Šiuos ir kitus pasiūlymus Rūmų taryba pateikė susitikime su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Leonavičius pažymi, kad susitikime su verslu lapkritį jau ir Prezidentūra rekomendavo „aktyviau spręsti darbo jėgos pasiūlos ir paklausos subalansavimo klausimą“ bei tarp kitų priemonių pasiūlė svarstyti „apdairius trūkstamų darbuotojų atvykimo iš trečiųjų, kultūriškai Lietuvai giminingų šalių sąlygų pokyčius“.

„Tikrai girdime ir Vyriausybės, ekspertų, ministerijų siūlymus didinti atlyginimus ir taip susirasti darbuotojų. Bet tuo pačiu reiktų pastebėti, kad atlyginimai Lietuvoje – tarp sparčiausiai augančių regione. Apskaičiuotas darbo užmokesčio vidurkis Lietuvoje, išskyrus individualias įmones, šių metų antrą ketvirtį buvo 1566 Eur ir šoktelėjo 12 proc., palyginti su 2020 m. balandžio–gegužės mėnesiais. Nepaisant to, darbuotojų katastrofiškai trūksta, o ilgalaikės priemonės šiandien verslo negelbėja“, - teigia S. Leonavičius.

Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų narių apklausa parodė, kad trūksta įvairiausių profesijų darbuotojų.

„Skubiai reikalingi pardavimų vadybininkai, salės vadybininkai“; „mielai priimsim elektronikos inžinierius, programuotojus“; „ieškome gamybos meistrų, konstruktorių, šaltkalvių“; „ilgai nerandame įrenginių operatorių, krautuvų vairuotojų, elektrikų, mechanikų“ – tai tik keletas pavyzdžių iš daugelio įmonių, kurioms šiuo metu katastrofiškai trūksta darbo rankų.

„Kasdien kalbame su įmonėmis ir kone pagrindinė šiandienos tema visų pokalbi metu – darbuotojų trūkumas. Įmonės situaciją jau vadina ekstremalia, ir ji tik blogėja“, - įmonių nuomonėmis dalijasi Rūmų generalinis direktorius Almantas Danilevičius.

„Dėmesys švietimui, profesiniam mokymui, perkvalifikavimui, didesnės paskatos grįžti į profesinį kelią pagyvenusiems žmonėms, neįgaliųjų įdarbinimas – būtinos priemonės subalansuoti darbo rinką. Bet rezultato negausime iškart, o įrengimai įmonėse laukti negali. Arba jie tiesiog stovi, kaip dabar kai kuriose įmonėse, kurios investavo į naujus įrengimus, tačiau dėl darbuotojų stokos neišnaudoja gamybinių pajėgumų. Vienintelis kelias šiandien – lengvinti užsieniečių įdarbinimą. Vokietija savaip išsprendė darbuotojų trūkumą, Didžioji Britanija po Brexit lėktuvais vežėsi darbuotojus iš kitų šalių. Jei mes ir toliau lauksime po du mėnesius, norėdami įdarbinti žmogų, neturėsime jokių šansų konkuruoti su tais pačiais lenkais“, - akcentuoja Rūmų prezidentas.

Rūmų taryba taip pat prašo institucijas labiau koncentruotis į šešėlinę ekonomiką, „priglaudžiančią“ nelegalius darbuotojus ir iškreipiančią mokamų atlyginimų dinamiką. Taip pat būtina svarstyti daugiau paramos priemonių naujam verslui, lengvinti mokesčių mokėjimą, perimant geruosius vakarų valstybių pavyzdžius, kai verslo pradžioje didele dalimi atleidžiama nuo mokesčių mokėjimo.

„Jaučiame aktyvėjantį socialinį dialogą su verslu, matome teigiamus Vyriausybės žingsnius, tiesiog raginame jau šiandien įsiklausyti į sunkius laikus išgyvenančio Lietuvos verslo prašymus. Tikiu, kad bus išgirstas ir verslo balsas, ir Prezidentūros raginimai“, - pažymėjo S. Leonavičius.