Paveldosaugininkai piktinasi, kad Vilniaus savivaldybė prekybos centrams taiko tokį pat ženklinimą, koks taikomas kultūros paminklams. Tuo tarpu savivaldybė teigia, jog toks ženklinimas visiškai atitinka įstatymus.

Paveldosaugininkai neslepia pasipiktinimo

Rudos spalvos kelio ženklai su specifiniu ženklinimu paprastai turistus nukreipia į vietas, kurios vienaip ar kitaip vertingos kultūriniu požiūriu. Tokius ženklus galima aptikti tiek provincijoje, pvz., prie kelių, vedančių piliakalnių link, tiek sostinės senamiestyje. Ir prie „Ozo“ bei „Akropolio“.

Kultūros paveldo departamento (KPD) direktorė Diana Varnaitė DELFI teigė, jog tokiu ženklinimu Vilniaus savivaldybė vienodai traktuoja didžiuosius prekybos centrus ir, pavyzdžiui, bažnyčias.

„Šie ženklai yra skirti ženklinti kultūrinius objektus, turizmo objektus. Savaime suprantama, kad yra visiškas absurdas tokiais ženklais ženklinti nuorodas į prekybos centrus. Kartais tiesiog stebėtina, kad negali prisiprašyti paženklinti nuorodas į lankytiną objektą, o į tokius objektus, nežinia, dėl kokių priežasčių, atsiranda. Sakyčiau, tai ne tik teisinis dalykas. Tai atspindi ir tam tikrų administracinių struktūrų, kurios sprendžia šiuos klausimus, mentalitetą. Jeigu jie mano, kad į Vilnių atvažiavęs žmogus turėtų lengviau susirasti kryptį į „Akropolį“, tai nėra apie ką daugiau kalbėti. (...) Tada nėra ko stebėtis, kokius įspūdžius išsiveža mūsų svečiai“, - kalbėjo D. Varnaitė.

Pasak jos, KPD prašys Vilniaus savivaldybės atsisakyti tokio kelių į prekybos centrus ženklinimo.

Savivaldybės specialistas: prie „Ozo“ tikrai yra ką pamatyti

Tačiau savivaldybė tvirtina, jog toks prekybos centrų ženklinimas visiškai atitinka įstatymus.

„Kelių eismo taisyklės numato kelio ženklą Nr. 637 „Krypties rodyklė į lankytiną vietą“. Šis kelio ženklas priklauso informacinių ženklų grupei, kurių paskirtis – eismo maršruto išsiskyrimo vietose, sankryžose ir t.t. iš anksto informuoti vairuotojus apie tinkamą maršrutų pasirinkimą, ypatingai kryptį į lankytiną kultūros ar istorinę vietą. „Ozo“ pramogų centro teritorijoje vyksta įvairūs renginiai, pramogos, parodos ir t.t. Pavyzdžiui, 2009 m. gegužės 25 d. ties „Ozo“ pramogų pastatu buvo atidaryta Olimpinė alėja, kuri ne vienam vilniečiui ir miesto svečiui primena istorinius įvykius apie Lietuvos sportinius laimėjimus, olimpinius čempionus“, - DELFI teigė sostinės savivaldybės Eismo valdymo poskyrio vedėjas Eduardas Garbovskis.

Pasak jo, tam tikros dviprasmybės dėl tokių kelio ženklų naudojimo pastebėtos dar prieš dvejus metus. Tuomet savivaldybė esą kreipėsi į Susisiekimo ministeriją, prašydama pakeisti Kelių eismo taisykles ir pašalinti dviprasmybes.

„Tačiau Kelių eismo taisyklės šiuo klausimu dar nepakeistos“, - reziumavo E. Garbovskis.

Vilniaus savivaldybė akcentuoja, kad yra dvi rūšys kelio ženklų, kurios tarpusavy labai panašios. Vieni ženklai žymi vaizdingus maršrutus, kiti - lankytinus objektus. Tačiau išoriškai kelio ženklai beveik nesiskiria.

Savivaldybė tvirtina neturėjusi jokių teisinių galimybių nežymėti „Ozo“ ir „Akropolio“ kaip lankytinų objektų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)