„Pernai prasidėjusi koronaviruso pandemija pakoregavo vandens sunaudojimo įpročius tarp skirtingų vartotojų segmentų, tačiau iš esmės jos įtaka įmonės veiklai ir finansiniams rezultatams nėra reikšminga. Ir toliau koncentruojamės į klientų poreikius, vandens tiekimo bei nuotekų tvarkymo tinklų atnaujinimą bei savo kompetencijų stiprinimą. Modernaus miesto vandentvarkos sistemoms būtinos investicijos mums leis ne tik pagerinti teikiamų paslaugų kokybę, bet ir paskatins klientus dar dažniau rinktis aukštos kokybės vandentiekio vandenį“, – sako „Vilniaus vandenų“ generalinis direktorius Marius Švaikauskas.

Didžiausią „Vilniaus vandenų“ pajamų dalį šiemet sausio-birželio mėnesiais sudarė geriamojo vandens tiekimas bei nuotekų tvarkymas – 18,75 mln. eurų, arba 95,5 proc. visų pusmečio pajamų. Likusią dalį sudarė 391 tūkst. eurų pajamų už neatlygintinai gautą turtą, 168 tūkst. eurų už bendrovės teikiamas kitas paslaugas bei 236 tūkst. eurų pajamų už parduotą, įmonei priklausantį, turtą.

Šią vasarą bendrovė „Vilniaus vandenys“ paskelbė apie sėkmingai pasibaigusį aukcioną, kuriame įmonė už daugiau nei 3 mln. eurų pardavė dalį nebenaudojamų pastatų Vilniaus centre, Bernardinų sode. Pajamas už parduotą turtą įmonė deklaruos jau antrą šių metų pusmetį, po pasirašytos galutinės pirkimo-pardavimo sutarties, numatomos rudens pradžioje.

Bendradarbiaudama su Europos investicijų banku (EIB) ir kitais finansų sektoriaus partneriais sostinės vandentvarkos įmonė iki 2022 metų pabaigos investicijoms Vilniuje ir sostinės regione ketina skirti 108,7 mln. eurų. Per pirmą pusmetį „Vilniaus vandenys“ investavo 7,67 mln. eurų iš šiems metams suplanuotos apytiksliai 30 mln. eurų investicijų plano dalies.

„Vilniaus vandenys“ per šešis šių metų mėnesius iš viso įvykdė viešųjų pirkimų ir sudarė pirkimo sutarčių už daugiau kaip 17 mln.

Birželį įmonė pradėjo 5,5 mln. eurų vertės dviejų iš šešių Vilniaus miesto nuotekų valyklos bioreaktorių rekonstrukciją. Šis projektas ypač svarbus siekiant efektyviai tvarkyti didėjantį augančio miesto nuotekų kiekį bei prisidėti prie aplinkosaugos klausimų sprendimo. Didžioji dalis šių metų investicijų būtent ir numatyta šiai nuotekų valyklos rekonstrukcijai, todėl planuojama antrą šių metų pusmetį.

Vien per pirmąjį pusmetį prie centralizuoto vandentiekio Vilniuje ir jo regione prisijungė daugiau kaip 2,8 tūkst. naujų vartotojų, iš kurių kiek daugiau kaip 2 tūkst. – namų ūkiai.

Atsižvelgiant į naujų vartotojų prisijungimą bei esamų vartotojų lūkesčius, „Vilniaus vandenys“ stiprina infrastruktūrą. Per šių metų sausio-birželio mėnesius nutiestas 1 km vandentiekio ir 2,5 km nuotekų tinklų, o iki metų pabaigos iš viso planuojama nutiesti 12,4 km nuotekų tinklo bei 10,5 km vandentiekio tinklo. Norint užtikrinti darbą be avarijų – lygiagrečiai buvo rekonstruojami magistraliniai ir kvartaliniai vandentiekio bei nuotekų tinklai.

„Birželį gauta Europos investicijų banko paskolos dalis leis paspartinti jau pradėtus prioritetinius vandens tiekimo infrastruktūros darbus, kurių reikšmė sostinės gyventojams yra nediskutuotina.

Esame pasiryžę dar labiau pagerinti tiekiamo vandens kokybę, efektyviau tvarkyti nuotekas ir mažinti galimų avarijų tikimybę. Tikiuosi, kad antrąjį šių metų pusmetį darbų tempas įgaus pagreitį ir galėsime rekonstruoti Vilniaus bei jo apylinkių infrastruktūrą, atnaujinti reikšmingą dalį veikiančių tinklų“, – teigia „Vilniaus vandenų“ vadovas M. Švaikauskas.

Europos investicijų bankas Vilniaus vandentvarkos įmonei iš viso skolina iki 50 mln. eurų, iš jų pirmosios 20 mln. eurų dalies išmokėjimas – 5 mln. eurų, „Vilniaus vandenis“ pasiekė šių metų birželį.

„Vilniaus vandenys“ tiekia geriamąjį vandenį ir tvarko nuotekas 270 tūkst. klientų Vilniuje bei Vilniaus, Švenčionių ir Šalčininkų rajonuose. Per parą bendrovė patiekia apie 93 tūkst. kub. metrų vandens ir surenka bei išvalo daugiau nei 111 tūkst. kub. metrų nuotekų.

Kontrolinį 94,12 proc. „Vilniaus vandenų“ akcijų paketą valdo Vilniaus miesto savivaldybė. Vilniaus rajono (2,58 proc.), Švenčionių (1,98 proc.) ir Šalčininkų rajono (1,32 proc.) savivaldybės valdo likusias įmonės akcijas.