mokslo darbuotojas.

Kairėnų botanikos sodą planuojama paversti stambiu turistiniu centru, galvojama apie papildomas atrakcijas, galbūt golfo laukus. Manoma, kad šalia tokio objekto, miesto teritorijoje esantis kempingas bus patrauklus ir verslininkams, ir turistams.

Orientuojasi į turtingus turistus

Paklaustas, kodėl Vilniuje ir aplink jį taip sunkiai kuriasi kempingai, parkų direkcijos vadovė teigė mananti, jog sostinė orientuojasi į kito lygio turizmą, turtingesnius žmones ir neskuba sudaryti sąlygų „kitų sluoksnių turistams“.

„Keliauja įvairūs žmonės – vieni atvažiuoja, apžiūri miestą ir gyvena prabangiuose viešbučiuose ir valgo brangiuose restoranuose, kiti keliauja su kuprinėmis, gyvena palapinėse. Mano nuomone, Vilniuje visi veiksmai nukreipti į aukštesnio lygio turistų aptarnavimą“, - sakė specialistė.

D.Ryliškiui taip pat nesuprantama, kodėl Vilnius nedraugiškas kuklesnių poreikių turistams.

„Nereikia išradinėti dviračio – visi keliaujam, matom, žinom, ko reikia, kad turizmas būtų sėkmingas. Tačiau Lietuvoje trūksta ne tik nebrangių nakvynės vietų, bet ir informacijos. Negalima sakyti, kad viskas blogai, turime ir labai gražių pavyzdžių, tačiau nėra bendros strategijos“, - konstatavo būsimo Vilniaus universiteto botanikos sodo informacijos centro darbuotojas.

Rinka nerodo gyvybės ženklų

Vilniaus savivaldybės Investicinių projektų skyriaus vedėjos R.Matonienės teigimu, tokių projektų, kaip kempingų įrengimas ir priežiūra, savivaldybė nevysto.

„Jeigu yra poreikis, verslininkai patys labai aiškiai parodo, kad niša neužpildyta. Mes neturime aiškių rodiklių, kad tai būtų didelė problema, kad turistai labai intensyviai ieškotų, nėra poreikio iš rinkos“, - sakė specialistė.

Jeigu staiga paaiškėtų, kad „tas poreikis yra didžiulis ir numatytos vietos kempingų statybai jo nepatenkina“, anot R.Matonienės, savivaldybė imtųsi veiksmų, darytų specialų planą, tikslingai skirtą tokiems objektams.

„Kol rinka šitoje sferoje nerodo jokių gyvybės ženklų, mes tenkinamės tomis dviem vietomis, kurios šiai dienai yra numatytos, tačiau neįrengtos“, - apibendrino Investicinių projektų skyriaus vedėja.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją