Grupę Lietuvoje sudaro įmonės „Dojus“, „Dojus agro“, „Dojus invest“ ir „Dojus rental“. Baltarusijoje įmonės pavadinimas yra „Dojus Belagrobaltic“, o Rusijoje – „Dojus Kaliningrad“. Grupė taip pat valdo įmonę „Dojus Latvija“.

Daugiau nei 100 mln. eurų apyvartą generuojančio verslo įkūrėjas – 65 metų amžiaus Pranas Dailidė. Šiuo metu jis toliau dirba „Dojus“ valdyboje, o įmonės generaliniu direktoriumi nuo 2014 metų yra jo sūnus Donatas Dailidė (36).

Grupėje taip pat dirba ir P. Dailidės dukra Justina Dailidaitė-Vildžiūnienė (32), užimanti rinkodaros vadovės pareigas.

Dailidžių šeimoje „Dojaus“ akcijų paketas paskirstytas taip: Pranas (59 proc.), Donatas (21 proc.), Justina (20 proc.). 2019 metais tyrimas „Lietuvos turtingiausieji“ jų turtą įvertino atitinkamai 24 mln., 9 mln. ir 8 mln. eurų.

DOJUS įmonių grupės generalinis direktorius Donatas Dailidė

Įkurta 1992 metais

P. Dailidė šį verslą pradėjo Lietuvos nepriklausomybės pradžioje. 1992 metais įkurta „C.Olsen Baltic“ tokiu pavadinimu veikė iki 2007 metų. Tuomet aiškinta, kad ankstesnis pavadinimas reiškė norvegiško kapitalo dalyvavimą įmonės valdyme, o taip pat atspindėjo įmonės veiklos sritį – prekybą pieno produktais ir pieno perdirbimo įrengimais.

„Nuo 1997 metų įmonė yra 100 proc. lietuviška, o per pastaruosius 10 metų įsitvirtino prekybos žemės ūkio technika ir padargais srityje, todėl pavadinimas ir logotipas neteko savo pirminės ir tiesioginės prasmės“, – rašoma tada platintame pranešime.

Būtent 1997 metais „Dojus“ tapo didžiausio pasaulyje žemės ūkio mašinų gamintojo kompanijos „Deere & Company“ atstovu Lietuvoje. Netrukus atstovaujamų gamintojų gretas papildė garsi Prancūzų kompanija „Kuhn“.

Šiandien įmonė yra dar ir „Koeckerling“, „Claydon“, „Western Fabrication“, „Vervaet“, „Kemper“, BMF, „Pezzolato“, „Michelin“, „Starmaxx“, „Polybale“, „Komatsu“, „Nisula“ ir „Kramer“ atstovas.

Pirmasis „Dojaus“ žingsnis į užsienį įvyko 1999 metais, kuomet pradėtas vystyti verslas Baltarusijoje.

„Dvejus pirmuosius veiklos metus, esant nedideliam parduotų mašinų skaičiui, servisas bei atsarginių dalių tiekimas buvo vykdomas iš Lietuvos. Padidėjus parduotų mašinų parkui, serviso bei atsarginių dalių veiklai plėtoti Baltarusijoje 2002 metais įkurta bendra įmonė „Belagrobaltic“. 2006 metų žiemą įmonė perimta visiškai „Dojaus“ nuosavybėn“, – rašoma tinklapyje.

Verslas Rusijoje pradėtas 2002 metais. „O 2004 metais įkurta dukterinė įmonė „Dojus Kaliningrad", kuri atlieka srityje parduotos technikos aptarnavimą, remontą bei tiekia atsargines dalis“, – nurodo įmonė.

Į Latviją „Dojus“ įžengė 2010 metais, ten taip pat tapo oficialiu „Deere & Company“ atstovu.

Tinklapyje dojus.lt siūlomos tiksliosios žemdirbystės paslaugos, žemės ūkio, miško ir specialioji technika, taip pat – naudota technika, nuoma, atsarginės dalys ir servisas.

Anksčiau skelbta, kad „Dojaus“ įmonių grupėje iš viso dirba daugiau nei 350 darbuotojų, o jos klientai yra aptarnaujami 22-uose prekybos ir aptarnavimo centruose keturiose šalyse.

Įspūdingas atlyginimas

Naujausia – 2020 metų – konsoliduota finansinė ataskaita rodo, kad įmonių grupė gavo 113 mln. eurų pardavimo pajamų ir uždirbo 3,6 mln. eurų grynojo pelno. Lietuvoje daugiausiai pajamų gauta ir „Dojus agro“.

Ši bendrovė turi ir daugiausiai darbuotojų. „Sodros“ duomenimis, gegužės 16 dieną joje dirbo 61 darbuotojas, kuriems kovą mokėtų atlyginimų vidurkis siekė net 13224,01 euro (apie 8 tūkst. eurų „į rankas“).

Visgi, greičiausiai tai lėmė vadovams išmokėtos premijos, nes ketvirtadalio mažiausiai uždirbančiųjų darbuotojų atlyginimų vidurkis kovą siekė 2447,93 euro, o ketvirtadalio uždirbančiųjų daugiausiai – 13285,35 euro.

Vasarį atlyginimų vidurkis „Dojus agro“ taip pat buvo kur kas mažesnis, siekė 2850,60 euro.

Parduodamos įmonės

„Dojus Belagrobaltic“ tinklapyje galima rasti informacijos apie šešias įmonės atstovybes Baltarusijoje – Bresto, Vitebsko, Gomelio, Gardino, Minsko ir Mogiliovo srityse.

Lietuviškame tinklapyje nurodoma, kad Baltarusijoje iš viso dirba 32 kvalifikuoti specialistai, kurie užtikrina parduotos technikos aptarnavimą, remontą ir atsarginių dalių tiekimą. Kiekvieną dieną į klientų ūkius Baltarusijoje gali išvažiuoti 11 serviso automobilių.

2018 metais paskelbtoje „Mano ūkis“ publikacijoje rašoma, kad „Belagrobaltic“ dirbo 40 žmonių.

Pats P. Dailidė 2021 metais „Delfi“ yra sakęs, kad Baltarusijos rinkoje jam padėjo tai, kad nelindo į politiką.

„Yra verslas ir turi daryti savo darbą. Be to, mes viską darome labai skaidriai. Nei Lietuvoje, nei kitose rinkose mes niekada nemokėjome vokeliuose. Nuo senų laikų“, – sakė jis.

Pranas Dailidė

P. Dailidė dar prisiminė, kad kai kilo 2008 metų krizė galvojo, jog reikės užsidaryti, nes Baltarusijoje kilo didelių sunkumų.

„Tada žmonės patys rado sprendimus. Atiduodami techniką ar detales jie išmoko mainais paimti bulvių ar grūdų ir juos pelningai parduoti. Tuomet jie itin motyvuotai dirbo“, – prisiminė jis.

Kaliningrade, remiantis informacija dojus.lt, dirba 10 kvalifikuotų specialistų, serviso tarnybą sudaro 6 pilnai paruošti ir sukomplektuoti serviso automobiliai.

„Dojus Kaliningrad“ tinklapyje nurodoma, kad Černiachovske įsikūrusi įmonė prekiauja žemės ūkio technika, siūlo serviso paslaugas. Taip pat turi filialą Kaliningrade.

Palaiko Ukrainą

Kaip nurodoma „Delfi“ pateiktame komentare, „Dojus“ įmonių grupė nuo karo Ukrainoje pradžios reiškia palaikymą šiai šaliai ir nukentėjusiems jos žmonėms.

„Aktyviai prisidedame tiek prie paramą Ukrainos pabėgėliams vykdančių organizacijų, tiek ir patys vykdome paramos iniciatyvas, kartu ragindami tą daryti ir mūsų darbuotojus, sektoriuje dirbančius asmenis ir įstaigas“, – rašoma jame

Taip pat nurodoma, kad „Dojus“ yra tarptautinė įmonių grupė, ne vieną dešimtmetį dirbanti ir kaimyninėse valstybėse: Latvijoje, Baltarusijoje ir Kaliningrado srityje.

„Įvykus pasauliniams pokyčiams ir prasidėjus karo veiksmams Ukrainoje vasario pabaigoje, iš karto buvo ir iki šiol yra sustabdytas produktų tiekimas iš Lietuvos į mūsų dukterines įmones „Dojus Belagrobaltic“ Baltarusijoje ir „Dojus Kaliningrad“ Kaliningrado srityje, kur esame oficialus kompanijos „Deere & Company“ atstovas.

Įvertinus situaciją buvo priimtas sprendimas veiklos šiose šalyse nebetęsti. Šiuo metu yra vedamos derybos su keliais potencialiais įmonių Baltarusijoje ir Kaliningrade pirkėjais“, – atsakė grupės atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)