Nuo gruodžio 1-osios dalyje Vilniaus pasikeitė atliekų vežėjas. Įmonės „VSA Vilnius“ centro zonos aptarnavimą perėmė įmonė „Ekonovus“, kuri šiandien yra didžiausia atliekų vežėja visame Vilniaus mieste ir aptarnauja 3 iš 5 zonų. Tiesa, panašu, kad tokie pokyčiai neliko nepastebėti ir gyventojų.

Dar gruodžio viduryje gyventojai skundėsi, kad šiukšlės nebuvo išvežtos beveik tris savaites, nusiskundimai ir pastabos pylėsi ir internetiniame portale tvarkauvilniu.lt. Gyventojai fiksavo prie konteinerių nusidriekusius šiukšlių kalnus bei skundėsi už tai dar mokantys pinigus.

Nors tada įmonės atstovai tikino, kad tuometinei netvarkai įtakos turėjo ankstesnio atliekų vežėjo veikla ir tuokart ne iki galo įvykdytos atsakomybės, gyventojai teigia, kad situacija dėl šiukšlių išvežimo nesikeičia ir šiandien.

Štai anot Grigiškėse gyvenančio Dovydo, Šviesos gatvėje šiukšlės paskutinį kartą buvo išvežtos dar pernai, gruodžio 30 dieną, praėjusį penktadienį DELFI informavo jis. Kaip užsiminė, tąkart buvo pakeisti ir patys konteineriai, iš šešių talpų mišrioms atliekoms mesti liko vos vienas.

„Kitose Grigiškių vietose nauji konteineriai atidaryti daug seniau, tačiau ten situacija panaši“, – sakė jis.

Vaikinas juokaudamas džiaugėsi, kad nuo užsistovėjusių pūvančių šiukšlių kvapo šiandien saugo šaltas oras, tačiau vėjas lengvesnius maišus išnešioja po visą kiemą.

„Lengvesni maišai tiesiog nusviedžiami į automobilius, namus, krūmus“, – sakė Dovydas.

Redakcija sulaukė ne vieno tokio nusiskundimo. Gyventojai tikino, kad šiukšlių išvežimas stringa ir Savanorių pr., Žirmūnų mikrorajone, o situacija, kai šalia konteinerių nusidriekia šiukšlių kalnai – vis kartojasi.

Gyventojų skundai tiek savaitgalį, tiek pirmadienio rytą registruoti ir tvarkauvilniu.lt puslapyje.

Šiukšlės Žirmūnuose

„Šiukšlių išvežimas pabrango, tačiau jos ir toliau atkakliai nevežamos“, – pirmadienio rytą rašė vienas Žirmūnų gyventojas.

„Plastikas lipa per viršų, apie stiklą jau net nekalbu, nuo gruodžio 26 dienos nevežta. Susitvarkykit savo grafikus“,– skundėsi kitas, taip pat, kaip nurodyta, gyvenantis Žirmūnų mikrorajone.

Prašo neskubėti

DELFI pakartotinai susisiekus su įmonės „Ekonovus“ Vilniaus regiono padalinio vadovu Juozu Žalaliu, jis tikino apgailestaujantis dėl nepatogumų, tačiau sakė, kad atliekos tvarkomos pagal grafikuose nustatytą tvarką.

„Suprantame ir apgailestaujame dėl nepatogumų, kurie pasitaiko miestiečiams. Visgi norime atkreipti dėmesį, kad šiai dienai vilniečius aptarnaujame su daugiau nei 30 atliekų surinkimo sunkvežimių.

Be to, atliekų išvežimas – pagal nustatytą grafiką – vykdomas visą dieną: tad, jei ryte atliekos dar neišvežtos, skatiname miestiečius neskubėti ir palaukti vakaro. Per grafike nustatytą dieną jos bus sutvarkytos“, – sakė jis.

Vadovas taip pat tikino, kad siekiant išvežti atliekas kartais pasitaiko įvairiausių situacijų.

„Pavyzdžiui, atvažiavę surinkti atliekų, konteinerius randame užstatytus automobiliais. Tada turime grįžti kitą grafike numatytą dieną, o iki to laiko ir daugiau atliekų prisikaupia. Tad labai prašome gyventojų privažiavimus prie konteinerių palikti laisvus“, – sakė J. Žalalis.

Pasak jo, įmonė šiandien taip pat aktyviai bendradarbiauja su Vilniaus atliekų sistemos administratoriumi (VASA) dėl problematiškų vietų, tokių, kaip, tarkime, konteineriai, kuriuos gyventojai užstato automobiliais ir panašiai.

„Aplinkos švara ir tvarka – bendras mūsų tikslas. Dėl to raginame gyventojus palikti laisvus privažiavimus prie konteinerių, o stambesnes antrinių žaliavų atliekas, prieš išmetant, pasmulkinti, kad pustuštis konteineris neužsikimštų“, – kalbėjo vadovas.

Grafikai koreguojami

Vilniaus miesto savivaldybės Atliekų tvarkymo poskyrio patarėjas Vytautas Budreika komentavo, kad esant poreikiui savivaldybės įmonė „VASA“ atliekų vežėjo gal prašyti keisti grafikus ir šiukšles vežti dažniau, tačiau, kaip pastebėjo, daugelyje vietų, kur fiksuojamos problemos, jos atvejais atsiranda ne dėl per reto atliekų išvežimo grafiko, o dėl to, kad įmonė ne laiku išveža atliekas.

„Įrengus naują požeminių ar pusiau požeminių konteinerių aikštelę yra nuolat stebimas atliekų susikaupimo dažnis. Vadovaujantis gautais duomenimis, koreguojami ir atliekų išvežimo grafikai“, – teigė V. Budreika.

Visgi buvo aiškinama, kad vykdydama atliekų vežimo sutarčių kontrolę, sostinės savivaldybė jau pritaikė finansines sankcijas atliekų išvežimo paslaugas teikiančioms bendrovėms – UAB „Ekonovus“ ir UAB „VSA Vilnius“.

„Už lapkričio mėnesio netinkamą aptarnavimą pietinėje ir šiaurinėje zonose „Ekonovus“ skirta beveik 31 tūkst. eurų, o už sutarties pažeidimus centro zonoje „VSA Vilnius“ – daugiau nei 70 tūkst. eurų bauda“, – teigė specialistas.

Tiesa, anot jo, gruodžio mėnesio pažeidimai šiuo metu dar skaičiuojami.

„Ir toliau stebėsime vežėjus, esant fiksuotiems pažeidimams ir toliau skirsime baudas. Jeigu situacija nesikeis ir vežėjas negalės tinkamai atlikti darbo, gali būti net perimtas zonos vežimas į savivaldybės rankas“, – sakė V. Budreika.

Kad įmonei „Ekonovus“, perėmus įsipareigojimus iš bendrovės „VSA Vilnius“, ne visada pavyksta tinkamai susidoroti su naujais iššūkiais savivaldybės atstovai jau yra pripažinę ir anksčiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (283)