Komisija veiktų atskirai nuo Viešųjų pirkimų tarnybos, o jos narius skirtų Vyriausybė.

Ginčai viešųjų pirkimų ginčų komisijoje būtų nagrinėjami 1,5-3 kartus greičiau negu teismuose. Komisijoje paprastai ginčai turėtų būti išspręsti per 30 dienų.

Ministerija teigia, kad maždaug 60-80 proc. visų viešųjų pirkimų ginčų bus išspręsta joje ir nepasieks teismo.

„Mažindami bylų naštą teismams ir sudarydami palankesnę aplinką verslui dalyvauti valstybės užsakymuose, siūlome supaprastinti ir kartu sutrumpinti skundų nagrinėjimo procedūras“, – pranešime sakė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Pasak ministro, planuojama, kad steigiant naują instituciją nereikės papildomų biudžeto išlaidų, ji būtų formuojama iš atsilaisvinusių pareigybinių etatų ir dalį išlaidų padengtų žyminis mokestis už viešųjų pirkimų ginčų nagrinėjimą.

Ministerijos atstovai BNS informavo, kad komisijos narius skirtų Vyriausybė ekonomikos ir teisingumo ministrų teikimu.

„Tai būtų atskira, visiškai nepriklausoma institucija, septynis komisijos narius skirtų Vyriausybė bendru ekonomikos ir inovacijų ministro ir teisingumo ministro teikimu šešerių metų kadencijai. Taip numatyta projekte“, – BNS sakė ministerijos atstovas Audris Kutrevičius.

Pernai VPT gavo 1197 pranešimus apie galimus pažeidimus viešųjų pirkimų procese. Teismus pasiekė 327 skundai dėl viešųjų pirkimų, buvo išnagrinėtos 302 viešųjų pirkimų ginčų bylos.

Teisingumo ministerijos teigimu, neteisminį viešųjų pirkimų ginčų sprendimą yra įteisinusios 16 Europos Sąjungos (ES) valstybių, tarp jų – Danija, Lenkija, Kipras, Ispanija.