Tyrimo duomenimis, savaitės diena, kai į darbą ateina daugiausiai apgirtusiųjų, yra pirmadienis.

„Tai patvirtina, kad maždaug trečdalis alkoholį vartojančių asmenų jį vartoja žalingai: savaitgaliais išgeriant per daug ir gėrimą tęsiant per ilgai“, - komentare teigia VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto profesorė Ilona Tamutienė.

Kaip teigia profesorė, analizė taip pat rodo, kad iš visų tikrintų darbuotojų 0,33 proc. atėjo į darbą neblaivūs. Dažniausiai tai buvo labai lengvas girtumas, vidutiniškai 0,37 promilės, tačiau buvo atvejų, kai darbuotojas atėjo į darbą ir esant labai sunkiam 3 promilių girtumui.

„Įmonėse, kuriose atliekama neblaivumo patikra, apsvaigusių darbuotojų dalis yra santykinai maža, o vidutinis girtumo laipsnis - mažas. Taigi galima daryti prielaidą, kad blaivumo patikra veikia kaip prevencinė priemonė - tai patvirtina ir neblaivumo pasiskirstymas pagal atskirus ūkio sektorius“, - sako I. Tamutienė.

Rezultatai atskleidė, kad rečiausiai į darbą neblaivūs atvyksta transporto sektoriaus darbuotojai. Tuo metu žemės ūkio, miškininkystės ir žuvininkystės sektoriaus darbuotojai į darbą ateina neblaivūs penkis kartus dažniau. Keturiskart daugiau apgirtusių darbuotojų yra atitinkamai apdirbamosios gamybos, profesinės, mokslinės ir techninės veiklos sektoriuose, tris su puse karto - administravimo ir aptarnavimo, triskart - statybos ir dukart - apgyvendinimo ir maitinimo sektoriuose.

Anot jos, tyrimai liudija, kad neblaivumas darbo vietoje yra didelė problema, todėl jos sprendinių turi ieškoti visi - tiek politikai, tiek darbdaviai, tiek patys dirbantieji.

„Tarptautinė darbo organizacija saugumui jautriose industrijose (transporto, chemijos srityse ir pan.) rekomenduoja blaivumo patikras. Lietuvos įstatymuose yra nustatyta administracinė atsakomybė darbdaviui, jei pastarasis nenušalina nuo darbo neblaivaus darbuotojo, o darbuotojui - atsakomybė, jei jis neblaivus. Didesnis dėmesys yra sutelktas į transporto sektorių, kuriame blaivumo patikros atliekamos jau ilgą laiką“, - teigia I. Tamutienė.

Anot jos, nuolatiniai patikrinimai yra veiksminga prevencinė priemonė, atgrasanti nuo ėjimo į darbą neblaiviam. Pabrėžiama, kad įmonės, kurios diegia blaivumo patikras, taip pat kelia savo įvaizdį, viešai deklaruodamos saugumo ir socialinės atsakomybės politiką.

Tiesa, profesorė apgailestauja, kad išsamių duomenų apie neblaivių (pagiringų) darbuotojų atėjimą į darbą bei alkoholio vartojimą darbe Lietuvoje nėra.

VDU tyrimo metu buvo išanalizuota daugiau nei 700 tūkst. atvejų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)