Pasiteiravus laikinojo sveikatos apsaugos ministro A. Verygos, ar nekils problemų, kad žmonės automobilius paliks stovėti daugiabučių namų kiemuose, nes netilps aikštelėje, A. Veryga atsakė: „tikiuosi, kad nebus“.

Tiesa, jis pripažino, kad dėl šio reikalavimo įgyvendinimo mažoms parduotuvėms gali kilti problemų ir sprendimas dar gali keistis.

„Dėl mažų prekybos vietų iki šiol vyksta diskusija su prekybos įmonių asociacija. Gali būti net kažkokių korekcijų. Kadangi greitai atsirado ta priemonė, nors ji buvo aptariama, derinama su prekybos įmonių asociacija, bet gal visų rizikų neįsivertinome“, – žurnalistams Seime sakė jis.

Pakoreguotas sprendimas dėl mažų parduotuvių gali būti priimtas trečiadienį.

„Trečiadienį bus Vyriausybės posėdis, iki šiol vyksta. Gali būti teoriškai toks variantas kaip susietas plotas vienam lankytojui 15 ir 30 kv. metrų su dydžiu parduotuvės, tai gal ir aikštelių proporciją galima sieti su tuo. Bet kol nepasibaigusi diskusija, sunku pasakyti“, – teigė A. Veryga.

Jo nuomone, dideliems prekybos centrams problemų nekils.

„Techniniai sprendimai gali būti tiek sudėtingi, tiek paprasti. Yra kai kuriose aikštelėse, automatinai šlagbaumai, kurie nuskaito numerius. Matyt, galima suprogramuoti, kiek automobilių įleisti, kiek jų turi išvažiuoti.

Kitas sprendimas, galima tiesiog užtverti tą dalį aikštelės, tą proporciją, kuria negalima naudotis ir palikti vietas tik kur galima automobilį statytis. Ir trečias, kiek žinau vienas prekybos centras Vilniujefiziškai kuoliukus į kas antrą vietą buvo sustatęs ir ten negalima parkuoti. Tad tų sprendimų galima įvairiausių rasti“, – sakė jis.

Jis taip pat pridūrė, kad už reikalavimų įgyvendinimą atsakingi prekybininkai, o ne patys žmonės.

„Žmonės, bijau, kad nesilaikys, jei jiems pasakysime, kad statykite į kas penktą vietą. Atvažiavę į aikštelę sakys, kodėl aš turiu būti tas, kuris stato į kas penktą, o ne tas už manęs. Tokio aukšto sąmoningumo negalime tikėtis, prekybininkai arba savininkai, kurie valdo tas aikšteles, patys turi pasirūpinti, kad ten nebūtų galima statyti automobilių“, – teigė A. Veryga.

Vyriausybė pirmadienį nutarė, kad šalia parduotuvių, prekybos centrų, turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų esančiose automobilių aikštelėse bus leidžiama užimti ne daugiau kaip 20 proc. stovėjimo vietų, neskaičiuojant darbuotojams bei neįgaliesiems skirtų vietų.

„Tai turėtų taip pat suvaldyti srautus ir galbūt iš tikrųjų nebebus tų žmonių, kurie važiuoja tiesiog pasivaikščioti, pasižmonėti, pabendrauti prekybos centruose be reikalo“, – sprendimą pirmadienį paaiškino laikinasis premjeras Saulius Skvernelis.

Be to, prekybos centruose bus labiau ribojami klientų srautai, užtikrinant 15 kv. metrų prekybos plotą vienam žmogui mažesnėse parduotuvėse ir 30 kv. metrų plotą – didesniuose nei 10 tūkst. kv. metrų prekybos centruose.

Nuo trečiadienio tai pat rekomenduojama visose parduotuvėse, prekybos centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose bei paslaugų vietose nerengti akcijų, išpardavimų, nuolaidų valandų, kurios didina pirkėjų srautus, siūloma didinti dirbančių kasų skaičių, kad nebūtų eilėje daugiau kaip penki asmenys, nustatyti ilgesnį darbo laiką, parduotuvėse lankytis vienam šeimos asmeniui, rašė BNS.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (306)