Pasirinkus dirbti su GP dar prieš rugsėjo 13 d., verslams nereikia laikytis griežtų apribojimų: kaukių dėvėjimo, atstumų ar pertvarų.

Pasirinko taikyti tik dalyje restoranų

Amber Food“, kuri valdo tokius restoranų tinklus kaip „Charlie Pizza“, „La Crepe“, „Katpėdėlė“ ir kt. pasirinko tik dalyje restoranų taikyti GP, o kituose laukti rugsėjo 13 d., kai GP taps privalomi visose maitinimo įstaigose.

„Vilniaus oro uoste nėra prasmės netaikyti, nes į tą zoną žmonės net nepatenka be GP arba be testų. Yra tokių restoranų, kaip pavyzdžiui, „Sugamour“ – galime miksuoti, Vokiečių g. priimti su GP arba pasiūlyti žmonėms eiti į Bernardinų sodą, kuris nėra per toliausiai, ir ten galima sėdėti be GP“, – pasakoja „Amber Food“ vadovas Gediminas Balnis.

Anot jo, tose vietose, kur jau taikomi GP, žmonės yra nepatenkinti naująja tvarka: „Jie ateina į restoraną ir nesupranta, kodėl jų negalime aptarnauti. To negalime padaryti, nes kaip visada nepasitarus su verslu priimtas sprendimas. Toks bardakėlis, chaosas iki rugsėjo 13 d. Po to jau visi veiksime vienodomis sąlygomis ir daugmaž bus aiški tvarka.“

Nesusikalbėjo su Vyriausybe

„Niekada nebuvome prieš GP. Vieną kartą pasibandėme – tai buvo visiškai fiasko vėlyvą pavasarį. Norėjosi pasimokyti iš tų klaidų, bet to nebuvo. Pradėjo veikti antras GP, neįsiklausius į verslą. Mes galėjome pradėti diskutuoti birželį, liepą, bet niekam nebuvo įdomu. Tik nuleista iš viršaus“, – priduria jis.

Anot G. Balnio, valdžia žadėjo, kad veiklos lauke nebuvo ribojamos, tačiau ir čia reikia GP: „Buvo kalbėta, kad nebus ribojama veikla lauke. O su GP toks absurdas, kad net ir lauke reikalaujamas GP. Tai kertasi tiek su logika, tiek ir apskritai būtų buvusi tokia galimybė, dirbant su GP, aptarnauti ir be GP didesnį kiekį lankytojų lauke.“

Sudėtinga patikrinti sėdinčius lauke

Pašnekovas taip pat pažymi, kad su GP veikiančios maitinimo įstaigos savotiškai rizikuoja užsitraukti baudą.

„Tikrinančios institucijos de facto beveik netikrina restoranų, bet jei tuo užsiimtų, tai baudos – didelės, nes ypač lauko sąlygomis sudėtinga patikrinti (GP – Delfi). Pasižiūrėkime bet kokią lauko terasą, ypač kuri neturi atskyrimų: padavėjas išėjo į vidų, grįžo – jam reikia turėti genialią atmintį, kad galėtų atsiminti buvusius klientus. To net fiziškai neįmanoma užtikrinti.

Dirbdami su GP daugelis savotiškai rizikuoja, nes vienur sėdėjo keturi žmonės, o kai grįžo – jau šeši, ir atsiminti – ar tu juos patikrinai, ar ne – sudėtinga, nėra aiškių zonų“, – kalba G. Balnis.

Paklausus, kiek žmonių, kurių restoranai neįleidžia, neturi GP, o kiek dokumento, t. y. įrodymo apie GP, „Amber Food“ vadovas lankytojus padalija pusiau.

Restoranas – spontaniškas sprendimas, jis reikalingas tik nedaugeliu atveju. Jei tai spontaniškas sprendimas – einant gatve užeiti į restoraną, – reikia ieškoti prisijungimų priemonių. Jeigu tai jaunas žmogus, pavyzdžiui, 17 metų, jis gali ir neturėti bankinių prisijungimo priemonių, fizinis prisijungimas yra sudėtingesnis“, – pavyzdį pateikia jis.

Pranešėjai

Lankytojų srautas susitrauks 20 proc.

G. Balnis tikina, kad dabar lankytojų srautas sumažėjęs, bet po rugsėjo 13 d. jis prognozuoja, kad jis gali susitraukti 20 proc. Toks praradimas jo valdomiems restoranams esą bus skausmingas.

„Absurdas – vieną mėnesį pradirbome be apribojimų. Tai apie kokį atsigavimą ir užsidirbimą kalbame? Atskiri miestai, tarkim, Palanga gal ir kompensavosi, bet didžiuosiuose miestuose, ypač uždarose patalpose, negalime kalbėti apie atsigavimą“, – pažymi jis.

Pirmą dieną skaičiavo dvigubas apyvartas

Vis dėlto ne visi restoranai pajuto sumažėjusi lankytojų srautą. Štai sostinės baras „Local pub“ buvo vienas pirmųjų pradėjęs veikti su GP dar iki Vyriausybės priimtų apribojimų. Pirmąją dieną, kaip tikina, lankytojų srautas padvigubėjo. Dabar pasitaiko vos vienas kitas asmuo, neturintis GP ir negalintis užsukti į barą.

„Reikia skirstyti, koks baras kokią savo auditoriją yra susiformavęs, kokie žmonės jame lankosi. Pas mus buvo priešingai – pirmą dieną visi norėjo ateiti ir pabandyti. Startavome pirmadienį, jis nuo įprasto pirmadienio skyrėsi tuo, kad apyvarta buvo dvigubai didesnė. Paskui susivienodino“, – Delfi laidoje „Delfi tema“ kalbėjo baro vadovas Vidmantas Čičelis.

Vertino vienetais

Pasirodo, klientų pykčio daugiau buvo socialiniuose tinkluose nei prie durų. Po verslų, kurie anksčiau pradėjo taikyti GP, sąrašo pateikimo, internete pasipylė prasti atsiliepimai.

„Žmonės, kurie neigia mokslą, yra agresyvūs ir turi žiauriai daug laisvo laiko. Dabar jau kažkiek sumažėjo, bet jie eina per barų ir kavinių profilius soc. tinkluose. Pradžioje buvo sukurta daug netikrų anketų, kurios vienetais visus vertino, pvz., „Google“ sistemoje. Mes sulaukėme 40-50 tokių vertinimų, ko niekada nėra buvę“, – pasakoja jis.

Kino teatrai seniai tokio penktadienio nematė

Po beveik metų pertraukos nuo penktadienio kino salėse taip pat nebereikia kaukių, galima valgyti spragėsius, gurkšnoti gėrimus. „Multikino“ rinkodaros vadovas Raimundas Bilinskas sako, kad praėjęs penktadienis buvo seniai regėtas, darbuotojai buvo atpratę nuo tokių srautų ir eilių.

„Buvo iššūkis visus operatyviai aptarnauti, prisideda ir pasų, dokumentų, bilietų tikrinimas. Turime registruoti savo žiūrovus ateinančius į kino teatrą, tai truputėlį prailgina užėjimą į kino salę ir atsisėdimą. Žmonės supratingi, didesnių konfliktų, nepasitenkinimų išvengėme. Buvo du žmonės, kurie neturėjo GP, apsisuko ir palinkėjo mums neturėti žiūrovų. Tačiau šį savaitgalį turėjome dvigubai didesnius srautus, žmonės ėjo, žiūrėjo ir mėgavosi, nors oras buvo mums ne visai tinkamas – saulėtas“, – įspūdžiais dalijasi R. Bilinskas.

Galimybės laukė nuo liepos

Kino teatrai jau norėjo anksčiau įsivesti GP – nuo liepos mėn., tačiau valdžia atstovų argumentų neišgirdo.

„Buvome pasiruošę su GP dirbti nuo liepos 1 d. Atsargumas ir neįsiklausymas į mūsų argumentus, kad mes kino teatruose galime teikti saugiai savo paslaugą, nenugalėjo. Todėl teko imti drastiškesnių priemonių ir būti išgirstiems.

Tas mėnuo, aišku, būtų labai padėjęs greičiau įsivažiuoti, greičiau paskatinti tą pačią vakcinaciją. Žmonės dar mėnesį atidėliojo sugrįžimą į kino teatrus, dėl ko nukentėjo ne tik kino teatrai, bet ir filmų platintojai bei studijos. Tų filmų, kuriuos rodėme liepos mėn. žmonės tiesiog nepasižiūrėjo arba tai padarė piratiškai namuose“, – kalba „Multikino“ rinkodaros vadovas.

Naudoja apyrankes

„Local pub“ vadovas pasidalijo baro patirtimi, kaip tikrinami GP.

„Įjungėme fantaziją ir pagalvojome, kaip galime lengvai ir greitai atskirti žmones, kuriuos jau skenavome, ypač kai sunkiau atpažinti – žmogus tai nusiima, tai užsideda kaukę. Kai didesnis srautas, labai sudėtinga sužiūrėti tuos žmones.

Tačiau štai ką daro renginių organizatoriai, nes ten irgi susirenka tūkstančiai žmonių. Kaip juos atpažinti, kai renginys vyksta kelias dienas? Jie naudoja apyrankes. Mes jų nusipirkome ir pradėjome naudoti. Ateina žmogus – uždedame apyrankę, ir jam atėjus prie baro arba prie staliuko sėdi žmogus, visada žinome, kad jis jau patikrintas.

Antrą kartą nebereikia prašyti, jei ir barmenai pasikeičia vietomis, vėl matai tą žmogų. Manau, šis dalykas labai pasiteisino. Tai, žinoma, kainuoja, kiekviena apyrankė – po 10 centų. Išeina nemaža suma, bet tikrai pagreitina darbą ir aptarnavimą.

Pats tikrinimas tikrai užtrunka – turime naudoti mažiausiai dvi programėles, vieną – galimybių pasui, kitą – europiniams ar kitų šalių pasams. Vieni telefonai greičiau, kiti lėčiau skenuoja, bet mes suprantam, kodėl to reikia“, – pasakoja V. Čičelis.

Vidmantas Čičelis

Kai kurie barai meluoja

Pašnekovas džiaugiasi, kad Vyriausybė barams nuėmė apribojimus, o kol kas palikto tik rekomendacijas. Anot jo, jei baras pasirinko tokį kelią, jis gali laikytis apribojimų kaip jam atrodo teisingiau.

„Kuo daugiau barų, kavinių ir restoranų prisijungia, tuo daugiau ir kitiems atsiranda drąsos jungtis. Nors vis dar galima rasti tokių įrašų: „Vyriausybės apribojimai privertė mus tai padaryti“ ir prašosi įtraukti juos į sąrašus „su gerais barais“, bet jie meluoja – niekas dar jų neprivertė, privers tik nuo rugsėjo 13 d.“, – pažymi „Local pub“ vadovas.

Tikrinimams trūksta darbuotojų

R. Bilinskas, pasakodamas apie GP tikrinimus kino teatruose, pažymi, kad tvarka panaši kaip ir baruose.

„Turime skaitytuvus tiek bilietams, tiek GP. Reikia patikrinti, ar tikrai tas asmuo, kuris rodo GP, yra būtent tas, ar neturi suklastoto ar gauto iš draugo, tai prašome pateikti ir ID korteles. Skirtingai nei barai, mes turime užregistruoti ir savo lankytoją, todėl susidaro eilių. Žiūrovus kviečiame į kino teatrus atvykti anksčiau“, – atkreipia dėmesį „Multikino“ rinkodaros vadovas.

Laidoje jis užsiminė, kad GP tikrinimams kino teatrams trūksta darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)