Penktadienį ryte DELFI žurnalistas apsilankė sostinės Kalvarijų g. 125 esančioje „Maxima“ parduotuvėje ir Kalvarijų g. 105 veikiančioje „Iki Express“. Nors tebuvo vos po 8 val. – ir vienur, ir kitur buvo alkoholinių gėrimų pirkėjų.

„Maximoje“ dirbo viena kasa ir eilutėje nusipirkti du butelius 36 proc. stiprumo alkoholinio gėrimo laukė pusamžis vyriškis.

Atėjus laikui susimokėti pardavėja atsiprašinėdama paprašė parodyti asmens dokumentą: „Juk girdėjote, rugsėjo 2 d. dabar reikia parodyti visiems”.

Pirkėjas neturėjo dokumento, tačiau alkoholis jam buvo parduotas – susidarė įspūdis, kad šioje parduotuvėje jis nuolatinis klientas, be to, visiškai akivaizdžiai pilnametis.

„Bet prašau, kitą kartą būtinai atsineškite dokumentą“, – sutrikusi jam tarstelėjo pardavėja.

Skardinę alaus ir mineralinio vandens pirkusio žurnalisto pardavėja šypsodamasi taip pat paprašė dokumento, o jį pamačiusi nejaukiai atsiprašė.

„Na, kas sugalvojo tokią nesąmonę? Ir jums blogai, ir mums blogai“, – reikalavimą prašyti dokumento iš visų perkančių alkoholį įvertino ji.

Paklaustas, ką mano apie tokį reikalavimą, alkoholio be dokumento nusipirkęs klientas nebuvo kalbus – pirmiausia prie smilkinio pasukiojo rodomąjį dešinės rankos smilių: „Suprantu, kad prašo aštuoniolikos. Bet iš 55 m. diedo?”.

„Iki Express“ dirbo dvi kasos. Pirmoje aptarnaujantis vaikinas žvaliai sutiko nebejauną vyriškį, kuris norėjo nusipirkti tiktai vieną butelį stipraus alaus.

„Prašau parodyti dokumentą. Dabar toks įstatymas, turite parodyti“, – reikliai kreipėsi į pirkėją, kuris dokumento neturėjo, tad nenupirktas butelis buvo paliktas kasoje. Šampanizuoto vyno pirkęs žurnalistas taip pat buvo paprašytas parodyti dokumentą.

Nė vienoje parduotuvėje dokumento paprašę darbuotojai jokių duomenų niekur nesuvedinėjo, tiesiog pažiūrėjo į jį ir grąžino. Apsipirkimas neužtruko ilgiau nei paprastai.

„Maxima LT“ Korporacinių reikalų departamento direktorius Rosvaldas Gorbačiovas apgailestavo dėl darbuotojos poelgio.

„Akivaizdu, kad kasininkė pasielgė visiškai netinkamai, tai yra apmaudu. Informacijos darbuotojams buvo tikrai daug, jie buvo apmokomi, turėjo atmintines. Ką gi, šis atvejis bus pavyzdys, kaip elgtis negalima ir padarysime viską, kad taip daugiau nebūtų. Prie naujos tvarkos reikia priprasti visiems“, – sakė jis.

Žinoma, dėsime visas pastangas, kad naujoji mūsų iniciatyva veiktų sėkmingai ir taptų įpročiu tiek mūsų parduotuvių darbuotojams, tiek ir pirkėjams“.

Primename, kad ne įstatymą, o Geros valios memorandumą su Sveikatos apsaugos ministerija prekybininkai pasirašė birželio mėnesį. Jis įsigaliojo nuo rugsėjo 2 d.

„Naujoji tvarka sukėlė daug diskusijų visuomenėje. Tai rodo, kad ši tema aktuali, yra daug problemų, kurias laikas realiai spręsti. Prekybininkai, net ir jausdami kai kurių politikų spaudimą, nežada trauktis. Jaučiame didėjantį visuomenės palaikymą ir tikime realia šio pokyčio nauda pirmiausiai mūsų vaikams, prekybos centrų darbuotojams ir visai visuomenei“, – penktadienį išplatintame pranešime cituojamas Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas.

Pasirašytu dokumentu prekybininkai įsipareigojo saugodami asmens duomenis reikalauti, kad nepriklausomai nuo amžiaus kiekvienas, ketinantis įsigyti alkoholinius gėrimus, pardavėjui (kasininkui) pateiktų asmens amžių liudijantį dokumentą.

Geros valios memorandumą, be sveikatos apsaugos ministro Juro Poželos, dar pasirašė Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Laurynas Vilimas, „Maxima LT“, „Palink“, „Rimi Lietuva“, „Norfos mažmena“, „Prisma LT“, „Aljansas Aibė“, „Lietuvos kooperatyvų sąjunga“ vadovai.

Patikslinimas: po kurio laiko „Palink“ atsiuntė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip pirkėja parodė dokumentą, kurio žurnalistas nepastebėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1705)