Tarp septynių restoranų straipsnio autorė mini Vilniaus Užupyje esantį restoraną „Sweet Root“.

Žavinga ir pigiau nei taksi Niujorke

„Restorano „Sweet Root“ valgiaraščio pagrindas – lietuviška virtuvė, kuri keičiasi priklausomai nuo metų laiko ir prieinamų vietinių ingredientų. Rugpjūčio mėn. pabaigoje valgiaraštyje gausu voveraičių, žaliųjų žirnelių, baltųjų serbentų ir obuolių, virtusių voveraičių sriuba, kiauliena su obuoliais, žaliųjų žirnelių, agurkų ir baltųjų serbentų panna cotta, ožkų pieno desertu ir macarons su žiedadulkėmis. Vizualiai maistas atrodo pritrenkiančiai ir žavingai.

Trys užkandžiai ir desertas kainavo 19,49 JAV dolerių (18,26 eurų), o tai pigiau nei taksi nuvažiuoti iš vieno Niujorko rajono į kitą. Septynių patiekalų degustacinė vakarienė asmeniui šiame restorane kainuoja apie 40 JAV dolerių (37,48 eurų) asmeniui,“ – rašo autorė Janice S. Lintz.

Estijoje ir Latvijoje sužavėjo po du

Į amerikietės sąrašą taip pat pateko du Estijos sostinėje Taline esantys restoranai. Restorane „Leib“, pasak žurnalistės, maistas čia paprastas ir neįnoringas – kaip ir visa Estijos virtuvė, kurios pagrindą sudaro mėsa ir grietinėlė. Lengvesnių patiekalų mėgėjams siūloma vietiniuose ūkiuose augintų putpelių. Putpelė su chimichurri padažu čia jums kainuos apie 17 JAV dolerių (15,93 eurų).

Kitame restorane „Kaks Kokka“ jai įstrigo džiovinti raudonieji kopūstai, kurie virto ryškiai rožinės ir violetinės spalvų dulksna ant žiedinio kopūsto (patiekalas kainuoja 12,13 JAV dolerių (11,37 eurų). Pasak jos, patartina paragauti iš miško žolelių, kanapių sėklų aliejaus ir kanapių sėklų traškučių pagamintos sriubos, kuri jums kainuos 7,72 JAV dolerių (7,23 eurų).

Tope taip pat atsidūrė ir du Rygos restoranai „Valtera Restorans“ ir „3 Pavaru Restorans“. „Svarbu, kad norint apsilankyti šiame restorane visai nebūtina imti paskolos. Voveraičių pagrindu pagamintas patiekalas čia kainuos 8,17 JAV dolerių (7,66 eurų). Šilauogių šaltsriubė su šokolado pyragu ir šokolado duonele, ant kurios užteptas kakavos sviestas, - tobulas pasirinkimas, o kaina tesiekia 7,04 JAV dolerių (6,60 eurų)“, – apie pirmąjį rašo kelionių ir maisto ekspertė.

„3 Pavaru Restorans“ smagumas – tai šiuolaikiškas tradicinių patiekalų ir ingredientų interpretavimas. Dubenėlį su guliašo sriuba dengia parmezano traškutis, o jį įveikus laukia švelnūs mėsos gabalėliai. Anot autorės, kiekvienas patiekalas – dar viena proga pasidžiaugti. Šio restorano šefas neabejotinai nori pakeisti žmonių požiūrį į latvišką maistą ir tai, kaip žmonės valgo.

Sudie, Paryžiau. Labas, Rytų Europa

Rytų Europoje amerikietei puikų įspūdį paliko Serbijos sostinės Belgrado restoranas „Homa“: „Trys šios restorano virtuvės šefai deda pastangas tam, kad išplėstų Serbijos virtuvės ribas ir pateiktų naujas laiko patikrintų patiekalų interpretacijas. Dėmesingai ruošiami vynuogių lapai, kimšti aviena, ryžiais, gardinti citrinų žievele, sviestu ir medumi (kaina – apie 8,20 JAV dolerių (7,68 eurų). Kepinta grietinė su juodaisiais triufeliais tiesiog tirpsta burnoje (kaina – apie 7,29 JAV dolerių (6,83 eurų). 12 valandų troškinta kiaulienos sprandinė su sviesto, razinų, romo ir anyžių padažu ir pastarnokais čia jums kainuos 12.42 JAV dolerių (11,64 eurų). alternatyvus aštuonių patiekalų degustacinis valgiaraštis – apie 52 JAV dolerius (48,73 eurų) asmeniui.“

Tarp 7 geriausių atsidūrė ir Rumunijos sostinės Bukarešto restoranas „The Artist“. Trijų patiekalų degustacinis valgiaraštis asmeniui čia kainuoja 35 JAV dolerius (32,80 eurų). „Tą pačią sumą Niujorko restorane suplotumėte už užkandį“, – kainos ir kokybės santykiu neatsistebi žurnalistė.

Straipsnio įžangoje rašoma, kad nors buvusio komunistinio bloko šalių „Michelin“ radaras dar nepasiekė, vis dėlto ir čia yra žvaigždučių vertų restoranų bei nuostabių virtuvės šefų. „Geležinė uždanga griuvo, o kūrybingumui ribų nėra – virtuvės šefai nori šėlti. Maistas žaismingas, vaizdingas ir skanus. Restoranuose stengiamasi naudoti vietos tiekėjų produktus, jei tik tai įmanoma, o kainos verčia pagalvoti, ar tik neatėjo laikas atsisveikinti su Paryžiumi ir strimgalviais skubėti į Rytų Europą,“ – rašoma „The Huffington Post“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (331)