Tai – vienas, nuo seno žinomas, Biržų miesto aludaris, kuris, kaip įtariama, sukūrė „mokestinę“ sukčiavimo schemą ir, panaudojant konspiracinius metodus, įvairiems juridiniams vienetams „dvigubos“ buhalterinės apskaitos principu realizuodavo produkciją, klastojo apskaitos dokumentus bei apgaulingai tvarkė buhalterinę apskaitą.

Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, bendradarbiaudami su Valstybine mokesčių inspekcija, neviešo tyrimo metu surinko pakankamai duomenų, jog minėtas aludaris slėpė tikrąjį bendrovės turtą, pajamas, išlaidas, pelną ir vengė didelės vertės turtinės prievolės – valstybei privalomų sumokėti mokesčių.

Pirminiais duomenims, iš viso neapskaityto alaus parduota apie 300 tūkst. litrų.

Kriminalinė policija, kartu su kitomis teisėsaugos institucijomis, atliko policijos operaciją, kurios metu trijuose ūkio subjektų buveinėse, didmeninės prekybos sandėliuose, prekyvietėse, atsakingų asmenų gyvenamosiose vietose ir kitose patalpose vienu metu atliko 36 kratas.

Jų metu surasti reikšmingi tyrimui „juodosios buhalterijos“ bei suklastoti dokumentai, užrašai, laikmenos, kiti su tiriama neteisėta veikla susiję duomenys, taip pat ir galimai nusikalstamu būdu įgyti grynieji pinigai (apie 20 000 eurų ir 7 000 JAV dolerių).

Šiai policijos operacijai atlikti Lietuvos kriminalinės policijos biuras pasitelkė Panevėžio ir Vilniaus apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų pareigūnus, Valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojus, Generalinės prokuratūros ir Panevėžio apygardos prokurorus.

Bendrai operacijoje dalyvavo virš 60 policijos ir mokesčių administratoriaus pareigūnų.

Pranešimai apie įtarimą įteikti 9 (devyniems) asmenims. Dar keli asmenys apklausti specialaus liudytojo statusu.

Vienam sulaikytam įtariamajam teismas skyrė kardomąją priemonę – suėmimą dešimčiai dienų.

Siekiant atlyginti žalą valstybei, galimam civilinio ieškinio, turto konfiskavimo užtikrinimui, įtariamiesiems apribota jų nuosavybės teisė į turtą, kurio bendra vertė yra didesnė nei 250 000 eurų ir jie turės pasiaiškinti dėl piniginių lėšų, už kurias buvo įgyta dalis turto, kilmės. Įtariamųjų ratas gali plėstis.

Nesąžiningais komerciniais ryšiais siejami asmenys įtariami padarę nusikaltimus, numatytus LR Baudžiamojo kodekso 182 str. 2 d. „Sukčiavimas", 222 str.

Kas gamina biržietišką alų

Biržuose ilgai veikia du labiau žinomi alaus gamintojai – „Biržų alus“ ir „Rinkuškių alaus darykla“. Pastarosios darbuotoja DELFI patikino, kad šiai bendrovei ir darbuotojams jokie įtarimai nėra pareikšti.

Neoficialiomis žiniomis, įtarimai galėjo būti pateikti būtent „Biržų alui“. Tačiau bendrovės atstovai nei patvirtino, nei paneigė šio fakto.

Neprisistačiusi „Biržų alaus“ darbuotoja DELFI telefonu sakė, kad su žurnalistais bendrauja tik įmonės direktorius, tačiau „šiuo metu nėra galimybės“ su juos susisiekti.

Į klausimą, ar tiesa, kad pareigūnai įtaria įmonę sukčiaujant, prieš padėdama ragelį atsakė taip: „Nieko aš negaliu kalbėti ir nekalbėsiu. Atsiprašau“.

Lietuvos aludarių gildijos prezidentas Saulius Galadauskas teigė nežinantis, ar pareigūnai įtarimus pateikė „Biržų alui“.

„Nesu tikras, ar tai „Biržų alus“, bet džiaugiamės, kad valstybės institucijos ėmėsi akcizų ir kitų mokesčių grobstytojų, nes esame gavę nemažai nusiskundimų iš sąžiningų aludarių dėl nelygių konkurencijos sąlygų. Savo ruožtu gildija prieš kelis metus yra apie tai kalbėjusi su tuometine VMI vadovybe“, – komentavo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)