Lietuvos pramoninkų konfederacijos vadovas Ričardas Sartatavičius sako, kad iš esmės pritartų įstaigų sujungimui, kad jos veiktų efektyviau ir nesidubliuotų, tačiau pripažįsta, kad verslo atstovų įtraukimas į konsolidavimo plano rengimą yra būtinas.

„Iš tos pusės, kad siekiama optimizuoti veiklas ir išvengti dubliavimosi, tai viskas kaip ir neblogai, bet verslas turi dalyvauti tame procese ir būtų gerai, kad į verslo nuomonę būtų įsiklausoma“, – BNS sakė R. Sartatavičius.

Pramonininkų konfederacijos nuomone, ypač svarbu, kad būtų siekiama ilgalaikių viešųjų investicijų, labiau stiprinant įmonių konkurencingumą, ekonominį atsparumą, aukštos pridėtinės vertės produktų kūrimą ir tvarią ekonomikos dekarbonizaciją.

„Tam reikia, kad mes dalyvautume. Ir svarbu surasti optimalų investavimo krypčių balansą tarp viešojo sektoriaus ir verslo“, – sakė R. Sartatavičius.

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) viceprezidentas Marius Dubnikovas irgi teigiamai vertina Vyriausybės sprendimą ir mano, kad viena institucija dirbs efektyviau nei keturios. Jo nuomone, pirmiausia išnyks tarpusavio konkurencija, o viena įstaiga į verslą žvelgs koordinuotai.

„Išnyksta institucinė konkurencija ir tai yra gerai. Reiškia, įstaiga atliks savo funkciją, nekonkuruodama su kitomis įstaigomis, kas valstybiniame sektoriuje nėra gerai, nes tada efektyvumas krenta“, – BNS sakė M. Dubnikovas.

Pasak LVK viceprezidento, įstaigų konsolidacija taip pat padės sumažinti jų išlaikymui tenkančias lėšas.

„Nereikės keturių valdybų, keturių generalinių direktorių su pavaduotojais ir panašiai. Bus viena institucija, kuri turės vieną valdybą ir vieną vadovą“, – teigė jis.

M. Dubnikovas mano, kad bus peržiūrėti būsimos institucijos tikslai ir finansavimas.

„Tos keturios institucijos, kurios egzistavo, buvo kuriamos esant skirtingoms situacijoms. Gali būti, kad kai kurios tiesiog pametė savo tikslus, ir tai bus taškas, nuo kurio atsispirsime ir judėsime į priekį“, – svarstė LVK viceprezidentas.

„Sujungus visas tas įstaigas galima tikėtis masto ekonomijos – įstaiga taps daug reikšmingesnė nei keturios atskirai. (...) Tokia įstaiga galės pretenduoti, jeigu reikės leisti obligacijas ar skolintis iš užsienio rinkų“, – pridūrė jis.

Vyriausybė trečiadienį iš esmės pritarė keturių valstybinių verslo finansavimo įstaigų sujungimui. Darbo grupė iki balandžio parengs konsolidavimo planą, o įstaigos turėtų būti sujungtos iki šių metų pabaigos.

Numatyta konsoliduoti keturias įstaigas – „Investicijų ir verslo garantijas“ („Invega“), Valstybės investicijų valdymo agentūrą (VIVA), Viešųjų investicijų plėtros agentūrą (VIPA) bei Žemės ūkio paskolų garantijų fondą. Jos būtų konsoliduojamos „Invegos“ pagrindu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją