Portalo DELFI užsakymu atlikta visuomenės nuomones ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ apklausa rodo, kad Lietuvoje daliai gyventojų atostogos ne namuose lieka tik svajone.

Paklausti, ar šią vasarą žada atostogauti, teigiamai atsakė 43 proc. respondentų. Dar nežino – daugiau nei kas penktas (22 proc.). Atostogų vasarą neplanuoja 18,6 proc., o 15,9 proc. - atostogos neaktualu, nes jie ir taip nedirba.

Kaip pastebi „Spinter tyrimai“, dažniau vasarą planuojančios atostogas prisipažino moterys iki 36 metų, turintys aukštesnį išsilavinimą, didesnes pajamas gaunantys, didmiesčių gyventojai. Vyrai dažniau nurodė dėl atostogų dar neapsisprendę.

Primename, kad apklausa buvo atlikta šių metų gegužės 19-26 d.

Paklausus Lietuvos gyventojų bendrai, ar jie finansiškai sau gali leisti per atostogas išvažiuoti iš namų, net trečdalis (33,6 proc.) gyventojų teigė, kad išvykti kur nors atostogoms neturi pakankamai lėšų.

Kokias tik nori atostogas sau gali leisti vos 6,1 proc. respondentų. Beveik trečdalis gyventojų (32,6 proc.) teigia, kad gali sau leisti atostogoms kažkur išvykti, tačiau turi iš anksto apskaičiuoti ir sekti biudžetą. Dar 27,7 proc. prisipažino, kad išvykti gali, bet turi tam labai taupyti.

„Spinter tyrimai“ pabrėžia, kad tokias atostogas, kokias nori, dažniau sau leisti gali vyrai, aukštesnio išsilavinimo, didžiausių pajamų, didmiesčių gyventojai. Didžiausia dalis tokių žmonių buvo 36-45 m. Moterys, didmiesčių gyventojai bei aukštesnių pajamų atstovai taip pat dažniau nurodė galintys sau leisti norimas atostogas, tačiau vis dėlto turi planuoti biudžetą.

Siūlo nesiskolinti atostogoms

„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovė Odeta Bložienė teigė, kad nors apklausoje atsiskleidė didelė dalis gyventojų, kurie finansiškai negali sau leisti atostogų, vis dėlto labai norintiems atostogų ne namuose tiesiog reikėtų išmokti geriau planuoti savo finansus.

„Tie, kurie moka planuoti ir ieško gerų pasiūlymų, tikrai gali rasti atostogų variantų už prieinamą kainą. Tie, kurie naudojasi internetu ir domisi, turi pasirinkimą“, - įsitikinusi pašnekovė.

O. Bložienė siūlo gyventojams, kurie tikrai neturi daug perteklinių pinigų, pabandyti būti išradingesniems, atostogas planuoti iš anksto.

„Ir tikrai net už nedaug galima suplanuoti atostogas ir Lietuvoje. Tai gali būti pajūris, ežerai, turistiniai objektai. Manau, kad dažniausia klaida – galvoti, kad atostogos – tai tik finansai, o nepasitelkiama savo fantazija“, - komentavo banko atstovė.

Odeta Bloženė
Kaip vieną iš klaidų „Swedbank“ atstovė paminėjo atostogų planavimą paskutinę minutę.

O. Bložienė įsitikinusi, kad jei gyventojai planuotų iš anksto, didesnė dalis jų galėtų sau leisti atostogas ne namuose.

Pasiteiravus, kiek išleisti atostogoms būtų protinga, pašnekovė paminėjo išlaidas, siekiančias iki vieno darbo užmokesčio ar mėnesio namų ūkio pajamų, tačiau kartu įspėjo ir dėl galimų rizikų.

„Negalima pamiršti, kad atostogų metu yra ir kitų išlaidų. Lietuviai apklausose sako, kad atostogoms išleidžia visą mėnesio atlyginimą, tačiau būtų protinga atostogoms išleisti iš anksto sukauptus, o ne einamojo mėnesio pinigus“, - patarė pašnekovė.

O. Bložienė gana gerai siūlo apmąstyti ir planus atostogauti iš skolintų pinigų.

„Reikia labai gerai įvertinti savo galimybes grąžinti skolą. Atostogos praeina, pinigai išleisti, o mokėti reikia galbūt dar keletą metų. Be to, norėčiau, kad pasuktume šiek tiek laikrodį kitaip ir kad pradėtume taupyti atostogoms prieš metus, o ne mokėtume metus po atostogų. Mokėjimas už atostogas po pačių atostogų yra emociškai sunkesnis, o taupymas atostogoms prieš jas daugiau nukreiptas į optimizmą ir tikslo siekimą“, - įžvelgė pašnekovė.

DELFI užsakymu „Spinter tyrimai“ apklausoje pasiteirauta, kur gyventojai žada atostogauti šią vasarą. Atostogoms Lietuvos pajūrį sakė pasirinkę 28,6 proc. gyventojų.

Prie Lietuvos upių, ežerų atostogaus 23,6 proc., užsienyje – 15,5 proc.aplaustųjų. Nors pirmuoju klausimu negalintys sau leisti išvykti atostogų pasisakė daugiau kaip 33 proc. respondentų, namuose atostogas planuoja praleisti 22,3 proc. žmonių. Neatostogausiantys apskritai teigė 20,1 proc.

Apklausos duomenys rodo, kad atostogos Lietuvos pajūryje populiaresnės tarp moterų, tuo metu vyrai labiau renkasi atostogas prie lietuviškų upių ar ežerų. Baltijos jūra labiausiai privilios 18-25 m. ir 46-55 m. amžiaus poilsiautojus, rajonų centrų, vidutinių ir aukštesnių pajamų atstovus.

Atostogas užsienyje dažniau planuoja aukštesnių pajamų, didmiesčių gyventojai, 25-45 m. amžiaus.

Į klausimą, kokią sumą pinigų per atostogas planuoja gyventojai išleisti, daugiausia atsakė, kad 101-200 eurų vienam asmeniui. Daugiau nei 400 eurų (vienam asmeniui) atostogoms žada išleisti 6,2 proc., vos iki 50 eurų - 12,4 proc., 51-100 eurų – 16 proc.

Mažiausiai (iki 100 eurų) atostogoms skirs rajonų centrų ir kaimų gyventojai, vidutinio išsimokslinimo, 46 proc. ir vyresni tyrimo dalyviai.

Atostogauti galėtų, bet kiti prioritetai

Tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ vadovas Ignas Zokas, paprašytas apibendrinti apklausos rezultatus, teigė, kad iš tiesų atostogas ne namuose galėtų leisti didesnė dalis gyventojų nei atsispindi apklausoje.

„Tai, kad trečdalis gyventojų, paklausti, ar finansiškai gali sau leisti atostogas ne namuose, atsakė neigiamai atrodo nemažas skaičius, tačiau nepamirškime, kad nesame turtinga šalis ir žmonių pajamos nėra labai didelės ir čia atsiranda prioritetų klausimas“, - pastebėjo pašnekovas.

I. Zokas skaičiavo, kad turėdama tokias pačias pajamas viena šeima gali sau leisti atostogas ne namuose, kita – ne. Skirtumas tik tas, kad dėmesys skiriamas ne tiems patiems prioritetams.

„Vieniems keliauti yra svarbu ir jie randa tam pinigėlių, o kitose šeimose tokie patys pinigai nukeliauja kitiems dalykams. Keliavimas nėra pirmo poreikio prekė. Vieni važiuoja atostogų, kitiems galbūt svarbiau gerai atšvęsti jubiliejų arba taupyti naujam automobiliui, namo remontui“, - įžvelgė „Spinter tyrimų“ vadovas.

Ignas Zokas
Atostogos užsienyje, I. Zoko nuomone, taip nėra prabangos dalykas, nes gerai įvaldę pigių skrydžių bendrovių pasiūlymus, gyventojai gali susiorganizuoti pakankamai pigias keliones.

„Kitas populiarus variantas – kelionių agentūrų siūlomi atostogų paketai, kurie tikriausiai rūpinantis iš anksto yra įkandami ir vidutinių pajamų gyventojams, jei atostogoms yra teikiamas prioritetas“, - pridėjo pašnekovas.

Atostogauti nuosavu automobiliu vyksta apie pusė (52,6 proc.) Lietuvos gyventojų. Atostogauti skrenda – 16,1 proc., viešuoju transportu vyksta dešimtadalis (10,3 proc.), traukiniu – vos 1,1 proc. Transporto priemones nuomojasi dar mažiau respondentų – 0,7 proc.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai", naujienų portalo DELFI užsakymu, atliko visuomenės nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausta 1009 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1%.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (462)