„Tie žmonės ne tik ateityje gaus išmokas, tačiau jie jau ir dabar moka į sistemą, ir valstybei reikia mažiau mokėti pensijas, nes pensijų sistema veikia einamųjų išmokų principu, t. y. kuo daugiau dirbančiųjų bus, kuo daugiau įsitrauks į darbo rinką, tuo valstybė mažiau turės dotuoti pensijų sistemą. Pavyzdžiui, tokioje šalyje kaip Vokietija valstybė dotuoja net trečdalį „Sodros“ biudžeto, t. y. iš tikrųjų labai daug. Palyginus, kokia yra padėtis mūsų šalyje ir kokią mes turime emigraciją, šiandien dar galima sakyti, kad pas mus dar nėra taip tragiška“, – teigė viceministras.

Pasak jo, šiandien keturi darbingo amžiaus žmonės išlaiko vieną pensininką, tačiau šis santykis sparčiai blogėja.

„Pasižiūrėkime, (ateityje darbingo amžiaus žmonių. – red.) tris kartus sumažės, o prognozuojama, kad vyresnio amžiaus žmonių kokiais 2050 m. padvigubės ar netgi patrigubės“, – sakė A. Bitinas.

Šiuo metu pensijų sistema emigracijos kol kas itin smarkiai esą nejunta.

„Žmonės dar iki kokių 2025 m. eis į darbo rinką, nes šalyje buvo vadinamasis vaikų bumas iki nepriklausomybės ir gana geras gimstamumas. Mes dar juntame tas pasekmes, tačiau, ką mes darysime 2025 m. dėl tokios didelės emigracijos, yra labai sunkus klausimas“, – sakė A. Bitinas.

Audrius Bitinas
Pasak viceministro, gyventojai, norėdami užsitikrinti orią senatvę, neturėtų tikėtis, kad tam pakaks „Sodros“ mokamos pensijos. Jie esą ir patys turėtų prisiimti atsakomybę ir kaupti įvairiuose pensijų fonduose.

„Valstybė pagerėjus ekonominei padėčiai turėtų tai skatinti, kaip dabar, sakykim, ar gyvybės draudimas, ar panašūs produktai. Žmogus investuoja, dalyvauja ir gauna mokesčių lengvatą, tad tikrai apsimoka dalyvauti tose sistemose. Be abejo, reikia galvoti, kokiose, galbūt ne į rizikingiausius akcijų fondus, tačiau protingai investuojant, atsidedant tam tikrą dalį. Mūsų pensijų sistema yra kontinentinė. Taip, anglosaksų sistemose, yra žmonėms duodama tik ta pensija, kuri leidžia žmogui pragyventi, pramisti. Mūsų sistemoje mes planuojame 40–50 proc. buvusio atlyginimo. Tai tikrai nėra skurdo riba, ir tikrai ši pensija bus mokama, nes „Sodra“ negali bankrutuoti ir ji tikrai nebankrutuos, nebent valstybė bankrutuotų, bet to turbūt tikrai neatsitiks. Kita dalis turėtų būti mokama iš privačių fondų“, – sakė A. Bitinas.