Žvejybos reikmenų parduotuvės „Auksinis lynas” savininkas, prisiekęs žvejys Pranas Ružauskas prognozuoja, kad kuo ilgiau ežerus dengs ledas, tuo didesnė bus ir apyvarta. „Nuo metų pradžios prekyba masalais, ypač uodų trūklių lervomis, padidėjo iki dviejų kartų. Noriau perkami grąžtai, apranga, pirštinės, žiemos meškerėlės, blizgutės, avižėlės, ypač volframinės, žieminiai žuvų pašarai”, - pasakojo P.Ružauskas.

Jo nuomone, kurią susidarė remdamasis daugiamečiais stebėjimais, ledas Pietų Lietuvos vandens telkinius gali kaustyti iki vasario pabaigos - kovo pradžios.

Alytiškis žvejys Stasys Jarašiūnas irgi pastebi, kad vėl gerai perkama poledinės žūklės įranga, vis daugiau žmonių domisi poledine žūkle. „Žmonės perka meškerėles, dėžes, dirbtinius masalus”, - kalbėjo žvejys. Šis sezonas gali būti neblogas, nes žiema dar nesibaigia.

S.Jarašiūno pagamintos įrangos galima nusipirkti „Akropolyje” ir daugelyje žvejybos reikmenų parduotuvių.

Poledinė žūklė - nepigus malonumas

Poledinė žūklė tampa nepigiu malonumu. Porcija raudonų kirmėlaičių kainuoja 4 litus, žvejo dėžę galima įsigyti ir už 80 litų, meškerėlių kaina - nuo 5 litų, patikimų grąžtų - per 100 litų. Viliojančių volframinių avižėlių kaina svyruoja nuo 3 iki 6 litų, yra ir brangesnių.

Pradedančiajam poledinės žūklės entuziastui vertėtų įsigyti šiltą ir saugią viršutinę aprangą. Šiltą, neskęstantį žvejo kostiumą galima nusipirkti už 350 litų, ir už tūkstantį ir daugiau, geresni batai kainuoja 120-140 litų, o pirštinės - nuo 40 iki 60 litų. Žvejai yra apskaičiavę, kad vieną dieną pažvejoti toliau nuo namų esančiame vandens telkinyje, pridėjus kelionės išlaidas, maistą ir... velnio lašus sušilti (nevairuojantiems - G.V.), vienos dienos pramoga gali atsieiti apie 100 litų. Nereikia pamiršti, kad namo kartais tenka grįžti ir be laimikio.

Artėjantis pavasario žūklės sezonas žvejybos prekių parduotuvių savininkų negąsdina, nors prognozuojama, kad apyvarta turėtų sumažėti. Mat šiltajam žūklės sezonui skirtų reikmenų žvejai turi prisipirkę ir keisti senos savo amunicijos į naują nelabai skuba, tik kiek atnaujina. Kita kalba - sportinės žūklės entuziastai. Šie savo įrangą atnaujina dažniau.

Šį sekmadienį, vasario 15 dieną, ant Ilgio ežero ledo vyks respublikinės poledinės žūklės varžybos „Ilgis 2009” laimėti UAB „Fanatikai” ir „Alytaus naujienų” taures. Jos prasidės 9 valandą ir truks iki 13 valandos. Į varžybas kviečiami ir pradedantys, ir patyrę žvejai. Tai puiki proga ne tik dalyvauti, bet ir pasidalyti sėkmingos žūklės receptais, pabendrauti, paragauti ant ežero kranto išvirtos žuvienės. Organizatoriai užtikrina, kad varžybų dalyviams, atsivežusiems savo dubenėlį ir šaukštą, karštos žuvienės bus įpilta pirmiausia.

Šių eilučių autoriui teko girdėti, kad būsimi varžybų dalyviai jau treniruojasi Ilgio ežere - tyrinėja dugną, ieško žuvų susibūrimo vietų. Praėjusio pirmadienio pavakare vienam alytiškiui pavyko ant ledo išversti keliolika ešerių. Mažiausias rainašonis svėrė 0,5 kilogramo. Norite tikėkite, norite ne.