Stoja į eiles

Ketvirtadienio vakarą vilniečiai užplūdo šiandien pirmąją dieną atsidariusias kavines. Vilniaus centre kone visi staliukai buvo užimti, o lankytojai, kad galėtų prisėsti, kai kur net rikiavosi į eilę.

Lietuvos barų ir kavinių asociacijos prezidentas Raimondas Pranka kalbintas ketvirtadienio pavakarę sakė, kad kavinėse prisėdusių žmonių mieste išties nemažai.

„Žmonių tikrai nemažai. Žmonės sėdi ir džiaugiasi. Pats praėjau“, – sakė jis ir pridūrė, kad vakarui buvo rezervuotos beveik visos kavinės ir barai.

„Panaši situacija ir savaitgaliui. Žmonės pasiilgę pasėdėti.

Jeigu oras šventės negadins, manau, žmonių bus ir šeštadienį bei sekmadienį“, – svarstė jis.

R. Pranka tikino, kad bendrai pirmąją darbo dieną su jokiais didesniais sunkumais susidurta nebuvo.

„Mokame klientams viską paaiškinti ir laikytis šių, pasakysiu, kvailų nurodymų, kaip dirbti.

Taip sakau dėl 2 metrų atstumų tarp stalelių. Jeigu vaikštant mieste susikabinus gali būti be kaukės, tai čia turi sėdėti kas du metrus. O norėdamas prisėsti prie stalelio, tą metrą iki jo, turi ateiti su kauke, nors pro šalį eidamas žmogus už to metro jau bus be kaukės“, – piktinosi jis.

Vilniaus naktinio aljanso (VNA) pirmininkas Markas Adamas Haroldas tikino, kad didžiausias efektas žmonių skaičiui kavinėse šiuo metu yra ne apribojimai, tačiau vėsus oras.

„Žmonės žiūri orus ir ar ateiti sprendžia paskutinę minutę“, – sakė jis.

Paprašytas patikslinti, ar jam teko girdėti apie vienokius ar kitokius šiandien jau taikomus vietų prie stalelio rezervavimo mokesčius, jis aiškino apie tokius kol kas negirdėjęs.

„Gali būti tokių variantų. Tai – eksperimentas ir paskutinės minutės sprendimas. Visi improvizuoja.

Jei kitą savaitę bus aišku, kad yra didžiulė paklausa, tada žmonės ir imsis apmokestinti rezervacijas. Jei ne, tai ne. Tokius dalykus verslininkai daro dinamiškai, jie mato situaciją ir viskas vyksta eigoje“, – teigė jis.
Raimondas Pranka

Pirmoji diena – nelengva

Palangos kavinių atstovai sakė taip pat džiugiai sutinkantys galimybę po kelių mėnesių sugrįžti į darbus, tačiau BNS tikino besiviliantys, kad netrukus lietingą orą pakeis saulė.

„Jaučiamės labai gerai, po pusės metų sugrįžome. Truputį oras nuvylė, bet tikimės, kad žmonių tai neišbaidys, nes esame po skėčiais, ir tikimės sulaukti savo klientų, kurie užsuktų kavos, arbatos, pyragaičio“, – BNS sakė kavinės „De Cuba“ vadovė Vilija Viskontienė.

Pasak jos, sugrįžti nebuvo sudėtinga, nes dirbti karantino sąlygomis jau teko, žinomi reikalavimai dėl atstumų, apsaugos priemonių.

Viešbučio ir restorano „Senoji Hansa“ vadovė Brigita Bružaitė taip pat teigė, kad pirmoji atsidarymo diena nėra lengva, tačiau visi grįžo geromis nuotaikomis.

„Pirma atsidarymo diena yra sunki, nes atsidarome su atsinaujinusiu meniu, bet tai mums padės įsivažiuoti į vasaros srautą, nes bet kuriuo atveju vasarą tikimės labai daug žmonių. Manau, viskas bus gerai ir vasara turėtų būti stipri“, – BNS sakė B. Bružaitė.

Darbui – išlygos

„Delfi“ primena, kad Vyriausybės nutarimu, norintiems laiką leisti kavinėse ar baruose, reikės laikytis ir tam tikrų taisyklių.

Kaip aiškinama nutarime, prie staliuko, jeigu asmenys yra iš skirtingų namų ūkių, galės sėdėti ne daugiau nei du žmonės.

Restoranų bei barų darbo laikas – taip pat su išimtimis. Vyriausybės nutarimu, jie galės dirbti tik nuo 7 iki 21 valandos.

Taip pat, kaip teigiama, kavinės ir barai turės užtikrinti, kad lankytojai stovėdami eilėse laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo vienas nuo kito. Be to, aiškinama, kad į viešojo maitinimo įstaigą, tiek į uždaras, tiek į atviras erdves turės būti įleidžiami tik nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones dėvintys lankytojai.

Prie maitinimo įstaigos lankytojams gerai matomoje vietoje turės būti pateikta ir informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę.

Dar vienas svarbus dalykas – atstumas tarp stalelių lauke.

Nutarime sakoma, kad atstumas tarp stalų turės būti toks, kad prie skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 2 metrų atstumu.

„Jei tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 cm pločio ir 140 cm aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad prie skirtingų pertvaromis atskirtų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.

Taip pat turi būti užtikrinta, kad prie stalų sėdintys lankytojai nuo keleivių takų, keleivių įsodinimo vartų, pėsčiųjų takų, gyventojų praėjimų į kiemus ir (ar) laiptines būtų nutolę ne mažesniu kaip 1 metro atstumu“, – rašoma nutarime.

Be šių taisyklių, taip pat lankytojams negalės būti siūlomi apklotai, tiekiamas cukrus, druska, padažai ir kiti maisto produktai bendro naudojimo induose ar pakuotėse, jei juos įsideda patys lankytojai.

Lankytojams pasinaudojus meniu, jie turės būti dezinfekuojami po kiekvieno naudojimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (263)