„Visi verslininkai žino, kad blogiausia, kas gali būti, tai įsiskolinti „Sodrai“ ar Mokesčių inspekcijai. Šie mokesčių prievaizdai gali tiesiog imti ir nusirašyti pinigus nuo skolininko sąskaitos, ką ir sėkmingai darydavo iki pandemijos – dabar griežtesnių sankcijų kol kas vengiama imtis. Net jei skola atidėta, kaip rodo statistika, stengiamasi susimokėti – ir kaip galima greičiau, – pastebi tarptautinės įmonių riziką vertinančios bendrovės „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas, – mūsų ekspertai atrinko penkiasdešimt Lietuvos įmonių, kurių skola Valstybiniam socialinio draudimo fondui siekė didžiausias sumas dar 2021 m. vasario 1 d., ir įvertino, kaip šios įmonės jautėsi 2022 m. vasario 1 d.“

Turime ir jau neskolingų

Nors laikai tikrai neramūs ir nestabilumo verslo aplinkai netrūksta, tačiau net 32 įmonės iš 50 skolą „Sodrai“ per minėtą laiką sumažino, o dvi iš jų šiandien „Sodrai“ jau yra neskolingos išvis. Tai APB „Apranga“ sutirpinusi 922 tūkst. eurų įsiskolinimą ir AB „Utenos trikotažas“ atsikračiusi 813,7 tūkst. eurų „kupros“, o taip pat bendrovės: statybų „Tetas“ (364 tūkst. eurų) ir prietaisų gamintoja „Ruptela“ (566 tūkst. eurų).

Ne viena įmonė savo įsipareigojimus „Sodrai“ gerokai sumažino. Tas pasakytina apie AB „Vilniaus paukštynas“ (47,7 proc., iki 494 tūkst. eurų), krovinių pervežimų UAB „Transporto vystymo grupė“ (33,8 proc., iki 306 tūkst. eurų), durpių gavybos AB „Rėkyvą“ (52,2 proc. iki 155 tūks. Eurų). Panaši situacija su atidėtomis skolomis, nes dauguma didžiųjų skolininkių visą ar dalį skolos „Sodrai“ yra atidėjusios.

Deja, tačiau tarp skolininkų turime ir dvi įmones, kurios 2021 m. pabaigė savo gyvavimą. Tai statybomis užsiėmusi UAB „Molesta“ (skola 336 tūkst. Eur) ir metalo konstrukcijas gaminusi bendrovė „Technoexport Storage LT“ (362 tūkst. eurų).

Dar trys įmonės – baldų prekybos UAB „Fitsout“ (skola 830 tūkst. eurų) ir pro transporto bendrovė „Avion Express“ (skola 733 tūkst. eurų), statybos įmonė „Kamesta“ (337 tūkst. Eurų) šiuo metu restruktūrizuojamos.

Skolos auginimo pirmūnės

Taip pat buvo ir tokių įmonių, kurių skola nuo 2021 m. vasario gerokai išaugo. Štai konstrukcijų montavimo paslaugomis užsiimančios UAB „Montuotojo“ skola dabar siekia 1,508 mln. eurų, kai buvo tik 391 tūkst. eurų. 183,1 proc., iki 1,6 mln. Eur, ūgtelėjo ir restoranų tinklą valdančios UAB „Amber Food“ įsipareigojimai „Sodrai“. Trečią vietą pagal skolos pūtimąsi užėmė bendrovė „Litcargus“, užsiimanti antžeminiu oro transporto aptarnavimu, – jos skola šoktelėjo 167,5 proc., iki 840 tūkst.

Įsiskolinimą augino ir rekordo savininkė „FL Technics“. Jos skola per metus išsipūtė beveik 99 proc., ir pasiekė viršijo 5 mln. eurų. Tiesa, panašiai išaugo ir šioms įmonėms atidėtų skolų suma.

Pastebėtina, kad nemažai čia vardijamų įmonių priklauso labiausiai nuo pandemijos nukentėjusiems ūkio sektoriams. Tiesa, kaip pamatysite toliau, jos minimos ne visuomet neigiamame kontekste.

Su girnapuse ant kojos

Natūralu, kad slegiančios skolos, nors daugumai įmonių ir atidėtos, neprideda įmonėms sveikatos ir trukdo normaliai veikti.

Tai pastebima ir analizuojant personalo pokyčius. Iš penkiasdešimtuko per metus nuo 2021 m. pradžios ir iki 2022 m. pradžios personalą sumažino 21 skolininkas. Bankrutavusios įmonės pasiliko išvis be jo, o dvi įmonėse dirbančiųjų sumažėjo daugiau nei per pusę ( vandentiekio, šildymo ir kondicionavimo sistemų įrengimo bendrovėje „Axis Tech“ – nuo 111 iki 52, „Kamesta“ – nuo 102 iki 48. Tačiau personalą didino daugiau skolininkių – net 29.

Labiausiai išsiplėtė oro transporto bendrovė „Getjet Airlines“ (nuo 41 iki 70), jei vertinsime santykiniais skaičiais, o jei absoliučiais – transporto UAB „Transorloja“ (nuo 1047 iki 1273).

Nors kone pusė „Sodros“ skolininkių mažino personalą, tačiau greičiausiai dėl įtemptos situacijos darbo rinkoje mažinti jam atlyginimų drįso labai nedaugelis.

„Creditreform Lietuva“ ekspertai palygino vidutines algas, kurias skolininkės mokėjo savo darbuotojams 2021 m. pradžioje ir pabaigoje. Paaiškėjo, kad vidutinis atlygis už darbą išaugo 41 įmonėje, turinčioje didelių skolų „Sodrai“, ir tik 9 įmonės darbo atlygį savo darbuotojams apkarpė.

Tiesa, ne vienoje iš jų tasai sumažėjimas buvo itin nežymus, pvz. 1,4, 3,8 ar 4 proc., o štai algas stipriai pakėlusių net tarp TOP50 dalyvių. Labiausiai, net 134,5 proc. stiebėsi atlyginimai nuo skolų „Sodrai“ jau išsivadavusioje „Aprangoje“ (iki 2473,84 EUR), 83,9 proc. – „Olympic Casino Group Baltija“ (iki 1636,19 EUR), 72,4 proc. – „Čili pica“ (iki 1081,07 EUR), 51 proc. – „Depo Diy LT“ (iki 1321,2 EUR).

Iš viso į didžiausių „Sodros“ skolininkų TOP50 pateko 22 gamybinės, 19 teikiančios paslaugas ir 9 prekybos Lietuvos įmonės. Bendra visų TOP50 dalyvių skola „Sodrai“ šių metų vasario pradžioje sudarė 35,8 mln. eurų, atidėta skola – 34,4 mln. eurų, bendras šiose įmonėse dirbančių asmenų skaičius 2021 m. pradžioje siekė 23 585.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)