Elijus Čivilis pabrėžia, kad turizmo sektoriui galioja ir visos kitos jau teikiamos valstybės paramos priemonės, o šis paketas yra labai specifinis.

„Reikia nepamiršti, kad absoliučiai visos kitos horizontalios priemonės galioja ir turizmo kompanijoms. Jeigu tai yra mikro įmonė, tai ji jau gavo išmoką, arba gaus šią savaitę, jeigu jie kreipėsi dėl palūkanų įsipareigojimų, tai jos irgi bus suteiktos. Turizmo paketas yra kažkas labai labai specifiško, ko neatliepia kitos priemonės šitam sektoriui“, – BNS sakė viceministras.

Vyriausybė ruošia konkretų pagalbos turizmo įmonėms paketą ir šią savaitę turėtų apsispręsti dėl pinigų skyrimo konkrečioms priemonėms.

Anot E. Čivilio, sektorius gyvena dabartimi ir prašo pagalbos, tuo metu Vyriausybė siekia atkreipti dėmesį ir į priemones, skirtas šio verslo persiorientavimui.

„Aš matau, kad dabar yra šoko būsena ir niekas negalvoja, kaip bus rytoj. Visi gyvena praeitimi ir visi sako, kad jūs man kompensuokite čia ir dabar patirtus nuostolius“, – BNS sakė E. Čivilis.

„Manau, kad transformacija taip greitai neįsibėgės, bet mes atskirai imsimės komunikacijos, kad įmonės pasinaudotų tuo periodu, kai nėra turistų, kai yra personalas, kurį galima apmokyti, galima įdarbinti skaitmeninimo klausimais ir taip toliau“, – sakė jis.

Papildomos paramos paketas bus trijų dalių – likvidumo užtikrinimą, paklausos skatinimo ir sektoriaus transformavimo. Įmonės galės gauti paskolas grąžinti pinigus už keliones, kompensacijas už turistų pargabenimą karantino metu ir licencijų garantijas.

Paklausos skatinimas apima 200 eurų atostogų kuponus medikams, rinkodaros, e. verslo modelio skatinimą, turizmo inovacijas bei kompetencijų kėlimą ir darbuotojų perkvalifikavimą.

Pagal Vyriausybės planą, likvidumo priemonėms planuojama skirti 31 mln. eurų, marketingui – 2 mln., medikams – 10 mln., turizmo inovacijoms – 1 mln. ir po pusę milijono eurų – e. verslams ir kompetencijoms.

E. Čivilis pažymi, kad šios sumos yra preliminarios ir gali keistis, priklausomai nuo atskirų priemonių paklausos.

„Nenoriu dabar nuspręsti, nematydamas, koks bus poreikis. Jei pamatysime, kad kompetencijos visiškai nedomina ir žmonės nenori tuo naudotis, tai mes tada (pinigus – BNS) permesime į kitą priemonę“, – teigė jis.

Anot viceministro, likvidumo priemones ketinama teikti per „Invegą“, o kitas – per turizmo skatinimo agentūrą „Keliauk Lietuvoje“.

„Bandysime eiti pramintais keliais – kas liečia likvidumą, tai „Invega“ yra gerokai pasistūmėjusi ir ten yra atidirbti procesai, tai čia eisime per „Invegą“, – sakė E. Čivilis.

„Kas liečia skatinimą, marketingo kampanijas, daktarų kuponus galvojame paleisti per „Keliauk Lietuvoje“, bet yra papildoma sąlyga – tam reikia keisti valstybės biudžeto sandaros įstatymą, kad leistų pavaldžioms viešosioms įstaigoms atlikti pavestas funkcijas, nes dabar jie neturi tokios funkcijos“, – teigė jis.

Turizmo verslo asociacijos atstovai anksčiau teigė, kad paketas atitinka jos lūkesčius, tačiau kėlė klausimus, ar pavyks efektyviai perorientuoti verslą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)