„Biokuro paklausa šalyje sparčiai didėja, o energetikai ir katilinių vadovai itin aktyviai domisi galimybe savo katilinėse kūrenti ekologišką ir vietinį biokurą. Todėl šiuo metu intensyviai sudarinėjame sutartis su ne tik didžiųjų Lietuvos miestų, bet ir miestelių bei rajonų šilumos tiekėjais,“ – sakė Mečislovas Daugiala, „Kazlų Rūdos metalo“ generalinis direktorius.

Vilkaviškyje esančioje katilinėje buvo suprojektuota ir įdiegta visa biokurui kūrenti reikalinga įranga, rekonstruotas šį kurą deginsiantis katilas. 2,5 MW galios katilas gali būti kūrenamas medienos atliekomis. Artimiausiu metu jame planuojama deginti ir kitas biokuro rūšis – durpes, šiaudus, rapsų šiaudus bei spalius.

„Anksčiau miesto katilinėje kūrenę vien tik dujas, nusprendėme investuoti į jos rekonstrukciją ir pradėti naudoti sparčiai populiarėjantį vietinį biokurą – taip ketiname sumažinti priklausomybę nuo dujų perpardavinėtojų ir suteikti darbo bei papildomų pajamų aplinkinių rajonų gyventojams. Džiaugiamės, jog šiems darbams atlikti pasirinkome lietuvišką bendrovę „Kazlų Rūdos metalas“ ir todėl sutaupėme apie 15 proc. tam skirtų išlaidų“, - sakė „Vilkaviškio šiluma“ vadovas Gintautas Tamulis.

Vilkaviškyje esančioje katilinėje deginamas biokuras gamtą teršia net 40-80 proc. mažiau nei iškastinis kuras, o taip pat jo naudojimas padeda sumažinti priklausomybę nuo kitų šalių energetinių išteklių.

„Kazlų Rūdos metalas“ katilinės rekonstrukcijas vykdo keičiant iškastinio – gamtinių dujų ir mazuto – kuro rūšį į vietinį – biomasę (mediena, šiaudai, energetiniai augalai, atliekos). Sumontavęs biokurą deginti pritaikytą įrangą katilinėje, „Kazlų Rūdos metalas“ jai teikia „amžiną garantiją“ – net ir pasibaigus garantijai pagal sutarties sąlygas prižiūri įrenginius visą jų tarnavimo laiką.

Nuo įsteigimo pradžios, „Kazlų Rūdos metalas“ rekonstravo daugiau kaip 100 įvairaus galingumo medienos atliekų ir durpių deginimo pakurų Lietuvos miestų šilumos tinklams, savivaldybėms, urėdijoms bei privačioms bendrovėms. Taip pat ji yra sudariusi sutartis ar sėkmingas derybas su 17 biokurą kūrensiančių katilinių dėl jų rekonstrukcijos, iš kurių net 11 yra užsienio šalyse.

„Rubicon group“ priklauso daugiau kaip 20 įmonių, dirbančių pramonės, komunalinių paslaugų, nekilnojamojo turto ir pramogų verslo srityse. Visų grupės įmonių turtas yra apie 150 mln. litų. Grupėje dirba daugiau kaip 1200 darbuotojų.

Vienos didžiausių Europoje energetikos paslaugų kompanijų grupės „Dalkia“ narė šalies bendrovė „Litesko“ šilumą ir karštą vandenį centralizuotai tiekia Vilkaviškio, Marijampolės, Kelmės, Telšių, Kazlų Rūdos, Palangos, Alytaus, Biržų ir Druskininkų gyventojams. Bendrovėje dirba 580 darbuotojų. Vilniaus šilumos ūkis yra išnuomotas kitai „Dalkia“ grupės narei „Vilniaus energija“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją