Išsikėlė po 18 metų

„Nuoma 144 kv. m.“, – štai toks geltonos spalvos akį traukiantis užrašas adresu Gedimino pr. 5 kabo ant vieno iš vitrinų langų.

Patalpos priklauso vienai įmonių, kurios pavadinimas buvo prašomas neminėti, o įmonės direktoriaus pavaduotojas Edgaras sako, kad čia dar prieš išsikraustant buvo įsikūręs prekės ženklas „Lelija“, prekiaujantis drabužiais.

Įmonė, kaip tikina, čia dirbo 18 metų, tačiau planus netikėtai pakoregavusi tiek pandemija, tiek dar vienas faktorius.

„Labai pasijuto, kai buvo pradėtas uždarinėti ir keičiamas eismas senamiestyje, sumažėjo klientų, o dar prisidėjo ir pandemija. Nuomininkai išėjo, nes nebeišsilaikė.

Jie išsikraustė spalio mėnesį. Bendrai besidominčių yra, bet dažniausiai žmonės paklausia kainos ir tiek“, – sako jis.

Dabar šių patalpų vieno kvadratinio metro kaina siekia 48 Eur be PVM, o iš viso įmonė siūlo 144 kv.m. patalpas, kas sudaro beveik 7 tūkst. Eur mėnesiui neskaičiuojant PVM.

„Šiaip, jei norima čia atidaryti naktinį klubą, kaina yra viena, didesnė, o jei kokia parduotuvėlė įsikurtų, mažesnė“, – sako Edgaras ir teigia, kad skambinančių ir klausiančių yra, tačiau kol kas rankomis su niekuo dar nesukirsta.

„Labai norisi, kad ateitų kokia gera įmonė, ne trumpam, ne dviem ar trims mėnesiams, su tokiais net nekalbame“, – sako jis.

„Gaila žiūrėti, kad verslai išsikrausto ir, panašu, kad čia ilgam, ne metams ir ne dviem. Manau viskas tuštės ir toliau, nes pandemija greitai nesibaigs“, – svarsto Edgaras.

Neapsimokėjo išlaikyti

Kiek toliau, paėjus Gedimino prospektu, ant lango vitrinos kabo ir kitas skelbimas, pranešantis apie laisvas nuomai patalpas.

Jos, kaip sako įmonės „Solid real advisors“ nekilnojamo turto (NT) konsultantas Vytis Penelis, taip pat atsilaisvino karantino metu, o čia buvo įsikūrusi krautuvėlė, prekiavusi sūriu ir vynu.

„Beveik visos Gedimino pr. pradžioje šiandien esančios tuščios patalpos yra tuščios dėl pandemijos, juk nebėra žmonių srautų. <...> Šiaip galiu pasakyti, kad Vilniuje yra daug laisvų patalpų.

Būtent šios patalpos, ant kurių lango kabo užrašas, yra laisvos, nes ankstesniems nuomininkams paprasčiausiai dėl pandemijos nebeapsimokėjo turėti šio parduotuvės taško ir jie savo veiklą perkėlė į kitą vietą.

Gedimino pr. pradžioje įsikūrusiems verslininkams labai didelę įtaką daro turistai. Vilniaus gatvė – taip pat tuščia, nėra žmonių, bet verslininkai čia spėjo užsidirbti pinigų ir iš paskutiniųjų santaupų laiko savo išsinuomotas patalpas“, – sako jis.

Minėtos laisvos patalpos Gedimino prospekte – 25 kv.m., o kvadratinio metro kaina siekia 80 Eur, tačiau, kaip teigia, į kvadratinio metro kainą šiuo atveju labai žiūrėti nereikia, nes kuo jos mažesnės, tuo kv.m. kaina didesnė.

„Jei patalpos mažos, kvadrato kaina netenka esmės ir žiūrima į bendrą nuomos kainą, kuri šiuo atveju yra 2 tūkst. Eur. Jei nebūtų pandemijos, kaina būtų didesnė“, – sako jis.

Bendrai, pasak NT konsultanto, situacija šiandien yra liūdna.

„Pilies ir Didžioji gatvės yra visiškai priklausomos nuo turistų, ypač Pilies. Manau, kad joje dabar gal pusę patalpų yra tuščių, lyginant su tuo, kaip buvo anksčiau.

Ten žmonės prekiaudavo suvenyrais, o juos perka tik turistas, o juos kuriam laikui tikrai galima pamiršti. Nuomos kainos šioje gatvėje tikrai didelės“, – sako jis.

Anot V. Penelio, skambinančių dėl Gedimino pr. laisvų patalpų šiandien yra, tačiau dauguma, kaip teigia, dar laukia.

„Kainos krinta, verslas laukia, kol atsiras labai gerų patalpų nuomai, geroje vietoje“, – aiškina V. Penelis.

Mažina kainas

Visai netoli Katedros aikštės, ir dar vienos laisvos patalpos, ant kurių kaba užrašas „Nuomojama“, kurias administruoja ir kaip tarpininkas tarp nuomotojo ir nuomininko veikia įmonė „Ober Haus“. Jos komercinio NT projektų vadovas Remigijus Valickas pasakoja, kad šių patalpų dydis – 91 kv.m., o patalpas anksčiau nuomojęsis verslas taip pat jas apleidęs dėl karantino ir pandemijos.

„Ten buvo maitinimo restoranas, maitinimo paskirties patalpos.

Įmonė išsikėlė per pirmą karantiną, bet pastebime, kad bendrai tas patalpas, kurios atsilaisvino rudenį, vasarą, jas nelabai kas ir užpildė, o jų nuo to laiko dar atsirado ir daugiau, ypatingai, kai rugpjūčio mėnesį baigėsi valstybės subsidijos patalpų nuomai.

Rugsėjo, spalio mėnesį stebėjome atsilaisvinamų patalpų bumą ir šiandien tokių patalpų pasirinkimas tikrai yra“, – sako R. Valickas.

Anot jo, verslas šiandien vos išsilaiko ir yra likęs be finansinių srautų, todėl nieko nuostabaus, kad norinčių išsinuomoti patalpas šiandien paprasčiausiai nėra.

„Kas dėl Pilies, Aušros vartų ar Didžiosios gatvių, tai patalpos ištuštėjo daugiausia dėl to, kad dabar visiškai nėra jokių turistų srauto.

Didžiąja dalimi jos visos buvo orientuotos į turistus, o kai jų neturime, natūralu, gatvės yra išmirusios, nėra jokio srauto, todėl patalpos ir atsilaisvina“, – teigia jis bei aiškina, kad tam, kad patalpos vėl būtų užimtos, reikės laiko, o viskas priklausys nuo to, kaip greitai Lietuva išeis iš karantino režimo.

Pasak R. Valicko, šiandien, kad tik būtų besinuomojančiųjų, yra mažinamos ir patalpų nuomos kainos.

Kaip teigia, prieš pandemiją kvadrato kaina siekė apie 45 kv.m. be PVM, tačiau šiandien ji sumažėjo vos iki 30 Eur kv.m. be PVM.

„Tai turime štai tokį kainų kritimą, bet ir tai, žiūrėkite, jau tiek laiko niekas neišsinuomojo“, – sako jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (639)