Tačiau verslininkai labai atidžiai seka Rusijos aukštų pareigūnų pasisakymus, nes verslo santykiai Rusijoje dažnai grindžiami politiniais motyvais, trečiadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

"Mūsų partneriams Rusijoje politika nedaro įtakos, mat visų verslininkų tikslas vienas - dirbti pelningai. Patys verslininkai neturi sentimentų dėl politinės padėties, jie perka gaminius iš tos šalies, kuri gali pasiūlyti geriausią kainą ir kokybę", - sakė Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos prezidentė Jolanta Bastienė.

Jos teigimu, mėsos sektorius politinius įvykius pajunta per kontrolės sistemą - eksportui atsiranda daugiau dėmesio, siekiama nustatyti įvairius prekių pakavimo ar dokumentų tvarkymo pažeidimus.

"Visai neseniai Rusijos žemės ūkio ministras Aleksejus Gordejevas svarstė, ar dar ne laikas riboti jautienos eksportą iš Baltijos šalių. Po to pasisakymo buvo padidintas muitas sūriams. Todėl niekas nežino, kada bus pakeista ir šviežios jautienos eksporto tvarka", - teigė J.Bastienė.

"Rokiškio sūris" generalinis direktorius Antanas Trumpa sakė, kad Lietuvos pienininkai iš anksto žinojo apie muitų sūriams didinimą, o tokį sprendimą lėmė ekonominiai Rusijos interesai.

"Mums tai geriausia rinka. Be to, didėja Rusijos gyventojų perkamoji gali", - teigė A.Trumpa.

"YIT Kausta" generalinis direktorius bei Lietuvos statybininkų asociacijos viceprezidentas Antanas Butkus tvirtino, kad Rusijos ekonominės sankcijos galėtų atsiliepti tik valstybinius užsakymus turinčioms Lietuvos bendrovėms.

Politikos įtakos nejaučia ir Panevėžio statybos trestas, Rusijoje šiuo metu atliekantis maždaug 5 proc. savo užsakymų.

Lietuvos statybos bendrovių darbų apimtys Rusijoje gerokai sumažėjo dėl kitų priežasčių -darbo pakanka Lietuvoje, o dėl didelės konkurencijos nebeapsimoka veržtis į Rusijos rinką.

"Statybų versle tiesiog nėra tokių priemonių, kurioms nerastum alternatyvų. Jei negautume statybinių medžiagų - galime jų pasigaminti patys, jei neparduotų plieno - jo galima būtų įsigyti kitoje šalyje", - sakė nekilnojamojo turto plėtros bendrovės "Hanner" valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Šaldytuvų gamybos bendrovės "Snaigė", kuri turi gamyklą Kaliningrade, vadovas Mindaugas Šeštokas bei Kaliningrado srityje veikiančios mėsos perdirbimo bendrovės "Kaliningrado delikatesas" direktorius Audrius Kaladžinskas taip pat tvirtino, kad politiniai įvykiai jų įmonių veiklai kol kas neturi jokios įtakos.

Šalies vežėjų atstovai, nors dar prisimena, kai 2002-aisiais dėl Rusijos sankcijų pusmetį negalėjo važiuoti į Rytus, dabar sako, kad juos saugo Rusijos ir Lietuvos kelių transporto sutartis, leidimai, kurių turėtų užtekti iki spalio pabaigos, ir tai, kad Rusija pati nepajėgi įsivežti visų jai reikalingų krovinių.

"Tačiau baimė dėl netiesioginės politikos įtakos verslui visada išlieka", - pripažino vežėjų asociacijos "Linava" viceprezidentas Jonas Grybauskas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją