Automobilių prekybos tarpininkavimu užsiimantis verslininkas stojo prieš teismą, nes vasario pabaigoje buvo sulaikytas Vilniuje, prie Ukmergės g. esančio prekybos centro. Čia esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje jis bandė parduoti 399 vnt. 50 eurų kupiūrų (jeigu pinigai būtų tikri, jų vertė sudarytų beveik 69 tūkst. Lt).

Padirbtus eurus druskininkietis ketino parduoti savo pažįstamam, su kuriuo buvo susipažinęs Kauno automobilių turgavietėje. Tiesa, pirkėjo netikros kupiūros nesudomino – esą jos buvo tos pačios serijos ir numerių.

Kai netikrus pinigus apžiūrėjęs pirkėjas išvažiavo iš automobilių stovėjimo aikštelės, Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai „pardavėją“ sulaikė. Šią operaciją kriminalistai vykdė kartu su kolegomis iš užsienio, kai apie netikrų eurų pardavimą gavo informacijos iš Europolo.

Penktadienį prieš teismą stojęs druskininkietis visiškai pripažino savo kaltę. Jis pasakojo, kad netikras kupiūras nusipirko dar prieš pusantrų metų, tačiau jų net nebandė realizuoti, nes esą iš televizijos laidų sužinojo, jog už tai yra numatyta griežta baudžiamoji atsakomybė.

„Eurus man pasiūlė pirkti toks Julius, su kuriuo susipažinau Kauno automobilių turguje, - teisme pasakojo vyras. – Aš jam padėdavau surasti automobilių pirkėjus, už kiekvieną parduotą mašiną gaudavau po 100-150 eurų. Per ilgą laiką mes įgijome vienas kito pasitikėjimą, po sandorių dažnai prisėsdavome išgerti kavos ar alaus. Kartą jis man pasiūlė pirkti netikrų eurų, buvau išgėręs alaus, susimaišė protas ir sutikau. Esu lengvabūdis žmogus, visais pasitikiu, tai taip ir įkliuvau“.

Druskininkietis aiškino, kad pirko 400 vnt. po 50 eurų, tačiau tik vėliau sužinojo, kad ryšulėlyje, kurį gavo iš pardavėjo buvo euru mažiau. Už vieną netikrą eurą jis mokėjęs po 30 centų - iš viso 6 tūkst. Lt.

Tarpininkavimu perkant ir parduodant automobilius užsiimantis verslininkas aiškino, kad praėjusių metų pabaigoje žlugo jo verslas, bankui toliau reikėjo mokėti paskolą už namą, todėl nusprendė parduoti namuose ilgą laiką slėptas netikras kupiūras. Apie eurus vyras užsiminė vienam kitam pažįstamam turgavietėje, netrukus vienas automobilių pardavėjas, vardu Tomas, pasisiūlė pinigus nupirkti. Vyrai sutarė, kad Tomas už vieną netikrą eurą sumokės po 0,32 ct.

„Kai susitikome Vilniuje, jis pinigus apžiūrėjo, bet nepirko – sakė, jog tokie jam netinka“, - tvirtino kaltinamasis.

Kaip surasti eurus pardavusį Julių ir juos ketinusį pirkti Tomą, prieš teismą stojęs verslininkas negalėjo pasakyti – esą su jais daugiau nesusitinka. Tiesa, vyras aiškino girdėjęs, jog Julius išvyko į Didžiąją Britaniją, nes parduodamas prastos kokybės pinigus apgavo ne vieną automobilių pardavėją.

„Per šiuos netikrus eurus praradau ir savo pinigus, ir šeimos pasitikėjimą“, - kaltinamasis aiškino, kad apie suklastotus pinigus nieko nežinojo žmona, todėl po policijos sulaikymo ją ištiko didžiulis šokas.

Už netikrų pinigų ar vertybinių popierių pagaminimą, laikymą arba realizavimą kaltinamajam gresia laisvės atėmimas nuo 3 iki 10 metų.

Kaip skelbė Policijos departamentas, 50 eurų kupiūros klastotės yra vienos populiariausių Europos Sąjungoje. Netikri eurai pagaminti profesionalia įranga bei imituojant apsaugos požymius, todėl policija ne kartą Lietuvos gyventojus įspėjo, kad būtų budrūs ir prieš sandorį būtinai patikrintų pinigus artimiausioje įstaigoje, turinčioje galimybę identifikuoti valiutos apsaugos požymius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)