Pajūrio viešbučių ir restoranų tinklo „Tubinas“ vadovas Juozas Tubinas pasakoja, kad paskelbus karantiną įmonė turėjo visiškai sustabdyti savo veiklą. Tad apyvartinės lėšos nukrito iki nulio. Tačiau einamųjų sąskaitų, kurias kas mėnesį reikia apmokėti, sumos tik vos mažesnės nei įprastos veiklos metu: atlyginimai darbuotojams, pastatų nuomos, komunaliniai ir kiti būtini mokesčiai niekur nedingo.

„Buvome priversti ieškoti operatyvių ir efektyvių išeičių. Šiai dienai esame paėmę 100 tūkst. eurų paskolą. Ją skiriame 45 darbuotojų išlaikymui, pastatų nuomos, ryšio paslaugų, komunaliniams ir visiems kitiems būtiniems mokesčiams. Tiesa, vienas mūsų viešutis neužsidarė, dalinai tęsia veiklą iki šiol – čia apgyvendinami savivaldybės izoliuoti asmenys“, – pasakoja J. Tubinas.

Jo įmonė per „Finbee Verslui“ platformą gavo INVEGA finansuojamą paskolą pagal „Paskolos labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams“ sąlygas.

Verslininkas sako, kad paskolai gauti prireikė kelių dienų: „Paraiškos užpildymas – minučių reikalas, dar tą pačią dieną gavome pasiūlymą, na, ir kelios dienos visiems formalumams bei reikiamiems dokumentams pasirašyti.“

Jis skaičiuoja, kad pasiskolintos sumos užteks maždaug dviejų mėnesių išlaidoms.

„Toliau stebėsime situaciją. Daug kas priklausys nuo valstybės skiriamų subsidijų, paskolos palūkanų kompensavimo, nuomos lengvatų. Kol kas vis dar laukiame tikslių atsakymų. Tuomet matysime išlaidų biudžetą, strateguosime, ar ir kiek reikės papildomo finansavimo. Aišku, visoje šioje situacijoje įmonės skola išaugs. Tam, kad ją amortizuotume, reikia didinti pelną, turėti užtikrintas lėšas“, – komentuoja J. Tubinas.

Pozityviai nuteikia lietuvių atostogų planai Palangoje

Įmonės vadovas sako, kad kol kas atsakyti, koks bus apyvartos kritimas sudėtinga, tačiau ruošiasi visiems galimiems scenarijams.

Juozas Tubinas

„Pagal dabartinį skambučių srautą matome, kad Palangos viešbučiuose rezervacijų jau susirinko nemažai. Tiesa, šiemet absoliuti dauguma svečių – ne turistai kaip buvo įprasta, bet mūsų šalies gyventojai, kurie jau planuoja vasaros atostogas.

Kitokia situacija Klaipėdoje. Čia paprastai apie 70 proc. svečių būdavo užsieniečiai. Šiemet situacija, kaip žinia, visiškai kitokia. Nebelieka festivalių, konferencijų ar kitų renginių. Atkeliaujančių turistų taip pat bent artimiausiu laikotarpiu tikėtis neverta. Kol kas visos buvusios rezervacijos tik atšaukiamos, nė vienos naujos. Tad apyvartos kritimas neišvengiamas. Skaičiuojame, kad apyvarta gali kristi perpus, bet gal pasirodys, kad tai net pernelyg optimistinė prognozė“, – sako J. Tubinas ir priduria, kad su tokiais iššūkiais versle per daugiau nei 10 metų veiklos tenka susidurti pirmąkart.

Kita vertus, kaip sako verslininkus, ši neeilinė padėtis skatina nepasiduoti ir ieškoti pozityvo.

Pajūrio viešbučių ir restoranų tinklo „Tubinas“

„Tokia situacija priverčia perskirstyti prioritetus, išmokti džiaugtis paprastais dalykais. Visuomet norisi daugiau ir daugiau, dabar džiaugiamės bent nedideliais užsakymais. Negaliu nepaminėti, kad valstybė šiame kontekste tikrai suteikia dabar itin reikalingų pagalbos priemonių. Tai leidžia jaustis kur kas saugiau ir užtikrinčiau. Belieka tikėtis, kad visos pagalbos priemonės bus efektyviai įgyvendintos“, – viliasi verslininkas.

Virš 7 mln. eurų jau pasiekė įmones

Sutelktinio finansavimo platformos „Finbee Verslui“ vadovas Audrius Griškevičius sako, kad nuo balandžio 17 d., pradėjus teikti finansavimą labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms, sulaukta daugiau nei 1500 įmonių paraiškų. Pagal priemonės sąlygas jau pasirašyta virš 200 paskolų sutarčių ir išmokėta daugiau kaip 7 mln. eurų.

„Verslai, siekiantys gauti paskolą, skirtingi, bet populiariausi, žinoma, tie, kurie labiausiai paveikti: viešbučiai, kavinės, restoranai, parduotuvės, grožio salonai ir kt.“, – sako A. Griškevičius.

Paskolos labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams teikiamos be užstato. Į jas gali pretenduoti tos įmonės, kurių apyvarta dėl šiuo metu susidariusios situacijos sumažėjo daugiau kaip 30 proc. ir yra išlaikiusios bent 50 proc. darbuotojų, palyginti su darbuotojų skaičiumi, buvusiu š. m. kovo 1 dieną.

Valstybė šias paskolas teikia lengvatinėmis sąlygomis, minimaliomis palūkanomis, kurios priklausys nuo paskolos trukmės: iki 12 mėn. jos sieks 0,1 proc., o nuo 13 iki 36 mėn. – 0,19 proc.

Maksimalus paskolos dydis – 1 mln. eurų. Vienam paskolos gavėjui iš priemonės lėšų gali būti suteikiama viena paskola.

Paskolų sutartis su paskolų gavėjais galima pasirašyti ir paskolas išmokėti iki š. m. liepos 31 d. Pagal programos sąlygas, paraiška gali būti vertinama tik tuomet, kai įmonė yra pateikusi finansines ataskaitas Registrų centrui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)