Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisija (VEKS) pirmadienį pritarė karantino keitimo planui, o jame numatyti atlaisvinimai paslaugoms, prekyboms, taip pat ir maitinimo įstaigų veiklai. Dėl šio plano turės apsispręsti Vyriausybė, informavo VEKS pirmininkė, Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Kol kas planas nėra viešas.

„Reikia pažymėti, kad karantino keitimo planas išsiskiria tuo, kad jame numatyta tokia galimybė laisvinimus daryti tiek nacionaliniu tiek atskirų savivaldybių atžvilgiu“, – sako A. Bilotaitė.

Ji patvirtino, kad pirmadienį bus apsispręsta dėl prekybos ir paslaugų. Sprendimai dėl verslo bus priimti nacionaliniu lygmeniu.

„Pirmas dalykas ką šiandien VEKS siūlo – tai yra pritarti karantino atlaisvinimo planui. Tai yra labai svarbios gairės, į ką bus atsižvelgiama, ir pagal ką mes galėsime dėliotis grįžimą į normalų gyvenimą. Tame plane yra aiškiai sudėliota, kokius skaičius pasiekus mes galėtume priimti vienokį ar kitokį atlaisvinimą“, – paaiškino A. Bilotaitė ir pridūrė, kad sprendimą „dėl galimybių ir sąlygų pradėti prekybą ir paslaugas ir tą taip pat turėtų padaryti Vyriausybė“.

Tačiau Vyriausybė informavo, kad pirmadienį bus rengiamas tik Vyriausybės pasitarimas, ne posėdis, nors ministrė žada sprendimus dar pirmadienį.

„Mano žiniomis, šiandieną turėtų būti svarstomas karantino atlaisvinimo planas ir matyt Vyriausybė priims sprendimą vienokį ar kitokį. O kalbant apie konkrečius dalykus, noriu pažymėti, kad tai yra palikta spręsti Vyriausybei: kas yra susiję su prekyba ir paslaugomis, dėl konkrečių sąlygų, dėl konkrečių aplinkybių, kaip tai turėtų būti organizuojama. Tą turės padaryti Vyriausybė posėdžio metu“, – sako A. Bilotaitė.
Agnė Bilotaitė

Kas savaitę, o kartais ir dažniau VEKS posėdžiuose bus apžvelgiama situacija ir bus siūlomos konkrečios priemonės karantino atlaisvinimui.

Atlaisvinimai verslui – tik nacionaliniu lygmeniu: nenori traukos centrų

Jei bus priimtas sprendimas atlaisvinti prekybą ar paslaugas konkrečioje savivaldybėje, kur susirgimų skaičius nedidelis, tai sukeltų galimą didžiulį susidomėjimą ir tai būtų traukos centras į kurį stengtųsi patekti žmonės iš aplinkui, įspėjo A. Bilotaitė. Dėl to sprendimai bus priimami nacionaliniu lygmeniu.

„Matydami tokią grėsmę, nenorėdami tokios situacijos, pirmiausia turėtume priimti sprendimą nacionaliniu lygmeniu atlaisvinti tokias paslaugas arba prekybą“, – teigė A. Bilotaitė.

Ji paaiškino, kad visas karantino atlaisvinimo planas yra susidedantis iš dviejų dalių.

„Viena tai yra nacionalinis lygmuo, ir antra yra savivaldybės ir savivaldybėms taikomi atskiri karantino atlaisvinimo režimai“, – paaiškino A. Bilotaitė.

Ministrė užsiminė ir apie darbuotojų testavimo būtinybę

Karantino atlaisvinimo planas susisietas su sergamumo rodikliais ir teigiamų testų skaičiaus rezultatais, kurie turėtų būti peržiūrime kiekvieną savaitę. A. Bilotaitė akcentavo, kad siekiama nesukurti traukos centrų savivaldybėse.

Praėjusią savaitę siūlymą nuo vasario 8 dienos atnaujinti grožio paslaugas ir ne maisto prekių parduotuvių veiklą teikė Ekonomikos ir inovacijų ministerija, atskiri ministrai praėjusį pirmadienį žadėjo, kad atlaisvinimai galimi artimiausiomis dienomis. Trečiadienį Vyriausybė gavo neigiamas ekspertų komisijos išvadas todėl pranešė, kad karantino ribojimų atlaisvinimo planas bus nagrinėjamas kompleksiškai šią savaitę.

Šiuo metu sergamumo rodiklis siekia 350 naujų atvejų, tenkančių 100-ui tūkst. gyventojų per 14 dienų, rodo Statistikos departamento duomenys. Mažiausias sergamumas fiksuojamas Rietavo, Šilalės, Jurbarko, Kalvarijos, Birštono, Skuodo, Pasvalio savivaldybėse, kur atvejų rodiklis mažesnis nei 150. O didžiausias sergamumas fiksuojamas Visagine, Rokiškyje, Biržuose, kur atvejų rodiklis yra virš 700. Vilniuje per 14 dienų nustatyta 416 atvejų, tenkančių 100 tūkst. gyventojų.

Karantinas Lietuvoje galioja nuo lapkričio 7 d. Nuo gruodžio 16 d. pradėti taikyti sugriežtinti ribojimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (225)