Anot Vilniaus savivaldybės pranešimo, bendrovė, dalyvaudama daugiafunkcio komplekso konkurse, dar prieš pateikdama preliminarųjį pasiūlymą ir jo paaiškinimus, galimai žinojo, kad Lenkijos kompanija „Budimex“ ir investicijų bendrovės „BaltCap“ fondai nebus projekto partneriai. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vertinimu, melaginga informacija apie savo veiklą turi nusikalstamos veikos požymių.

„VNS savo pasiūlyme ir paaiškinimuose teikė melagingą informaciją apie savo veiklą ir turtą, taip siekdamas galimai apgaule laimėti koncesijos konkursą ir sudaryti sutartį, kurios vertė - beveik 90 mln. eurų. Itin nesąžiningais ir piktybiniais veiksmais minėta bendrovė galimai kėsinosi padaryti didžiulę žalą viešajam interesui, nes tai yra Vyriausybės, ES struktūrinių fondų ir Vilniaus miesto savivaldybės lėšos. Užkirsti kelią galimam nusikaltimui ir pasekmėms pavyko tik dėl itin didelio atidumo ir glaudaus tarpinstitucinio bendradarbiavimo“, - savivaldybės pranešime cituojamas P. Poderskis.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Rita Stundienė Eltą antradienį patikino, kad Vilniaus apygardos prokuratūra savivaldybės kreipimąsi gavo.

Kaip Eltai teigė R. Načajus, bendrovė tokį savivaldybės veiksmą laiko bandymu susidoroti.

„Šią situaciją vertiname kaip siekį įbauginti ir susidoroti, ir tuo pačiu nukreipti dėmesį nuo P. Poderskio galimai neteisėtų veiksmų. Kaip ne kartą jau minėjau, nuolat buvome kliūtis, ir nuolat buvo siekiama mus pašalinti. Esu ramus, kadangi jokių nusikalstamų veikų nepadarėme. Tikiuosi, kad institucijos išanalizuos visą situaciją ir bus įvertinti visi neteisėti veiksmai, kurių buvo imtasi prieš mus“, - Eltai sakė R. Načajus.

Jo teigimu, metami kaltinimai yra nepagrįsti: kartu su preliminariu pasiūlymu „Budimex“ buvo nurodytas subtiekėjų sąraše, nes iš dalyvavimo konkurse su VNS savavališkai pasitraukti negali - bendrovės VNS ir „Budimex“ yra pasirašiusios įsipareigojimo sutartį, kuria „Budimex“ prisiėmė įsipareigojimą suteikti atitinkamus pajėgumus sutarties vykdymui.

„Tiek VNS, tiek suteikiančiosios institucijos turi ir turės teisę reikalauti iš „Budimex“ vykdyti atitinkamas prievoles. Sutartis vienašališkai nutraukta būti negali, todėl „Budimex“ teisiškai vis dar yra VNS subrangovas. Kyla vienas klausimas, kodėl suteikiančiosios institucijos nereikalauja „Budimex“ vykdyti atitinkamas prievoles, o bando tai pateikti kaip mūsų melą?“, - Eltai komentavo R. Načajus.

Pasak jo, su paraiška buvo pateiktas bendrovės „BaltCap“ raštas, nurodantis, jog šis raštas negali būti laikomas „BaltCap“ įsipareigojimu atlikti investiciją, o galutinis „BaltCap“ sprendimas ir atitinkamas įsipareigojimas investuoti būtų priimtas tik VNS pripažinus konkurso dėl koncesijos laimėtoju, „BaltCap“ ir kitoms šalims suderinus atitinkamas projekto ir sandorio sąlygas, pasirašius sutartis bei įvykdžius visas jose numatytas išankstines sąlygas.

„Pažymime, kad kvalifikacijos vertinimo etape jokia finansinė institucija tokių įsipareigojimų apskritai neprisiimtų. Konkrečios sąlygos būtų derinamos vėlesniuose etapuose, ir finansinės institucijos įsipareigojimus prisiimtų tik galutinai suderinus visas projekto įgyvendinimo ir koncesijos sutarties sąlygas, o taip pat kredito sutarties sąlygas.

Bendrovės „BaltCap” 2017 m. vasario 27 d. informacinio pobūdžio raštas, mūsų žiniomis, atšauktas nebuvo. Kadangi jis jau buvo pateiktas Komisijai 2017 m. kovo 1 d., todėl neturėjome pagrindo nurodyti, kad juo nebesiremiame. Juo labiau, kad esame pateikę alternatyvius finansavimo šaltinius, kuriuos Komisija turėjo vertinti spręsdama dėl atitikimo Sąlygų 4 priedo finansiniam kriterijui“, - Eltai komentavo bendrovės direktorius.

Pasak R. Načajaus, visi finansavimo variantai yra pateikiami kaip galimos alternatyvos, įrodant, kad pajėgumų finansuoti projektą bendrovė turi daugiau nei reikia.

„Kalbant apie administracijos direktoriaus (P. Poderskio. - ELTA) minimą spaudimą per informavimo priemones ir tokiam spaudimui neva pasitelktus politikus - tai yra visiškas absurdas ir tiesos neatitinkantis faktas. Šie metodai buvo pasitelkti prieš mus, taip siekiant mus įbauginti ir prieš mus nukreipti visuomenę bei sprendimų priėmėjus. Spaudos ir politikų domėjimasis šiuo klausimu parodo šio projekto reikšmę visuomenei.

Taip pat buvo teigta: „neteisėtai kreipėsi į teismą, prašydamas išduoti vykdomąjį raštą dėl Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) sprendimo” - manome, kad neteisėta vengti vykdyti LAT sprendimą, o ne siekti, kad jis būtų įvykdytas“, - Eltai sakė R. Načajus.

Bendrovės direktorius teigė esantis visiškai ramus dėl savo veiksmų.

„Viską darėme ir darome vadovaudamiesi įstatymais, tad lauksime atsakingų institucijų išvadų dėl prieš mus nukreiptų neteisėtų veiksmų“, - pridūrė R. Načajus.

ELTA primena, kad, savivaldybei paskelbus viešąjį konkursą dėl nacionalinio stadiono statybų, pasiūlymus pateikė dvi bendrovės - „Axis Industries” ir VNS.

Vilniaus mero sprendimu bei remiantis Viešųjų pirkimų tarnybos bei Centrinės projektų valdymo agentūros išvadomis, iš konkurso buvo pašalinta bendrovė VNS. Pernai spalio 19 dieną Aukščiausiasis Teismas patenkino VNS ieškinį ir įpareigojo Vilniaus miesto savivaldybę priimti ieškovės preliminarų pasiūlymą nacionalinio stadiono statybų konkurse.

Sausio pabaigoje savivaldybė pranešė, kad bendrovė VNS vėl šalinama iš dalyvavimo Nacionalinio stadiono koncesijos konkurse. Šeškinės daugiafunkcio komplekso projekto komisija, įvertinusi per metus dėl įvairių aplinkybių pasikeitusią VNS techninę ir finansinę kvalifikaciją, nusprendė, kad, siekdamas įrodyti savo tinkamumą projekto reikalavimams, VNS teikė melagingą informaciją apie savo konsorciumo sudėtį, taip pat techninius bei finansinius pajėgumus.

Bendrovės vadovas R. Načajus teigė, kad su jais siekiama susidoroti, paminti konkurenciją ir atverti kelią „Axis Industries“ „susitarti dėl vilniečiams ir visiems Lietuvos gyventojams nenaudingų sąlygų.„

Po to Delfi.lt paviešino tyrimą, kuriame atskleidė, kad Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus P. Poderskio padėjėjas Kipras Krasauskas yra aukštas pareigas koncerne „Icor“ einančio Igno Krasausko brolis. Konservatoriai viso to kreipėsi į Seimo Antikorupcijos komisiją, kuri kreipimąsi svarstys trečiadienį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)