Vilniaus vandenys“ miesto tarybai pateikė įspūdingos apimties finansinį planą. Skaičiuojama, kad patvirtinus arti 242 mln. Lt siekiančias „Vilniaus vandenų“ investicijas, vanduo vilniečiams brangtų 78 centais už kubinį metrą be pridėtinės vertės mokesčio (PVM). Su PVM – 94 centais.

„Visoms 2013–2015 m. numatytoms priemonėms įgyvendinti planuojama investuoti 241,82 mln. Lt, iš jų: 3,97 mln. Lt Lietuvos valstybės biudžeto lėšų;0,38 mln. Lt savivaldybių lėšų; 90,17 mln. Lt paskolų; 53,61 mln. Lt ES lėšų; 93,69 mln. Lt nuosavų lėšų. 2013–2015 m. pradedami eksploatuoti plėtros, paslaugų kokybės projektai bei turto atnaujinimo priemonės per metus padidins parduodamo geriamojo vandens kiekį iki 53,09 tūkst. m³ (bus planuojama prijungti 2 105 vartotojus) ir eksploatacines sąnaudas 26,87 tūkst. Lt. Įvertinus objektų (priemonių) eksploatacijos pradžią, 2013–2015 m. įvedami pajėgumai bei planuojamos kitos priemonės padidina vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainą 0,78 Lt/m³“, - teigiama sostinės tarybai pateiktame sprendimo projekte.

Šiuo metu geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo kaina vilniečiams sudaro 4,37 Lt už kubinį metrą su PVM.

Du sostinės tarybos komitetai siūlė apriboti vandens kainų kilimą: išskaidyti jį į dalis ir neleisti vandens kainos didinti daugiau kaip 10 proc. per metus. Tačiau sostinės savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento direktorius Virginijus Dastikas posėdžiu metu informavo, kad tokios galimybės nėra.

Konservatorius Vidas Urbonavičius apeliavo neatsižvelgti į V. Dastiko pastabas ir pasisakyti už ne didesnį kaip 10 proc. vandens kainos augimą. Anot jo, drastiškas kainos šuolis smogs ir gyventojams, ir verslui.

„Būtų galima ieškoti rezervų pačiuose „Vilniaus vandenyse“. (...) Bet, aišku, mes už juos to nepadarysime“, - kalbėjo V. Urbonavičius.

„Tvarkiečių“ frakcijos vadovas Bronius Cicėnas buvo analigiškos nuomonės.

Tuo tarpu Darbo partijos frakcija paprašė atidėti balsavimą dėl investicijų plano. Esą reikia daugiau laiko, kad būtų galima pasverti visus „už“ ir „prieš“. Šią iniciatyvą palaikė ir meras Artūras Zuokas.

Miesto taryba vieningai sutarė atidėti šio klausimo svarstymą iki kito posėdžio.

Galutinį žodį dėl vandens kainos vilniečiams tars Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK). Šiuo metu vanduo sostinės gyventojams tiekiamas pagal 2011 m. rugsėjį VKEKK nustatytus tarifus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)