Neišvežė beveik tris savaites

Į DELFI kreipęsis Darius pasakojo gyvenantis Žvėryne. Anksčiau, kaip teigė, šiukšles ten antradieniais išveždavo įmonė „VSA Vilnius“, viskas buvę gerai, tačiau pasikeitus vežėjui, kaip pabrėžė, iš esmės pasikeitė ir situacija.

„Atėjo antradienis, šiukšlių vežimo diena, o šiukšlių „Ekonovus“ neišvežė. Paskambinome įmonei, klausėme, gal pasikeitė tvarkaraštis, bet buvome patikinti, kad ne. Buvo liepta šiukšles dėti šalia konteinerio, o jie jas esą išveš vėliau“,– pasakojo skaitytojas.

Jo teigimu, atėjus kitam antradieniui, šiukšliavežė vėl neatvyko. Gyventojas sakė vėl kreipęsis į įmonę, o jam vėl buvo atsakyta, kad šiukšlės bus išvežtos vėliau. Galiausiai, kaip pabrėžė, šiukšliavežė atvyko tik trečios savaitės viduryje.

„Bėda tik, kad šiukšlės išvežtos tik tos, kurios buvo konteineryje, o tos, kurios liko šalia – ne“, – pyko jis bei tikino, kad ateinančią savaitę atliekų išvežimas vėl vėlavo.

„Esmė, kad kadangi mes esame sumokėję už metus laiko, mes nebeturime pasirinkimo. Per penkias savaites man šiukšles išvežė tik dukart, nors turėjo išvežti penkiskart. Tai kodėl aš moku už penkis kartus?“,– klausė Darius.

Jo teigimu, norintys įsivaizduoti, kaip jaučiasi žmogus patekęs į tokią situaciją, galėtų įsivaizduoti analogišką situaciją.

„Įsivaizduokite, kad kažkas nusprendžia, jog visi gyventojai privalo susimokėti už savo pietus metams į priekį.

Tarkime aš visada valgiau viename prabangesnių restoranų, tad už jį ir susimokėjau, o dabar staiga sužinau, kad valgysiu kiniečiuose.

Tada aš nueinu į juos 12 val. ir man sako, kad pietų nebus, pasiūlo ateiti vakarienei. Ateinu vakarienės, bet pasiūlo ateiti ryt iš ryto ir taip tęsiasi kasdien. Su šiukšlėmis, situacija panaši. Mes visi už jų išvežimą sumokėjome į priekį“, – lygino jis.

Skundų netrūksta

Kad gyventojai skundžiasi šiukšlių kalnais, galima matyti ir internetiniame portale tvarkaumiesta.lt, kuris skirtas registruoti kilusioms problemoms Vilniuje ir kituose miestuose.

Pasak gyventojų, kai kuriose miesto gatvėse šiukšlės neišvežamos po kelias savaites, o, kaip skundėsi žmonės, konteineriai su atliekomis stovi ir po elektros laidais bei taip kelia pavojų gyventojų gyvybei.

„Peržiūrėkite išvežimo tvarkaraščius“, – buvo rašoma portale tvarkaumiesta.lt.

„Gelbėkite nuo šiukšlių“, – rašė kiti bei dalinosi užfiksuotomis nuotraukomis.

„Ekonovus“: sutrikimai – dėl ankstesnio vežėjo

DELFI kreipėsi į įmonę „Ekonovus“ ir paprašė paaiškinti priežastis, kurios galėjo lemti prie gyventojų namų ilgiau nei savaitę esančius šiukšlių kalnus.

„Ekonovus“ Vilniaus regiono padalinio vadovas Juozas Žalalis sakė, kad įtakos čia turėjo ankstesnio atliekų vežėjo veikla.

„Apgailestaujame dėl nepatogumų, kuriuos patyrė Žvėryno gyventojai. Šiuo metu atliekos jau yra išvežtos ir miestiečiai vėl gali patogiai naudotis atliekų konteineriais.

Kalbant apie situaciją bendrai, sutrikimų vežimo grafikuose buvo dėl ankstesnio vežėjo – „VSA Vilnius“ – iki galo neįvykdytų atsakomybių. „VSA Vilnius“, nepaisydama įsipareigojimų, neaptarnavo dalies gyventojų ir neišvežė atliekų – šias pasekmes tvarkėme jau mes, kas lėmė
kitų išvežimų sutrikimą“, – aiškino jis ir tikino, kad pagal gyventojų pranešimus buvo fiksuojama, kuriuos konteinerius reikėtų aptarnauti dažniau, nes iki šiol buvęs grafikas pasirodė per retas.

Kaip pabrėžė, situacija šiandien jau stabilizuojasi.

„Netgi padidinome atliekas vežančių sunkvežimių skaičių, kas, tikime, padės dar geriau aptarnauti gyventojus“, – sakė jis.

Padalinio vadovas taip pat sutiko, kad šiukšlės, kurios įmonės darbuotojų buvo paliktos prie konteinerio ir neišvežtos, turėjo būti surinktos. Taip pat J. Žalalis priminė gyventojams nepamiršti rūšiuoti atliekas.

Gali nutraukti sutartį

Vilniaus miesto savivaldybės atstovai DELFI pasakojo, kad nuo gruodžio 1 dienos bendrovė „Ekonovus“ tapo 3 skirtingų zonų (Žvėrynas, Naujamiestis, Senamiestis) vežėju ir tuo pačiu didžiausiu vežėju Vilniaus mieste, kuris aptarnauja 3 iš 5 zonų.

„Tenka pripažinti, kad minėtai įmonei ne visada pavyksta tinkamai susidoroti su naujais iššūkiais“, – buvo rašoma savivaldybės atsiųstame komentare.

Jei situacija dėl šiukšlių išvežimo Centro zonoje negerės, savivaldybės teigimu, įmonei planuojama skirti baudas už sutarties nevykdymą arba net nutraukti sutartį. Kaip buvo informuota, tikslaus baudų skaičiaus, kurį gavus sutartis būtų iškart nutraukiama su vežėju, nėra, tačiau anot savivaldybės specialistų, toks variantas bus svarstomas tada, kai bus matoma, jog gaunamos baudos situacijos nekeičia, o pažeidimai nėra šalinami.

Valdas Benkunskas

„Savivaldybės įmonė „VASA“ nuolat stebi ir fiksuoja pažeidimus“, – teigė savivaldybė.

Paklausus, kiek nusiskundimų portale tvarkaumiesta.lt buvo gauta būtnet dėl įmonės „Ekonovus“ veiklos, savivadybės specialistai patikslinti negalėjo, mat gyventojai pranešdami apie problemą nenurodo, kokia įmonė neišvežė šiukšlių.

Taip pat buvo teigiama, kad sostinės savivaldybė, vykdydama atliekų vežimo sutarčių kontrolę, jau anksčiau pateikė finansines sankcijas atliekų išvežimo paslaugas teikiančioms bendrovėms – „Ekonovus“ ir „VSA Vilnius“.

„Už lapkričio mėnesio netinkamą aptarnavimą pietinėje ir šiaurinėje zonose „Ekonovus“ skirta beveik 31 tūkst. Eur, o už sutarties pažeidimus centro zonoje „VSA Vilnius“ – daugiau nei 70 tūkst. eurų bauda“,– buvo teigiama savivaldybės atsakymuose.

Pasak Vilniaus miesto vicemero Valdo Benkunsko, sankcijos pritaikytos už atliekų vežimo grafiko nesilaikymą, dėl ko gyventojai ir miesto savivaldybė patyrė didelių nepatogumų.

„Vežėjai, pasirašę paslaugų teikimo sutartis, įsipareigojo nustatytu laiku ir intensyvumu aptarnauti atliekų konteinerius mieste. Todėl atsiradę nesklandumai, grafikų nesilaikymai ar apskritai atliekų neišvežimas konkrečiose vietose savaitėmis yra netoleruotini. Po daugkartinių susitikimų ir įspėjimų tinkamai vykdyti savo įsipareigojimus, vežėjams yra pritaikytos sutartyje numatytos finansinės sankcijos“, – sakė V. Benkunskas.

Vicemeras pridūrė, kad baudų skyrimas nėra savaiminis tikslas.

„Savivaldybė reikalauja vežėjų tinkamai vykdyti savo įsipareigojimus. Situaciją vertiname labai rimtai, todėl tolerancijos aplaidumui nebus. Jei finansinės sankcijos nepadės, labai rimtai vertinsime galimybes apskritai nutraukti šias paslaugų sutartis“, – teigė vicemeras.

DELFI primena, kad Vilniaus mieste atliekų vežimą vykdo „Ecoservise“ ir „Econovus“, kuri nuo gruodžio 1 d. perėmė centro zonos aptarnavimą iš „VSA Vilnius“.

„Gruodžio mėnesio pažeidimų ir už juos skirtų baudų skaičius paaiškės sausio mėn.“, – informavo savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)