„Pasaulio ekonomikos forumo ir Pasaulio banko verslo aplinkos tyrimuose Lietuvos konkurencingumas bei verslo aplinka ne progresuoja, bet regresuoja. Lietuvos reitingas nukritęs iš 44 į 45 vietą praėjusiais metais rodo, kad prarandamų pozicijų priežastis yra nepakankamas valdžios dėmesys ir ryžtas greitai spręsti struktūrines problemas verslui svarbiose srityse“, - sako Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas Robertas Dargis.

Anot jo, Lietuva yra atviros ekonomikos šalis, kuri turi tapti ir atviros energetikos šalimi, paremta konkurencinga ir nepriklausoma Lietuvos energetikos sistema.

Investuotojų forumo valdybos pirmininkas Rolandas Valiūnas akcentavo, kad pritraukiant investicijas reikia lanksčiau reglamentuoti darbo santykius.

„Turi būti svarstomos galimybės atleisti darbdavio valia ir be svarbių priežasčių, netaikant įspėjimo termino, bet už padidintą išmoką. Įgyvendinti griežtesnę padažnėjusių ligos, profesinio netekto darbingumo atvejų kontrolę. Atsisakyti vidutinio darbo užmokesčio mokėjimo tiek už bylinėjimosi laikotarpį, tiek už uždelsimą atsiskaityti taikant delspinigius. Supraskime, kad integruota darbo santykių ir socialinės apsaugos sistema turi skatinti dirbti, o ne gauti išmokas" – vardijo R. Valiūnas. Anot jo, kitas svarbus skaudulys – migracijos politika Lietuvoje.

“Laikas nusimesti provincialių ksenofobų kaukes ir koncentruotis į bendrą investicijų pritraukimo tikslą. Įtvirtinkime naujus leidimų gyventi išdavimo pagrindus, pavyzdžiui įsigijus nekilnojamo turto, sukūrus tam tikrą skaičių darbo vietų, sutrumpinkime leidimų gyventi išdavimo terminus aukštos kvalifikacijos darbuotojams nuo 3 mėnesių iki mėnesio, suteikime galimybę atsivežti šeimos narius iš karto, bet nelaukiant kol užsieniečiui bus išduotas leidimas gyventi ar praeis 2 metai", – kalbėjo R.Valiūnas.

Rolandas Valiūnas
Investuotojų forumas ragina lengvinti Lietuvos pilietybės atkūrimo tvarką – leisti užsieniečiams atkurti Lietuvos pilietybę, jeigu jie yra dabartinėje Lietuvos teritorijoje ir iki 1918 m. gyvenusių Lietuvos gyventojų palikuonys. Praplėsti galimybes prezidentui suteikti pilietybę išimties tvarka – t.y. įgalinti suteikti pilietybę ne tik už egzistuojančius nuopelnus, bet ir esant aiškiam ateities potencialui. Organizuoti „žaliosios kortelės“ programą – loteriją, kurioje dalyvaudami išsilavinę, aukštos profesinės kvalifikacijos trečiųjų šalių piliečiai galėtų laimėti nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje.

Alvydas Žabolis, Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos tarybos narys, akcentavo finansavimo problemą – „viso verslo produktyvumo augimas negalimas be papildomų investicijų, o jų pasiekiamumas, ypatingai smulkiam ir vidutiniam verslui yra ribotas. Todėl verslui vienas svarbiausių klausimų - finansų prieinamumas”

Anot jo, šalyje bankų sektorius, kuris šiuo metu yra pagrindinis kreditavimo šaltinis, - per daug koncentruotas ir nėra kitų finansinių instrumentų šalyje, kuriais galėtų pasinaudoti įmonės.

Verslo organizacijos sutarė subendrintas savo pozicijas svarbiais ekonominiais klausimais aptarti verslo taryboje, kurioje kartu su politikais ieškotų šaliai geriausių sprendimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (700)