Maža to, prokurorai įtaria, kad sukčiavimu kaltinamam 49 metų R. Lavrentjevui galėjo talkinti ir bankininkai.

Ikiteisminį tyrimą atlikę Vilniaus policijos ir Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai nustatė, kad, įtariama, dabar jau bankrutuojančio Ūkio banko Ukmergės filialo valdytojas Vytautas Kukarskis bei jo pavaduotoja Jolanta Kanapeckienė esą gaudavo vadinamąjį „otkatą“ – 10 proc. nuo suteiktos kredito sumos.

Pasak pareigūnų, su savo bendrininke (ji jau mirusi) veikęs R. Lavrentjevas nuo 2005 iki 2009 metų fiktyviai įdarbindavo asmenis įvairių bendrovių vadovais, klastodavo įvairius dokumentus ir iš Ūkio banko Ukmergės filialo gaudavo kreditus.

Nustatyta, kad Ūkio bankas su R. Lavrentjevu susijusioms bendrovėms išdavė kreditų už beveik 1,8 mln. litų.

Dar 70 tūkst. Lt žalą patyrė DNB bankas, kurio Vilniaus filiale su viena bendrove buvo sudaryta sąskaitos kreditavimo sutartis.

Prokurorai šiuos bankus baudžiamojoje byloje yra pripažinę nukentėjusiaisiais. Į jų sąrašą įtraukta ir daugiau kaip 15 fizinių asmenų. Jie pirmadienį vos tilpo Vilniaus miesto apylinkės teismo salėje – teisėjas Alenas Piesliakas atvertė R. Lavrentjevui, V. Kukarskiui, J. Kanapeckienei bei Astai Masulevičienei iškeltą baudžiamąją bylą.

Tiesa, kol kas nesėkmingai – kaltinamuosius ginantys advokatai panoro, kad prokuratūra perrašytų kaltinamąjį aktą, esą kaltinamieji nesupranta jiems pateiktų kaltinimų ir nežino nuo ko gintis.

Tokia jų pozicija nustebino valstybinį kaltinimą palaikančią prokurorę Liliją Balaišienę. Pasak jos, labai sudėtingas tyrimas byloje užtruko net 5 metus, surinkti faktiniai duomenys leido Ūkio banko Ukmergės filialo vadovams pateikti kaltinimus dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir sukčiavimo.

Ar byla bus nagrinėjama toliau teisme, ar grąžinta prokuratūrai, teismas žada paskelbti kitame posėdyje.

Bylos duomenimis, įtariama, V. Kukarskis ir J. Kanapeckienė piktnaudžiaudami tarnybine padėtimi bei pažeidinėdami kreditų išdavimo taisykles, už atlygį tvarkydavo dokumentus bei bendrininkavo suteikiant kreditus.

Įtariama, kad R. Lavrentjevas apgavo ne tik bankus, bet ir fizinius asmenis – iš jų apgaulės būdu užvaldė apie 300 tūkst. Lt.

Visi kreditai ir sutartys buvo sudaromos fiktyvių, nemokių juridinių asmenų vardu, o jas pasirašydavo fiktyvūs bendrovių direktoriai. Tiesa, tuo metu jie net nežinodavo, jog fiktyviai eina bendrovės vadovo pareigas.

Pareigūnai nustatė, kad didžioji dalis įmonių jokios veiklos nevykdė ar buvo steigiamos būtent sukčiavimams daryti.

Pareigūnai teigia, kad imdamas kreditus iš Ūkio banko R. Lavrentjevas net neketino jų grąžinti. Pavyzdžiui, susipažinęs su vienu verslininku jis šį įkalbėjo atidaryti autoservisą. Netrukus suradęs parduodamą vieną bendrovę jis įsigijo akcijas ir vėliau suklastojęs akcininkų parašus bei visuotinio akcininkų susirinkimo protokolą pagamino netikrą dokumentą. Jį pateikė Ūkio bankui ir paprašė 150 tūkst. Lt paskolos.

Už ją nuskenuotais parašais laidavo bendrovės akcininkai – iš tikrųjų jie nieko net nežinojo apie kreditą.

Kai jis buvo suteiktas, R. Lavrentjevas pinigus iš karto išgrynino.

Pareigūnai teigia, kad kaltinamasis dažniausiai jis pats išgrynindavo gautus kreditus, tiesa, kartą yra pavedimu padengęs kreditą už savo būstą sostinės Antakalnio mikrorajone.

Pagal šią schemą jis veikė ir bandydamas gauti kitas paskolas. Ir jam sekėsi – bankas yra suteikęs kreditus nuo 70 iki 490 tūkst. Lt. Tiesa, jokio turto, į kurį būtų galima išieškoti nesugrąžintus kreditus, pareigūnai taip ir nerado.

R. Lavrentjevas įkliuvo ne iš karto – tik išnarpliojus nusikaltimų darymo schemą ir sujungus anksčiau atskirai tirtus ikiteisminius tyrimus, buvo nustatytas jų organizatorius. Maža to, kai kurie jo vadovaujamų bendrovių vadovai teigė patyrę spaudimą – kaltinamasis prašė pareigūnams sakyti, jog jo nepažįsta.

Šiuo metu R. Lavrentjevas yra suimtas – baudžiamosios bylos baigties jis laukia Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime. Verslininkas neigia jam pateiktus kaltinimus ir tikina, jog siekė plėtoti verslą, tačiau viskas baigėsi nesėkmingai. Apie nenusisekusį verslą R. Lavrentjevas teisme žadėjo perskaityti pareiškimą, tačiau kol kas jam nebuvo suteiktas žodis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)