Lietuvos prekybos, pramonės ir amatų rūmų asociacijos laikinasis prezidentas Sigitas Gailiūnas Trišalės tarybos posėdyje pirmadienį tvirtino, kad darbdaviai sutiks su MMA didinimu iki 420 eurų tik tuo atveju, jei tokio dydžio bus ir NPD.

„Darbdaviai siūlo vieną iš geriausių sprendimų, įvertinant situaciją Lietuvos regionuose, įvertinant, kad tikslas yra pakelti pajamas mažiausiai uždirbantiems. Darbdaviai siūlo minimalią algą didinti iki 420 eurų su sąlyga, jeigu NPD bus padidintas iki tiek pat ir tai bus daroma kasmet“, – tarybos posėdyje kalbėjo S. Gailiūnas.

Tačiau finansų viceministrė Miglė Tuskienė pabrėžė, jog toks sprendimas papildomai valstybės biudžetui kainuotų 0,5 mlrd. eurų.

„Ką kalbate apie MMA ir NPD suvienodinimą, tai reikėtų kalbėti apie 2019 metus. (...) Valstybės biudžetui našta būtų, jau prie patiriamų 300 mln. eurų (dėl jau numatyto NPD didinimo – BNS), dar pusė milijardų eurų“, – kalbėjo M. Tuskienė.

Miglė Tuskienė
„NPD prilyginimas MMA, viešųjų finansų aspektu, nėra labai realus“, – pridūrė ji.

Viceministrė žurnalistams sakė, jog nuo kitų metų prilyginti NPD prie MMA būtų labai sudėtinga, nes dėl priimtos mokesčių reformos keisis abejų rodiklių dydžiai.

„Kaip tik įvyko mokesčių reforma, kurios pasekoje keičiasi patys baziniai dydžiai. Tarkime, kad šiandien kalbame apie 420 eurų minimalią mėnesinę algą, nuo kitų metų, perskaičiavus pagal naują sistemą ji viršytų 500 eurų“, – teigė M. Tuskienė.

Anot jos, Vyriausybė yra numačiusi planą, kaip NPD sulyginti su MMA. NPD dydis po reformos įsigaliojimo turėtų būti 300 eurų.

„Vyriausybė yra numačiusi didinti neapmokestinamąjį pajamų dydį. 2019 metams būtų 300 eurų ir pamečiui būtų didinama, kas 100 eurų. Tai buvo paskaičiuota, vertinant visą mokestinę reformą“, – argumentavo viceministrė.

Lietuvos darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danukas Arlauskas sakė, jog turi kitokius skaičiavimus nei Finansų ministerija, todėl norėtų su jais susipažinti išsamiau.

„Aš netikiu tuo, nes mano skaičiavimai yra kitokie“, – tvirtino D. Arlauskas.

Lietuvos pramonės profesinių sąjungų federacijos pirmininko pavaduotoja Dalia Jakutavičė teigė, jog profsąjungos pritaria idėjai NPD sulyginti su MMA.

Šiuo metu NPD siekia 380 eurų, o MMA – 400 eurų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)