Jekaterina Rojaka trečiadienį pranešė, kad „Invegos“ administruojamų lėšų dalijimas nuo plano atsilieka nedaug.

„Kalbant apie bendrą padėtį, šiuo metu „Invegos“ administruojamų COVID-19 lėšų panaudojimas siekia 6 proc., tai nebuvo planas iš esmės visas lėšas išdalinti per balandį ar gegužę. Šiuo metu mes pagal planą išdalinimo mėnesiui atsiliekame labai nedaug“, – Seimo Ekonomikos komiteto posėdyje kalbėjo J. Rojaka.

Tačiau viceministrė pripažino, kad portfelinių garantijų priemonė kol kas juda lėčiau, nes tai priklauso ir nuo finansų tarpininkų grafiko, bet tikimasi, kad priemonė paspartės antrąjį pusmetį.

„Mes iš esmės tikėjomės, kad portfelinių garantijų paskolų priemonė išjudės greičiau, bet finansų tarpininkai pateikė savo grafikus ir pagal tą grafiką mes matome, kaip judės portfelinės garantijos“, – sakė J. Rojaka.

„Tam tikra dalis yra numatyta gegužės mėnesį, birželį, bet iš esmės paspartėjimas yra antrą pusmetį“, – pridūrė viceministrė.

Jos teigimu, šias garantijas norintys dalinti finansų tarpininkai jau baigia pasirašyti sutartis, tikimasi, kad gegužę jų bus išdalinta už 5-6 mln. eurų.

Pasak J. Rojakos, aktyviausiai teikiamos paskolos labiausiai nukentėjusioms įmonėms – per praėjusią savaitę jų suma išaugo 10 mln. iki 25 mln. eurų, o tai sudaro pusę priemonei skirtos sumos, bet to, ją numatoma didinti.

Tuo metu sparčiausiai įgyvendinama Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) administruojama priemonė, skirta pagelbėti itin smulkioms – iki devynių darbuotojų turinčioms – įmonėms.

Iki antradienio šioms įmonėms buvo išmokėta 36,7 mln. eurų, pasak J. Rojakos, trečiadienį ši suma turėtų pasipildyti dar 4,5 mln. eurų.

J. Rojaka prognozavo, kad šioms subsidijoms iš viso bus išmokėta 70-72 mln. eurų, o numatyta suma – 100 mln. eurų. Pasak jos, teikti paraiškas jau pakviesta 32 tūkst. įmonių.

„Invega“ koronaviruso krizės metu administruoja daugiau nei 1,3 mlrd. eurų pagalbos verslui lėšų.

Didžiausia priemonė – portfelinės garantijos už verslo paskolas ir lizingo sandorius – tam numatyta 425 mln. eurų. Tuo metu lengvatinėms paskoloms numatyta 50 mln. eurų, palūkanų kompensavimui – 23,5 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)