Kainos nemažės

LVRA teigimu, Europos šalių duomenys rodo, kad sumažinti PVM tarifai apgyvendinimo paslaugoms ženkliai prisideda prie atvykstamojo turizmo sektoriaus plėtros, konkurencinė aplinkos išlaikymo, turistų srautų didėjimo ir šalies ekonomikos augimo. Sumažintas PVM apgyvendinimo įstaigoms – pagrindinė konkurencingumo ir eksporto paslaugų skatinimo priemonė.

LVRA viceprezidentas Zigmantas Dargevičius teigia, PVM lengvatos neturi reikšti kainų mažėjimo, nes šis sektorius prisideda prie valstybės biudžeto.

„Tai eksportas, valstybė gauna pinigus. Kuo mes mažinsim kainas, tuo mažiau valstybė gaus pinigų“, – aiškina jis.

Anot LVRA viceprezidento, viešbučiai kenčia, nes niekas nenori važiuoti į pavojingą kraštą, o pandemija dar irgi toli gražu nesibaigė.

„Kas važiuoja į tą regioną, kuris pavojingiausias pasauly? Taip paskelbėm ne mes, o pasauliniai laikraščiai. Liepos mėnesį vien 10 vokiečių grupių atšaukė, tai ką kalbėti apie Japoniją, Pietų Korėją? <...> jie čia mato vieną tašką, kur vyksta karas, – komentuoja situaciją Z. Dargevičius, – Simboliška, šiandien kaip tik mūsų asociacijos prezidentė susirgo kovidu. Liūdna žinia, bet reiškia, kad jis toliau kelia galvą, jau tūkstantis susirgusių ir ateitis visiškai neaiški.“

Viešbučių savininkai taupo svečius aptarnaudami patys

Susitikime dalyvavęs „Shakespeare Boutique Hotel“ savininkas Saulius Arvasevičius teigia, kad viešbučiai tikrai nėra atsigavę, viešbučio apyvarta sumažėjusi truputį daugiau nei 2 kartus, tiek pat sumažėjęs darbuotojų skaičius.

„Kainos nukritusios apie du kartus. Jei 2019 m. kambarys buvo apie 100 eurų, tai dabar kaina sumažėjusi iki 51 euro. Darbuotojų sumažinta du kartus – taip ir taupom. Dabar dirbu aš, mano vaikai. Dirbame padavėjais, tvarkome kambarius, ką reikia darome patys“, – pasakoja viešbučio šeimininkas.

Anot S. Arvasevičiaus, po prastovų trečdalis darbuotojų nesugrįžo į darbą, nes pakeitė profesiją. Jo teigimu, žmonės bijo darbintis viešbučių sektoriuje, nes nemato ateities, jei vėl sugrįžtų kovidas.
LVRA atstovai tikina, jog dėl pandemijos Lietuvoje šio sektoriaus pajamos krito daugiau kaip 80 proc., o įvertinus krizės poveikį ir karo Ukrainoje įtaką regionui ir atvykstamajam turizmui, sektoriaus atsigavimas tikėtinas ne anksčiau kaip 2024 metais. Anot jų, PVM tarifo padidinimas tokiu metu reikštų masinius bankrotus.

Lengvata verslams padėtų, bet neapsaugotų nuo bankroto

„Amber Food“ grupės vadovas Gediminas Balnis teigia, kad lengvata iš tiesų sumažintų bankrotų skaičių, tačiau visai nuo jų neapsaugotų.

Gediminas Balnis

„Net ir palikus sumažintą PVM, tikrai didelė dalis restoranų bankrutuos, dėl to, kad jau ir dabar matome, jog bankrotų yra kelis kartus daugiau nei prieš metus. Ir tas PVM lengvatos pratęsimas tikrai padėtų sumažinti bankrotų skaičių, nes jų vis tiek bus“, – komentuoja G. Balnis.

Anot jo, pirmiausia reikėtų susitvarkyti su šešėline ekonomika ir tomis įmonėmis, kurios nemoka mokesčių, o nekalbėti, jog sumažinus PVM tarifą, surenkama mažiau mokesčių.

„Susitvarkykime bent jau, kad sąžiningai veiktų visas verslas. Priemonių tikrai tam yra, kasos aparatai daug nekainuoja. Ir su tuo 9 procentu PVM pavyktų surinkti lygiai tiek pat mokesčių. Mes prašome, kad metams paliktų tą PVM ir susitvarkytų tą ūkį, tai yra tuos, kurie nemoka mokesčių“, – sako G. Balnis.

G. Balnio teigimu, dabar yra šiek tiek didesnis turistų srautas dėl to, kad pietinės šalys – Italija, Ispanija – yra perpildytos. Dėl to žmonės paskutinę minutę užsisako vietas Lietuvoje, tačiau rudenį tai turėtų pasibaigti.

Seime žadama siūlyti pratęsti lengvatą viešbučiams

LR Biudžeto ir finansų komiteto vadovas Mykolas Majauskas teigia, kad po pandemijos verslas tikrai dar nėra atsigavęs, o geopolitinė padėtis taip pat sunkina aplinkybes.

„Iš esmės PVM sumažinimas turėtų būti neterminuotas, turėtų veikti kaip šešėlio mažinimo priemonė. Nuo sausio 1 dienos padidinti mokesčius būtų sunkiai suvokiamas žingsnis.<...> Mes Seime registruosime siūlymą neterminuotai taikyti PVM lengvatą viešbučiams“, – pastebi M. Majauskas.

Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius taip pat pritaria ilgalaikiam lengvatos įvedimui.

„Lietuva traktuojama kaip pafrontės zona, būtų tikslinga taikyti neterminuotai. Geriau sekasi kurortų viešbučiams, tačiau didžiuosiuose miestuose situacija yra labai sunki. Žiūrime į priekį – kas buvo pradėta 2018 metais, mes norime tęsti“, – tikina K. Starkevičius.

Dauguma ES šalių taiko neterminuotą PVM lengvatą, nepaisant geopolitinių iššūkių. Pasak Seimo narių, tokiu keliu turėtų žengti ir Lietuva, nors dėl taikomos lengvatos valstybės biudžetas per metus negauna apie 14 mln. eurų. Tačiau pastebima, kad įvedus neterminuotą lengvatą, nereikėtų tikėtis mažesnių kainų.

„PVM lengvata veikia skirtingai skirtinguose sektoriuose. Ten, kur rinka reguliuojama, visa nauda atitenka vartotojui. Kur nereguliuojama, ten lengvata – parama verslui, galimybė jam užsidirbti. Nepaisant laikinų iššūkių, reikalinga nelaikina parama verslui“, – teigia M. Majauskas.

Anot jo, Seime jau registruotos atskiros pataisos dėl maitinimo įstaigų, tačiau jos gali sukelti nelengvų diskusijų.

„Kalbant apie maitinimo sektorių, jis irgi nėra atsigavęs. Čia jau registruotos PVM lengvatos pataisos. Bet diskusija nebus lengva, nes kils klausimai, jei norite sumažinti PVM restoranams, ar nenorite sumažinti dešrai ir pomidorams?“, – perspėja M. Majauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)