Skaitytoja Erika DELFI pasakojo labai nustebusi, kai vos pateikus VMI gyventojų pajamų deklaraciją, tą pačią dieną pastebėjo, kad nuo jos banko sąskaitos nurašyta 178,85 Eur suma – esą tiek buvo nesumokėta privalomojo sveikatos draudimo įmokų.

„Buvau supykusi, nusivylusi, negi čia mano klaida? Atsiskaitinėti negalėjau niekur, visos mano turimos sąskaitos blokuotos. Sėdėjau su 2 eurais kišenėje pusę dienos ir galvojau, kaip taip ėmė ir nurašė lengva ranka. Bet „geriausia“, kad pateikus deklaraciją man rašė, jog turėčiau atgauti 176 Eur“, – pasakojo ji.

Kad tapo skolininke, ji esą sužinojo tik patikrinusi sąskaitą ir pamačiusi pranešimą apie priverstinį lėšų nuskaitymą.

„Esu nusivylusi. O jei tai paskutiniai žmogaus pinigai? Jei esu skolinga, galbūt dalimis norėčiau sumokėti. Ir gal iš anksto norėčiau sužinoti, kad nurašys pinigus, o ne gauti elektroninį laišką tą pačią dieną, kai juos nurašo“, – stebėjosi pašnekovė ir pridūrė, kad jos draugui neaiški skola buvo taip pat nuskaičiuota tą dieną, kai jis deklaravo pajamas.

Erika pasakojo prieš kurį laiką 2,5 metų dirbusi Norvegijoje, tačiau buvo oficialiai deklaravusi išvykimą, VMI pristačiusi visus prašytus dokumentus. Ir, esą, kai teikė ankstesnes pajamų deklaracijas, jokių nepriemokų nebuvo.

„Buvau tikra, kad viskas tvarkinga, nes gavau visus patvirtinimus ir tikslinimus. Tikslinau du kartus, nes pirmoje deklaracijoje buvo suma gerokai didesnė, o jie neva nepastebėjo prikabintų dokumentų. Išvykimą, kaip man pasakė, negalėjau deklaruoti atbuline data. Bet viskas buvo gerai – nulis – nulis, nei aš jiems skolinga, nei jie, viskas buvo aišku, suderinta, tvarkinga. Tikslinti deklaraciją galima už praėjusius 5 metus.

Gal aš kažką praleidau... vis dėlto moteris, – šyptelėjo pašnekovė, – bet kaip taip, ima ir nurašo pinigus, o tu paskui dievagokis ir ieškok klaidų“.

Erika sutinka, kad jeigu tapo skolininke, skolą turi sumokėti, tačiau, jos įsitikinimu, VMI turėtų asmeniškai pranešti apie atsiradusį įsiskolinimą, o ne tikėtis, kad gyventojas nuolat tikrins savo paskyrą VMI interneto puslapyje.

Kita vertus, ji guodėsi bent tuo, kad už skolos išieškojimą jai neteko mokėti antstoliams.

Pašnekovė svarstė, kad galbūt VMI kažką perskaičiavo, nes ji dirbo dviejuose darbuose, be to, sumokėjo nemažą sumą už studijas.

VMI komunikacijos vadovas Darius Buta neigė, kad šiai klientei ar kitiems asmenims pastaruoju metu pritaikytas priverstinis lėšų nuskaitymas kaip nors susijęs su pateiktomis pajamų deklaracijomis.

Anot jo, į Registrų centro valdomą Piniginių lėšų apribojimų informacinę sistemą (PLAIS) tomis pačiomis dienomis analogiškus nurodymus galėjo pateikti bet kuri kita valstybės institucija ar antstoliai.

„Pajamų deklaraciją reikia pateikti iki gegužės 2 d. Tik po šios dienos atsiranda mokestinė prievolė ir tik nuo tada galima išieškoti mokesčius, jei jie nesumokami. Dabar galima pateikti deklaraciją, kurioje būtų kad ir 1,5 tūkst. Eur mokėtina suma, bet dėl to niekas nieko nedarys, kol nesueis gegužės 2 d. Tik po jos informacinės sistemos suformuos – iki to laiko su mokėtina suma, t. y. prievole, jos nieko nedaro“, – aiškino D. Buta.

Jo teigimu, klientės pinigai galėjo būti nuskaičiuoti dėl skolų, atsiradusių ankstesniais metais.

VMI duomenimis, vasario 2 d. visoje Lietuvoje buvo daugiau kaip 110 tūkst. fizinių asmenų, turėjusių 60,6 mln. Eur gyventojų pajamų mokesčio skolą valstybei.

Be to, daugiau nei 50 tūkst. asmenų buvo skolingi 6,7 mln. Eur privalomojo sveikatos draudimo įmokų. Visiems šiems asmenims gali būti taikomos skolos išieškojimo priemonės.

Tiesa, kaip pabrėžė VMI atstovai, didžiąją dalį skolos, t.y. 48, 7 mln. Eur yra skolingi vos 780 gyventojų, kurių skola atsirado po atliktų patikrinimų (vienas asmuo skolingas 16,6 mln. Eur). Iš 48,7 mln. Eurų dėl 12,8 mln. Eur dar vyksta mokestiniai ginčai.

„VMI siekia, jog mokesčių mokėtojai savarankiškai ir savanoriškai sumokėtų priklausančius mokesčius bei vykdytų kitas mokestines prievoles ir tai padarytų laiku.

Mokesčių mokėtojams, kurie deklaruoja, tačiau dėl vienokių ar kitokių priežasčių nesumoka mokesčių, visų pirma siunčiami priminimai, raginimai tai padaryti, o ne pradedamas priverstinis išieškojimo procesas. Kaip ir kasmet, taip ir šiais metais, pasibaigus deklaravimo terminui (gegužės 2 d.) gyventojams bus siunčiami elektroniniai laiškai, kuriuose VMI primena apie neįvykdytas prievoles, o tie mokesčių mokėtojai, kurie turi finansinių sunkumų, visuomet yra raginami kreiptis į VMI specialistus, kurie pasiūlys išeitį: mokestį atidėti ar sumokėti dalimis“, – DELFI komentavo Nepriemokų administravimo departamento direktorė Irina Gavrilova.

VMI neatmetė, kad visiems daugiau nei 100 tūkst. skolingų gyventojų gali būti pradėtas skolos išieškojimas, jei tik jis nebus brangesnis nei pati skola.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1731)