Sklypus supirko

Trijuose didžiuosiuose šalies miestuose prekybos ir pramogų centrus valdanti įmonė „Akropolis“ vakar paskelbė Kauno rajone, Biruliškių kaime, prie Karmėlavos kelio, ketinanti statyti naują prekybos centrą. Trylikos hektarų sklype turėtų iškilti 70 000 kv. m dydžio prekybos ir laisvalaikio zona.

Minėtas sklypas dar prieš aštuonerius metus buvo įtrauktas į Kauno LEZ numatytą teritoriją.

Jau tuo metu prie pat Kauno miesto ribos esanti žemė viliojo ne tik LEZ iniciatorius, bet ir verslininkus, kurie pradėjo supirkinėti sklypus iš vietos gyventojų.Tuometinis „Vilniaus prekybos“ prezidentas Nerijus Numavičius 1999–2000 metais įsigijo 13 sklypų, kurie buvo sujungti į vientisą 13 ha žemės sklypą.

LEZ mostai buvo platūs

Kauno LEZ teritorija buvo pradėta formuoti, kai verslininkas jau vedė derybas su sklypų savininkais ir buvo pradėjęs supirkinėti žemę.

Paskutinius sklypus N.Numavičius įsigijo 2000 metų pavasarį, o Vyriausybė LEZ ribas patikslino 1999 metų gruodį.

Tuo metu ėmė sklisti kalbos, esą Kauno pašonėje „Vilniaus prekyba“ ims įgyvendinti vieną savo stambiųjų projektų ir statys didelį prekybos bei pramogų centrą. Tačiau statybos taip ir neprasidėjo. N.Numavičiaus pavardė atsidūrė asmenų sąraše, iš kurių valstybė anksčiau ar vėliau turėtų išpirkti žemę, įtrauktą į LEZ teritoriją.

Tuo metu šalies ir Kauno valdžia puoselėjo planus, kad LEZ užims apie tūkstantį hektarų. Iš N.Numavičiaus žemę planuota išpirkti tolimoje ateityje, nes jam priklausantis sklypas buvo įtrauktas į paskutinį LEZ plėtos etapą.

Patvirtino naujas ribas

Dar prieš dvejus metus Kauno apskrities viršininko administracijos atstovai svarstė, kokią sumą valstybė turėtų sumokėti prekybos milžinui už išperkamą žemę. Jau tuo metu aras žemės pakaunėje kainavo apie 20 tūkst. litų, sklypų kainos kas mėnesį kilo aukštyn. Dokumentai liudijo, kad nemažas sumas už žemę gyventojams buvo sumokėjęs ir N.Numavičius.

Tiesa, prekybininkai domėjosi galimybe įsikurti Kauno LEZ teritorijoje, tačiau jiems buvo paaiškinta, jog pagal įstatymą tokioje zonoje negali veikti mažmeninės prekybos įmonė.

Kadangi šis sklypas laisvajai ekonominei zonai nebuvo gyvybiškai svarbus, nes yra gerokai nutolęs nuo pagrindinės LEZ teritorijos ir susisiekia tik siauru keliuku, buvo paminėta teorinė galimybė verslininko žemę atskirti nuo LEZ.

Šia galimybe ir pasinaudojo „Vilniaus prekybos“ savininkai. Praėjusiais metais Vyriausybė patvirtino naujas Kauno LEZ ribas, į kurias N.Numavičiaus sklypas nebepateko. Tokiems pokyčiams pritarė ir LEZ valdantis Belgijos konsorciumas.

Kliūčių nebeliko

Po tokio sprendimo lengviau atsikvėpė ir verslininkai, ir valdininkai. Pastarieji prasitarė, kad teismų maratonas su „Vilniaus prekyba“ valstybei būtų kainavęs daugiau, nei ši vėliau būtų gavusi naudos iš didesnės LEZ teritorijos.

Beje, “Vilniaus prekybos” atstovai „Kauno dienai“ patvirtino, kad iš Kauno apskrities viršininko administracijos nebuvo sulaukę siūlymo išpirkti turimą žemę.

Šiuo metu verslininkams jau nebeliko jokių kliūčių pradėti statybas. „Akropolio“ atstovė ryšiams su visuomene Asta Raudonienė kol kas negalėjo pasakyti, koks būtent prekybos centras iškils.

„Akropolis“ Kaune jau yra, todėl naujai statomas prekybos centras vadinsis kitaip. Planuojama, kad šiame prekybos centre įsikurs ir „Maxima“, - sakė A.Raudonienė.

Kol kas statybų pradžia taip pat neskelbiama. Tačiau tam praėjusią savaitę buvo įsteigta įmonę „KNB-1“, kuriai vadovauja bendrovės „Akropolis“ direktorius Mindaugas Marcinkevičius.

Apetitas auga

Bendrovė „Akropolis“, šiuo metu valdanti po vieną prekybos centrą Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, taip pat planuoja dar vieną prekybos centrą pastatyti Šiauliuose ir Vilniuje.

„Akropolio“ statybas Šiauliuose numatoma pradėti šių metų trečiąjį ketvirtį, o baigti – 2008-ųjų spalio-gruodžio mėnesiais. Į jį numatoma investuoti apie 150 mln. litų.

Bendrovė dar šį rudenį planuoja pradėti naujo prekybos centro, kuris taip pat vadinsis „Akropolis“, statybas Vilniuje, buvusios elektroninių mašinų gamyklos „Velga“ teritorijoje. Preliminarios investicijos į kompleksą, kuriame taip pat iškils biurai ir gyvenamieji namai, sieks apie 900 mln. litų.

Pertvarko valdymą

„Akropolis“ šiuo metu pertvarko savo prekybos centrų valdymą. Praėjusią savaitę, be „KNB-1“, įsteigtos dar penkios įmonės, valdysiančios skirtingus prekybos centrus.

„Akropolis“ priklauso „Vilniaus prekybos“ įmonių grupei, kurios akcijas valdo dešimt fizinių asmenų: Nerijus Numavičius, Julius Numavičius, Vladas Numavičius, Žilvinas Marcinkevičius, M.Marcinkevičius, Gintaras Marcinkevičius, Mindaugas Bagdonavičius, Ignas Staškevičius, Renatas Vaitkevičius ir Darius Nedzinskas.